OPTEX elemes megoldások és ZX22 bővítőmodul

OPTEX elemes megoldások és ZX22 bővítőmodul

A megbízható kültéri védelem kialakítása mindig is nehéz feladat volt, de az OPTEX termékeinek köszönhetően professzionális érzékelők állnak rendelkezésünkre, vonali és területvédelemre egyaránt. A megfelelő védelmi érzékelők kiválasztása után a következő nehézséget a vezetékhálózat kialakítása szokta okozni. Örömmel mutatom be Nektek az OPTEX elemes megoldásait és a Paradox ZX22-es átjelzőjét, amelyek segítségével búcsút inthetünk a kábelezésnek.

Az OPTEX elemes érzékelői lehetővé teszik, hogy az érzékelőket elemes tápellátás mellett rádiós átjelzéssel, gyakorlatilag vezetékezés nélkül szerelhessük és illeszthessük a vagyonvédelmi rendszerhez. Az OPTEX elemes megoldása gyártófüggetlen, így bármilyen vagyonvédelmi rendszer által használt rádiós átjelzővel elvégezhető az illesztés bármilyen rendszerhez.

Természetesen Paradox rendszerekkel is működik a megoldás, a Paradox ZX22 rádiós átjelző segítségével. A ZX22 két zónabemenetet tartalmaz, melyek a modulon beállíthatóak, hogy NC vagy NO bemenetek legyenek. Mindkét bemenet külön állítható. A Paradox rendszeren ezek a bemenetek két külön zónaként jelennek meg. A két zónán felül rendelkezik még egy NC-s szabotázsbemenettel is, amit természetesen szabotázsként továbbít a központnak.

tápellátása is különleges. Nem elég, hogy több feszültségszintről is képes működni, de felügyeli is a tápfeszültséget! 3-tól 15 V-ig DC tápról képes működni, amit a tápról való elinduláskor érzékel, és ehhez képest állítja be a jelszintfigyelést, amit 12 óránként végez el.

Az akkumulátor alacsony töltöttségi szintje akkor kerül elküldésre, ha:
• 3 V DC tápfeszültség esetén – Alacsony elemszint küldése 2,5 V DC alatt

• 9 V DC tápfeszültség esetén – Alacsony elemszint küldése 6,7 V DC alatt

• 12 V DC tápfeszültség esetén – Alacsony elemszint küldése 10,5 V DC alatt

ZX22 egyébként rendkívül alacsony áramfelvétellel rendelkezik, mindössze 50 µA a fogyasztása.
Egy általános, 3 V-os elemmel tesztelve, 10 jelzés/nap használati gyakoriság mellett 3 éves elemélettartamot értek el. Természetesen használhatjuk normál tápellátással is, de a megfelelő feszültségű elemekről üzemeltetve felügyeli az elemek állapotát is. A ZX22 mindössze 7 x 2 x 1 cm méretű, így szinte bármilyen eszköz, érzékelő mellé elhelyezhető.

Kültéri védelem eszközei

Kültéri védelem kialakításához alapvetően vonali vagy területvédelmi érzékelőket használhatunk.

Területvédelem

Az érzékelők az érzékelési elvek alapján lehetnek passzív-infravörös érzékelők vagy mikrohullámú radarral kombináltak. A radar nélküliek érzékenyebbek a keresztirányú mozgásokra, míg a radarral kombináltak érzékenyek a közelítő – távolodó mozgásra is. Ezt a tulajdonságot vegyük figyelembe az érzékelő helyének kiválasztásakor a lehetséges behatolási iránynak megfelelően. A radarral kombináltak kevésbé érzékenyek a zavaró tényezőkre.

Az OPTEX kínálatában rengeteg területvédelmi érzékelőt találunk és gyakorlatilag mindegyik érzékelőnek elérhető az elemes változata, így nem kell kompromisszumot kötnünk a vezetékes – rádiós megoldás között.

Tökéletes választás lehet például a VX széria, mely 12 méteres látótávolság mellett 90°-ban biztosít védelmet, és különleges maszkolási lehetőségeivel a legzegzugosabb terület védelmére is alkalmas.

Vagy választható a  WX széria, mely szintén 12 méteres látótávolságot, de 180°-os látószöget nyújt! A WX széria tagjai elérhetőek csak PIR vagy PIR + MW kombinációban is.

Választhatjuk a QXI-RDT-15 érzékelőt is, mely szintén egy kombinált érzékelő 12 méter / 120° paraméterekkel. Utoljára hagytam a HX-40RAM és HX-80NRAM érzékelőket, melyek különlegessége a 3 méteres (nehezen elérhető, ezért nehezen szabotálható) szerelési magasság. Mindkét érzékelő 85°-os látószöge mellett a HX-40RAM 12 méter, a HX-80NRAM 24 méteres látótávolsággal rendelkezik. Természetesen tulajdonságaik közül nem hiányozhat a kisállat-tűrés és az antimaszk funkció sem.

Vonali védelem

Vonali védelemmel biztosítani tudjuk a körbekerített területre való behatolás érzékelését, valamint falsíkok, nyílászárók védelmét.

Területek körbekerítésére nagyon jól használhatóak az OPTEX infrasorompói, melyek elemes kivitelben 30, 60 és 100 méteres távolságig biztosítanak védelmet. A 30 és 60 méteres infrasorompók két-, míg a 100 méteresek négysugaras kivitelben kaphatóak. Az OPTEX-től megszokott minőségben, extra alacsony fogyasztás mellett tehetjük rádióssá, és ezáltal kábelmentessé a telepítést. Tökéletes megoldás akár ideiglenes, akár végleges védelem kialakításához.

A kétsugaras érzékelőket egycsatornás (SL-) vagy négycsatornás (AX-) verzióban is választhatjuk, attól függően, hogy egy területen egy vagy több infrasorompót használunk.


És végül, de nem utolsósorban meg kell említsem a falsík és nyílászáró védelemre használható OPTEX érzékelőket. Ezek passzív-infra érzékelők, de az infrasorompókhoz hasonlóan nagyon szűk nyalábban látnak. Két érzékelő széria tartozik ide, a kétszer 12 méterig látó, kétirányba néző BXS- széria, mely a védett falsíkkal párhuzamos védelmet biztosít, valamint az egyszer 5 méterre látó FTN- széria, amelynél a felszerelés után 190°-on belül eldönthetjük, hogy merre nézzen.

Jól látható tehát, hogy az OPTEX-nél szinte minden elképzelhető behatolási forma ellen kitaláltak valamilyen érzékelőt, amelyekkel professzionális védelmet alakíthatunk ki.

Többé már a kábelezés sem jelenthet problémát, hiszen a fenti eszközök az elemes kialakításnak köszönhetően könnyen és gyorsan telepíthetőek, és tökéletes megoldást nyújtanak ideiglenes vagy végleges védelemhez. A változó körülmények is követhetőek, hiszen ezek az eszközök nincsenek többé helyhez kötve – bármikor könnyedén áthelyezhetjük az érzékelőket, ha változnak a helyszín adottságai.

Az OPTEX elemes érzékelőit, hozzájuk pedig a Paradox ZX22-es átjelzőjét keresse honlapunkon, üzleteinkben vagy partnereink kínálatában!

Felelős személy:

Gyigor Tamás
tamas.gyigor(kukac)powerbizt.hu