Sokoldalú és precíz detektálás az Optex REDSCAN lézeres érzékelőivel

Sokoldalú és precíz detektálás az Optex REDSCAN lézeres érzékelőivel

Vízszintesen és függőlegesen, kültéri és beltéri viszonyok között egyaránt használható, így a REDSCAN lehetséges felhasználási területeinek száma jelentős. Védhetjük vele az ingatlan határait, az épületet, tetőablakot, műtárgyakat, vagy egyéb vagyontárgyakat.

De ugyanígy alkalmas a tömegközlekedés biztonságosabbá tételére is azáltal, hogy képes detektálni az olyan nemkívánatos helyen tartózkodókat, mint például egy sínek közé esett embert. 

Beépített analitika -az objektumok méretének, távolságának, valamint sebességének pontos meghatározása 

A REDSCAN folyamatosan pásztázza a védendő területet, és valós idejű X&Y koordinátákkal és méretinformációkkal rendelkezik az összes érzékelt tárgyról. Ezáltal a biztonsági személyzet nyomon követheti az érzékelt tárgy vagy személy mozgását, és mindig tisztában lehet annak aktuális helyzetével. A lézeres érzékelés által biztosított méretinformáció pedig arra ad lehetőséget, hogy méret alapján szűrjük azokat az objektumokat, melyeket érzékelni szeretnénk. Így lehetőség nyílik például arra, hogy a területen áthaladó emberekről riasztásjelzést kapjunk, míg a járműveket figyelmen kívül hagyja a rendszer. 

Független érzékelési területek 

A REDSCAN érzékelők detektálási területét két félre oszthatjuk, az eszköz kimenetei is ezt a logikát követik. Ez azt jelenti, hogy külön fizikai kimenetek tartoznak mindkét oldalhoz. Külön, mindkét fél tekintetében lehetőség van a célobjektum méretének, az érzékenységnek, valamint a kimenetek működésének testreszabására. Ez a rugalmasság biztosítja, hogy a REDSCAN két önálló érzékelőként legyen értelmezhető, így nagyobb mértékben adaptálható a védendő terület adottságaihoz. Mindkét zóna más és más műveletet aktiválhat – a felhasználó és a helyszín által támasztott követelményeknek megfelelően. Ez lehet például egy PTZ kamera preset előhívása, mely által a behatolót a kamera követni tudja; kapcsolhat világítást, hangjelzőt, vagy küldhet riasztást a biztonsági személyzet felé

A REDSCAN széria négy modellből áll, ezek főként a védhető felület méretében és a virtuális zónák számában különböznek: 

Az RLS-2020I és az RLS-2020S

• 20 x 20 méteres (400 m²) síkot véd 
• 95 fokos látószögben 
• 4 – 4 érzékelési zónával rendelkeznek. Az I jelű beltéren, míg az S jelű bel- és kültéren egyaránt használható. 

Az RLS-3060V

• 30 x 60 méteres (1800 m²) síkot véd 

míg az RLS-50100V

• 50 x 100 méteres (5000 m²) síkot véd Mindkét érzékelő 190 fokos látószögben lát és mindkét érzékelő alkalmazható bel- és kültéren is egyaránt. 

A REDSCAN Pro érzékelők akár 8 független érzékelési zónára oszthatók. Az RLS-3060 modell például 4 független érzékelési területet kezel analóg csatlakozási módban, míg IP csatlakozás használata esetén ez a szám 8. Az RLS-2020 sorozat 4 területet kezel IP módban. 

Ezek a területek tetszőlegesen kijelölhetők, és más-más típusú érzékelésre lehetnek alkalmasak. Létrehozhatunk például azonnali riasztást kiváltó zónát, míg más területeken történő mozgást csak előriasztásként kezelhet az érzékelő. 

A REDSCAN érzékelési területének mérete, valamint széleskörű beállítási lehetőségei olyan feladatok megoldását is lehetővé teszik, melyeket általában csak több érzékelő együttes használatával valósíthatók meg. 

A szenzor ezenfelül egy kamerát is kapott, melynek segítségével rögzíteni képes a riasztási eseményeket, illetve az esemény előtt és után rögzített fotókat és videókat, melynek célja a riasztás utólagos, vizuális ellenőrzése. Ez az információ hathatós segítség lehet az érzékelő finomhangolása során. A kamera a fent említett funkción túl a beállításban is a segítségünkre van: a képen látható piros vonal pontosan azt az érzékelési sávot mutatja, melyben a REDSCAN LiDAR szenzora pásztáz. Így nagy pontossággal és hihetetlen egyszerűséggel állíthatjuk be a védeni kívánt területet. 


Alkalmazás 

A REDSCAN érzékelők önállóan vagy riasztórendszer részeként, valamint videómegfigyelő rendszer kiegészítéseként is alkalmazható. Létrehozhatunk virtuális kerítéseket, megoldhatjuk épületek fal- vagy tetősíkjainak védelmét. 

Beltéren alkalmazhatjuk például tetőablakok alatt a mennyezet védelmére, vagy például múzeumokbam a falsíkon lévő műtárgyak védelmére is. 

       

Az érzékelés jellegéből adódóan nem csak keresztező / áthaladó mozgások detektálhatóak, de a videórendszerekből ismerős otthagyott tárgy figyelése is lehetővé válik. 

Megemlítettük korábban a PTZ kamerák kapcsán az érzékelési zóna alapján kiadható vezérlés lehetőségét is. Ez alatt nem csak kontaktust értünk, hanem a magas integráltság miatt firmware szinten is adaptálható az érzékelő a nevesebb gyártók video rendszereibe, így vezetékes összekötés helyett IP PTZ utasítással történhet a kívánt pozícióra állás. 

A REDSCAN széria nagyon professzionális és jó minőségű érzékelőkből áll. Ennek megfelelő ára mellett mégis nagyon kiemelkedő az ár-érték aránya, hiszen . A LiDAR technológiának köszönhetően extrém alacsony téves jelzéssel, valamint kiemelkedően magas pontossággal kínálhatunk védelmet, az RLS-3060V és az RLS-50100V esetén az azonnali vizuális ellenőrzés lehetőségével. 


A REDSCAN érzékelők elhozzák a csúcstechnológát a biztonságtechnikába. 

Az Optex érzékelőket, valamint további profi eszközöket keresse weboldalunkon vagy üzleteinkben.