16:9 képarány az 1500-as Dahua kameraszériánál

16:9 képarány az 1500-as Dahua kameraszériánál

Figyelem! Fontos információ!

Változás a Dahua HAC-HFW, HDW 1500-S2 szériánál!

A Dahua analóg 5 Mpx-es (HAC-HFW vagy HDW) 1500-as, ezen belül is a jelenleg elérhető -S2 kamera szériája lényeges újítást kapott. Az S2 széria az eddigi 4:3-as képarány helyett a továbbiakban 16:9-es képaránnyal kerül értékesítésre.

Ez amiatt lényeges mert a 2020. szeptember előtti firmware-rel rendelkező Dahua rögzítők nem képesek a kamera képét megjeleníteni. Erre megoldás a rögzítő legújabb firmware-re történő frissítése. A frissítés után a képek megjelennek.

Továbbá fontos, hogy ha a kamerát más gyártó rögzítőjéhez csatlakoztatjuk, akkor a kamera kimeneti videojelének szabványát a rögzítőhöz kell igazítani, vagyis TVI vagy AHD módba kell átváltani. Ezt azonban kizárólag egy, a kamerát CVI módban is kezelni képes Dahua rögzítő segítségével lehet megvalósítani. Teszterek segítségével nem állítható át a videoszabvány!

A Techson rögzítők például, maximum 4 Mpx felbontásban és AHD videoformátumban képesek az S2-es kameraszéria képének megjelenítésére. Ezt előzőleg egy Dahua XVR segítségével a kamerában át kell állítani.

Mégis, miért jó az 16:9-es képarány?

Napjainkban a legtöbb monitor vagy tv készülék ezzel a képaránnyal kerül forgalomba. A valósághű és méretarányos megjelenítéshez pedig szükségessé vált a kameraoldalon is az ennek megfelelő fejlesztés.

Az eredeti 4:3 kép egy régebbi kamerából majd ugyanaz a kép 16:9-es monitoron. Látható a nyújtás a második képen, ami aránytalanná teszi a megjelenítést, jelen esetben a legfeltűnőbb a kép közepén megjelenő labda.

Itt látható, hogy a 16:9 arányú megjelenítőn a 4:3-as és az új 16:9-es mennyivel másképp mutat. A második képen nincs torzítás mert a kamera és a monitor képaránya megegyezik.