A Dahua dual-optikás kamerájával minden a helyén, külön a kép és külön a fény

A Dahua dual-optikás kamerájával minden a helyén, külön a kép és külön a fény

De kezdjünk az elején. Külsejét illetően hagyományos eyeball megjelenése teljes mértékben alkalmassá teszi a már ismert PFA137, PFB203W, PFA152-E konzolokra történő installálásra. Burkolata fémből készült, mind a golyó, a palást és az aljzat is. Ennek köszönhetően masszív, kültéri környezetben is megállja a helyét, amit IP67-es minősítése is megerősít.

Az alaposabb szemrevételezés után feltűnik a golyó alján található hangszóró rács, a két LED-es reflektor és a két optika is. A rács valóban hangszórót rejt, abból az okból, hogy az illetéktelen behatolókat egy előre rögzített hang lejátszásával elriassza. (Ehhez mindössze egy szabályt kell létrehozni a kamera menüjében, melynek megsértése esetén a riasztás elindul.)

A reflektorok láttán mindenki egyből arra gondol, hogy: „Full color, akkor biztos ez is fehéren világít”. Ez azonban nem egészen így van. Ugyan a megállapítás részben igaz, de a fehér mellett ez a kamera rendelkezik infra reflektorokkal is, mégpedig szabályozható módon: lehet automatikusan és manuálisan is szabályozni a fényvetők erejét. A legnagyobb megvilágítható távolság 50 méter mindkét illuminátor esetében.

A legszembetűnőbb viszont az a két optika, amivel ránk néz a kamera. Ennek oka pedig nem más, mint a funkciók különválasztása. Ezzel a megoldással a Dahua mérnökei azt próbálták meg elérni, hogy még élesebb, még kontrasztosabb színes képeket kapjunk sötétben. Így mindent beleadtak egy eleve nagy fényérzékenységgel rendelkező kamera végletekig történő csiszolásába. Az 1/1,8” képérzékelővel és F1.0 rekeszértékkel rendelkező kamera mellé elhelyeztek egy másikat is, majd a feladataikat kettéválasztották. Az egyik kizárólag a képtartalmat és a színeket, a részleteket gyűjti be, míg a másik a fényre helyezi a hangsúlyt. Majd ezt a két képet egy algoritmus nagy pontossággal képről-képre pixel szinten egymásra illeszti, így születik meg, amit láthatunk.

Az egymásra illesztésre a fizikai kialakítás miatt van szükség, mivel a kamerák nem egy pontból látják az adott jelenetet, hiszen egymás mellett helyezkednek el, szellemképes lenne a kapott kép. Ezt azonban a nagy precizitású AA (active alignment) folyamat elvégzi, így számunkra egyetlen kiváló színes tisztán látható kép jelenik meg a monitoron.

Ezzel a megoldással a kamera 0,0002 Lux fényérzékenységgel rendelkezik, amit az alábbi szinte vaksötétben készült kép nagyon jól prezentál (infra és fehér fény nélkül).

(Összehasonlításképpen a bal oldalon egy telefonnal készült kép látható.)

Mindez a telepítési igényeknek megfelelően három különböző optikával érhető el.

Látószögek optikától függően

Optika

2,8mm

3,6mm

6mm

Horizontális

97°

75°

48°

Vertikális

48°

39°

25°

Ehhez 4 Mp felbontás társul digitális WDR-el, aktív 3D zajszűréssel, 4 mozgásdetektálási és 4 privát maszkolási zónával valamint ROI funkcióval.

A sok beállítási paraméter mellett kiemelkedő maga az AI, vagyis mesterséges intelligencia, amivel ez a kamera is rendelkezik. Most 5-ös sorozatú eszközről beszélünk, így ebben már nem csak alapfunkciókat találunk. Az alsóbb 2-es és 3-as szériákhoz képest nem csak területre behatolás és vonalátlépés található a beállítások közt. Itt már az objektumazonosítás segítségével lehetőség van forgalmi hőtérképet is leképezni a kamera által megfigyelt területről, de akár lézengés vagy gyülekezés esetére is paraméterezhetünk riasztást. Használhatjuk személyszámlálásra, a be- és kilépők számának felügyeletére vagy sormenedzsmentre is. Ha ez még mindig nem lenne elég, akkor arcfelismerés is beállítható, melynek segítségével pedig 6 különböző metaadat gyűjthető, mint pl: nem, kor, szemüveg, hangulat, maszk és szakáll.

A beállított riasztást kiváltó események nem csak a kamera saját belső hangszóróját képesek működésbe hozni, hanem egy kimenetet is. Ezzel pedig a lehetőségek száma határtalan, akár egy egyszerű átjelzést, akár egy vezérlést indítunk vele.

A kamera tápellátása történhet 12V DC segítségével, vagy a már jól ismert POE használatával, azonban itt is van egy újdonság, az ePOE. (Ez egy nagytávolságú megtáplálási szabvány, amit a Dahua fejlesztett ki a saját eszközeihez.) Használatával akár 600-800 méterre is elvihető a kamera minden egyéb segédberendezés nélkül. Egyetlen feltétele, hogy a megtápláló oldalnak is ePOE képes switchnek vagy rögzítőnek kell lennie.