A néma gyilkos: a szén-monoxid mérgezés!

A néma gyilkos: a szén-monoxid mérgezés!

Idén is elérkezett, sőt, javában tart a fűtési szezon. A lakások túlnyomó részében nyílt égésterű tüzelőberendezések (kályha, cirkó, tűzhely) működnek. Az elszálló energiaárak miatt még inkább előtérbe kerültek az alternatív fűtési módok, például fával fűtés kandallóban, cserépkályhában, melyeknél nagy veszélyt jelent a szén-monoxid kialakulása. A szén-monoxid egy színtelen, szagtalan gáz, ezért felismerése CO érzékelő nélkül lehetetlen. Néma gyilkos, védekezzünk hát ellene!

Miért annyira veszélyes a szén-monoxid?

Tulajdonságaiból adódóan az érzékszerveinkkel 
nem felismerhető a jelenléte!
Csak CO érzékelővel ellenőrizhető! 
SZÍNTELEN, SZAGTALAN, HALÁLOSAN MÉRGEZŐ gáz.


1
- kandalló    2 - tűzhely    3 – zárt térben gépjármű üzemeltetés    4 – zárt térben grillezés   
5 – robbanómotoros generátor zárt térben   
6 – gázbojler    7 – kazán    8 – szárítógép    9 – ellenőrizetlen, eltömődött kémény   

Ezért olyan lakásokban, irodákban, garázsokban stb., ahol nyílt égésterű fűtési rendszert használnak, ajánld és telepítsd a szén-monoxid érzékelőket. Ezek az érzékelők megakadályozni ugyan nem tudják a mérgező gáz kialakulását, de annak megjelenését jelzik és hangos riasztással figyelmeztetik a bent tartózkodókat. A szén-monoxid érzékelők már nagyon kis mennyiségű CO gáz jelenlétét is érzékelik és jelzik.

A helyzet Időben felismerése ÉLETET MENTHET!

A termékeink között kétféle érzékelő közül lehet választani: a GD-983-CO, és a GDA-75B CO, valamint CO teszt spray is megtalálható a kínálatunkban.
GDA-75B CO egy elemes, önálló működésű érzékelő beépített hangjelzővel, míg a 
GD-983-CO vezetékes kialakítású, így riasztórendszerhez köthető.

Fontos, hogy a CO érzékelők az üzembehelyezést követően kb. 10 perc indulási idő eltelte után üzemképesek. FIGYELEM! Ha a gyártói utasítás másképpen nem rendelkezik, a szén-monoxid érzékelők maximum 5-10 évig használhatóak, mivel az elektrokémiai összetevők elöregednek! A pontos érték megtalálható az érzékelő leírásában. Az érzékelők öntesztet végeznek, a kamra hibáját és így a csere szükségességét jelezni tudják!

A legtöbb érzékelő önállóan és rendszerbe kötve is telepíthető. Lehetőség szerint érdemes rendszerben ajánlani, mivel a riasztórendszer több eszköz jelzéseit is tudja kezelni és riasztást generálni. A PARADOX riasztórendszerek tökéletesen alkalmasak a CO érzékelők kezelésére.

A riasztórendszerre kötött érzékelők jelzéseire a központ a helyi sziréna/szirénák aktiválásán kívül értesítést is küldhet távfelügyeletre vagy a felhasználóknak is. Az értesítés lehet hanghívás, de megfelelő kommunikátor modulokkal (PCS250, PCS250G, PCS265LEU és IP150+) SMS, vagy PUSH értesítés is a BlueEye applikáció használatával.

Hová és hogyan kell a szén-monoxid érzékelőt felszerelni?

Minden olyan helyiségbe javasolt érzékelőt telepíteni, ahol nyílt égésterű berendezés található. Célszerű érzékelővel ellátni a hálószobát (a fekvő ember fejmagassága közelében), illetve az olyan helyiségeket, ahol sok időt tölt az ember.  
A vészjelző telepítésénél mindig kövessük a használati útmutató előírásait!

Az alábbiakat vegyük figyelembe szén-monoxid érzékelő telepítésekor: A CO megjelenése általában a füstgázzal együtt történik, ami magas hőmérsékletű, ebből kifolyólag jellemzően először felfelé száll. A szén-monoxid ugyan csekély mértékben könnyebb a levegőnél, de elkeveredik vele, tehát a térben a légréteg alsó részében is megtalálható.

A szén-monoxid érzékelők - mint általában az életvédelmi érzékelők - rendelkeznek saját hangjelzővel, riasztás esetén hangjelzéssel (egyes típusok fényjelzéssel is) figyelmeztetnek. Rendszerbe kötve a hangjelzők elhelyezését úgy tervezzük meg, hogy riasztás esetén az alvó ember is felébredjen rá (a fekvő ember fejénél legalább 75 dB javasolt). Az érzékelőt mindig rögzítsük le, ne lehessen elmozdítani, elvinni. A szén-monoxid érzékelőt mindig a használati utasításnak megfelelően kell telepíteni, de általánosságban elmondható, hogy:

- Az érzékelőt a falak éleitől minimum 30 cm távolságra kell elhelyezni.

- Az érzékelőt a potenciális szén-monoxid forrástól 1-3 méterre helyezzük el.

- Fürdőszobákban a szén-monoxid vészjelzőt az ajtónyílás felső éle alatti magasságban kell elhelyezni.

(Sok gázkazán már eleve tartalmaz érzékelőt, ezeket érdemes rendszeresen ellenőrizni, illetve a rendszerbe beilleszteni).

Az érzékelő helyének kiválasztásánál figyeljünk arra,
hogy huzatos helyre, illetve légtechnika közelébe ne telepítsük!

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk, hogy mekkora koncentrációnak
milyen élettani hatása van:


*A szén-monoxid koncentrációját leggyakrabban ppm-ben (parts per million) adják meg, amely egy milliomod részt jelent. Az 50 ppm azt jelenti, hogy egymillió levegő molekula közül 50 darab szén-monoxid molekula.

A szén-monoxid érzékelők általában az alábbi koncentrációban,
a megadott idő elteltével jeleznek:

≥ 43 ppm       ~75 perc

≥ 100 ppm     ~25 perc

≥ 300 ppm    ~ 90 másodperc

Ha a CO jelző riasztást ad, azonnal menjünk szabad levegőre, szellőztessünk, értesítsük a hatóságokat a ' 112, ' 105 telefonszámon! Súlyos mérgezés esetén a ' 104-en a mentőket!

Az élet mindennél többet ér!

Győzd meg ügyfeleidet, hogy ne sajnáljanak néhány ezer forintot kiadni egy szén-monoxid érzékelőre, amely megfelelő telepítés mellet megvédheti az ő, a családja és kollégái életét!  Keresd termékeinket üzleteinkben, kérdés esetén fordulj a POWER szakértő csapatához!