DAHUA ASC3202B – a telepítőbarát beléptető

DAHUA ASC3202B – a telepítőbarát beléptető

A beléptetőrendszer egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi a belépési jogosultságok kezelését egy adott helyen vagy épületben. A rendszerrel elérhető, hogy csak azok a személyek juthassanak be az épületbe, akik megfelelő hozzáférési jogosultsággal rendelkeznek. A beléptetőrendszer vezérlőjének kiválasztása a felhasználók számától és az igényelt funkcióktól függ.

Ebben a cikkben megismerkedhetünk a DAHUA ASC3202B beléptetővezérlőjével, amely esztétikus fehér ABS műanyag házával és sokszínű funkcióival remek választás lehet kis- és közepes rendszerekhez.

 

Többféle tápellátás

A vezérlőben nagyon csábító, hogy a tápellátására nem csak egy lehetőség van, ugyanis kétféleképpen is biztosíthatjuk a működéshez szükséges energiát. A legkényelmesebb megoldás a POE (Power over Ethernet) IEEE 802.3at Type 2 Class 4, ahol az UTP kábelen a programozás mellett a tápfeszültséget is megkapja az eszköz. Így lehetőség van a zárakat feszültséggel vezérelni, de a kontaktus kimenet is választható. A tápellátás másik lehetősége a 12 V DC, amely nagyon könnyen szünetmentesíthető.

Dahua beléptető két olvasóbemenettel

Egy ASC3202B beléptető két olvasóbemenettel rendelkezik, és a programozás során eldönthető, hogy a vezérlő ezeket az olvasókat két külön ajtó egyirányú ellenőrzésére, vagy egy ajtó kétirányú beléptetésére használja. Az olvasók és a kontroller közötti kommunikáció lehet Wiegand vagy RS485 protokoll szerint. Az olvasók lehetnek csak kártyaolvasók vagy billentyűzettel ellátottak is. Egy rendszerbe ebből a vezérlőből maximum 20 db köthető.

Miből mennyit képes kezelni?

Ha már a számoknál tartunk, nézzünk meg néhány keretszámot a lehetőségekről: felhasználókból 1 000 főt kezel a rendszer, azonosításuk végezhető RFID kártyával, melyből 5 000 db-ot tárol a rendszer, így tartalékkártyákat is kioszthatunk, ha attól tartunk, hogy valaki otthon hagyja vagy elveszíti a kártyáját. Ezt lehet elkerülni ujjlenyomatos azonosítást használatával: a rögzített ujjlenyomatok száma 3 000 db lehet. Több mintát lehet rögzíteni, mint felhasználót, így akkor sem lesz kizárva senki, ha kötés kerül a kezére, és kénytelen másik ujjat használni az azonosításhoz. Természetesen lehetőség van arra is, hogy egy személy egyszerre bejuthasson kártyás, PIN kódos és ujjlenyomatos azonosítással is, sőt beállítható, hogy a belépéshez egyszerű, vagy a magas biztonság érdekében kombinált azonosítás szükséges-e.

Az eseménylista mérete sem hagy kívánnivalót maga után, hiszen a 300 000 db rögzített esemény elég nagy időintervallumot ölel fel, ha valamit vissza kell keresni. A vezérlőre az ajtók állapotának figyeléséhez nyitásérzékelők, vagy egyirányú ajtóknál kilépéskérő eszközök csatlakoztathatók.

Az ASC3202B programozási lehetőségei

Egy másik nagyon szimpatikus tulajdonság, hogy a vezérlőnek saját webszervere van, amelyen keresztül bárhonnan programozható a beléptetés, így nem lesz abból problémánk, hogy éppen nincs nálunk a programozó szoftver. A webes szoftverben 10 nyelv közül választhatunk.

Ha már a szoftvernél tartunk, rögtön megemlítenék kettőt is. Lehetőség van a vezérlőket felvenni a Dahua számítógépes szoftverébe is, és rendelkezésre áll a DMSS mobiltelefonos applikációba való beregisztrálás is.

A rendszerprogramozás nagyon kézenfekvő, könnyedén eligazodik rajta egy olyan telepítő is, aki még nem sokat foglalkozott Dahua eszközökkel. Főleg kis-közepes rendszerekhez ajánlott a barátságos és kompakt Dahua ASC3202B vezérlő használata.