Dahua Dual Illuminator: objektumazonosítás éjszaka is színesben

Dahua Dual Illuminator: objektumazonosítás éjszaka is színesben

Dahua Dual Illuminator

Szinte már mindenki ismeri a Dahua Full Color kameráit. Ezek azok az eszközök, melyek kiemelkedően nagy fényérzékenységgel rendelkeznek. Ennek köszönhetően éjszaka, akár szinte teljesen sötétben is tudnak színes képet rögzíteni. Mióta megjelentek, sok helyszínre kerültek ilyen kamerák, főként azokra a területekre, ahol megrendelői elvárás, a minél hosszabb időn át tartó és értékelhető színes kép megjelenítése.

Ilyen területek lehetnek az éjszakai szórakozóhelyek, de akár mozik vagy színházak is, vagyis minden olyan hely, ahol nagyobb embertömeg gyűlhet össze, és szükség esetén egy-egy eseményt a lehető legjobb minőségben szeretnének visszanézni. Ezekben az eszközökben lehetőség van manuálisan vagy automatikusan aktiválni egy meleg fehér fényű LED-et, mellyel a kamera még vaksötétben is színes képet ad. Erre az esetek többségében nincs szükség, mert a közvilágítás vagy a minimálisan beszűrődő fény elegendő. Azonban a fejlesztés itt nem állt meg, ennek révén született meg a Dual Illuminator.

A szóban forgó IP-alapú eszközök az IPC-HDW2249T-S-IL-0280B és az IPC-HDW2249T-S-IL-0360B. Mindkét kamera Full Color 1,6-os rekeszértékkel és 0,002 lux fényérzékenységgel bír. Képszenzoruk 1/2,8”-os, ami ebben az esetben full HD felbontást tesz lehetővé (de elérhető 4Mpx változatban is). Továbbá rendelkeznek valós WDR-rel és 3D zajszűréssel. A különbség a kettő között mindössze az optika: a 2,8-as 107 fokos, míg a 3,6-os 88 fokos látószöggel bír.

A megjelenő képet forgathatjuk, tükrözhetjük, és még 4 privát zónát is van lehetőség beállítani. Amennyiben önállóan, rögzítő nélkül szeretnénk használni a kamerát, a P2P hálózati kommunikációja ad erre lehetőséget. A már ismerős metodikával felvehető a DMSS applikációba, ami elérhető android- és iOS platformra egyaránt.

Ebben az esetben a felvételek rögzítése SD-kártyára történik, egészen 256 GB méretig. Webfelülete és menürendszere a megszokott Dahua felület. Említésre méltó, hogy ezek a kamerák beépített mikrofonnal is rendelkeznek, és természetesen nemcsak eyeball kivitelben, hanem kompakt verzióban is elérhetőek.

Mivel 2-es szériáról van szó, analitika terén is lehet nézelődni. Ugyan a választék nem bőséges, de a vonalátlépés és a területre behatolás a megszokott módon jelen van. Itt azonban már egy kis extrával kapjuk, ez pedig az SMD funkció, vagyis az objektum-azonosítás (eddig csak a 3-as, 5-ös és 7-es szériás kamerák esetében volt jelen).

Ez a beállítás lehetővé teszi, hogy a kamera a személyeket és a járműveket meg tudja különböztetni minden egyéb mozgó objektumtól (pl. kisállat). Így a téves riasztások száma is nagyban csökkenthető, valamint lehetőségünk van kizárólag akkor felvételt készíteni, ha az valóban érdekes lehet számunkra. A menüben jelölőnégyzettel tudjuk kiválasztani, milyen objektumok esetén indítson riasztást/rögzítést az eszköz, majd alatta az érzékenység is beállítható.

Azonban a kamera legnagyobb érdekessége a Dual Illuminator. Az imént említett SMD funkció nagyban kapcsolódik ehhez az újdonsághoz. Mégpedig azért, mert ez teljes mértékben megváltoztatja az eddigi elgondolást a fehér fénnyel világító full color kamerákról. Ugyanis ezek az eszközök már nem kizárólag fehér LED-del szereltek, hanem megtalálható bennük egy hagyományos infra LED is. Kérdezhetnénk, hogy miért kell akkor a fehér? Itt jön a trükk. A webfelület menüjében vagy a DMSS-ben is beállítható, hogy  melyik megvilágítást szeretnénk használni: az IR-t, a fehér LED-et vagy az úgynevezett Smart Illuminatort.

Ha ez utóbbit választjuk, akkor alapból az infra LED fog bekapcsolni, amint a megvilágítás minimálisra csökken. A fehér LED pedig csak abban az esetben fog fényt kibocsátani, ha az SMD funkcióval egy objektum riasztást vált ki. Tehát amint a számunkra lényeges, a jelölőnégyzetben kiválasztott személy vagy tárgy jelenik meg, azonnal aktiválódik a fehér LED, és a fekete-fehér kép színesre vált.

Ezzel a megoldással hagyományos infrás kameraként működik mindaddig, míg az SMD nem vált ki riasztást. Így lényegesen csökkenthető a fényszennyezés, és kültérre telepítve az egyébként a fényhez vonzódó rovarok sem zsongják körül a kamerát. Nem mellékesen megemlítenénk, hogy ha valakire, aki a sötétben épp betörni készül, rákapcsolják a világítást, vélhetően meglepődik, ami lehet egy ok a mielőbbi távozásra.