Fókuszban az OTIC kártyaolvasók

Fókuszban az OTIC kártyaolvasók

A kártyaolvasók palettáján ezentúl megtalálhatjátok az OTIC márkát is. Rögtön két tudásszinten: az egyszerű csak kártyaolvasásra illetve kártya- és kódazonosításra alkalmas, valamint a speciális feladatokra is megoldást kínáló új OTIC olvasókat, amelyekben megtalálhatunk olyan funkciókat, mint a vezeték nélküli kommunikáció vagy az ujjlenyomatolvasás. Mindezek hihetetlen barátságos áron.

Kik ők?

Belépő szinten az Otic 201, 201 M olvasóit láthatjátok. A 201 es olvasók EM-ID 125 KHz-es kártyákat olvasnak. A 201 M olvasók Mifare 13,56 MHz-es kártyákat olvasnak.

A legegyszerűbb olvasók az Otic 201 EM-ID (125 KHz-es), az Otic 201 M Mifare (13,56 MHz-es). A külcsínt tekintve, fémház és csillogó üvegfelület gondoskodik a letisztult, igényes megjelenésről.

A bekötésben és funkcionalitásban, egy átlagos olvasónak mondható, szabvány Wiegand kommunikációval a kontroller felé. Az olvasónak két vezérlő szálja is van, zöld LED, illetve zümmer működtetéséhez. Kültéren- beltéren egyaránt telepíthető.

A kártya, de még a TAG leolvasási távolsága is kiváló.

Hasonló kialakításban elérhetők kódtasztatúrás olvasók is. Otic 210 K (EM-ID 125 KHz-es) és 210 K M (Mifare 13,56 MHz-es) néven.

Szintén gyönyörű üvegfelülettel rendelkezik, amelyen kapott helyet a kapacitív kódtasztatúra. A kártyaolvasási távolság mellett ki kell emelni az érintő tasztatúra érzékenységét is, amely tökéletesen hangolt, ezzel nagyon kényelmes használatot biztosít. A fent említett olvasóknak van egy pici hiányossága, hogy nem rendelkeznek gomb háttérvilágítással.

Következzék egy hiánypótló eszköz, egy olyan nyomógombos tasztatúrával rendelkező kártyaolvasó, amely elemmel működik, DE nem önálló terminál, hanem vezetéknélküli kapcsolatot teremt a beléptető kontrollerrel. Ehhez egy kis panelt kell a kontrollerre kötni, ami rádiósan fogadja az olvasó kommunikációját. Természetesen ez a vevőpanel csomagolva van az olvasó mellé. Mivel Wiegand 26/34 bit formátumban kommunikál a kontrollerrel, ezért minden olyan beléptetővel használható, amely ezt fogadja.

Ebből a kártyaolvasóból is két típus van a palettán az Otic-601 K WL EM 125 KHz-es és az Otic-601 K WL MF Mifare 13,56 MHz-es.

Az olvasó és a vevő között maximum 30 m lehet. Az IP65 védelemnek köszönhetően beltéren és kültéren egyaránt használható az olvasó. Mivel elemes a készülék, fontos, hogy az elem merüléséről figyelmeztetést adjon, ezt 3 rövid hangjelzéssel és a LED háromszori felvillanásával jelzi.

FONTOS: A kártyaolvasó nem rendelkezik ajtónyitó relével, ezt a funkciót a kontroller panelnek kell megoldani.

Ez az olvasó kitűnően használható olyan telepítéseknél, ahol nincs kikábelezve az olvastatási pont, de utólagosan mégis szükség van kártyaolvasóra. Ha beléptetésre használjuk, a zárvezérlést meg kell oldani az olvasótól függetlenül. Egy másik felhasználási terület lehet a munkaidőnyilvántartás, ahol nincs szükség ajtónyitásra csak a kártyahasználat regisztrálására.

A végére hagytam a talán legizgalmasabb egységet az Otic 501-KFP EMMF névre hallgató eszközt. Ez egy duál-frekvenciás (EM-ID és Mifare) kártyaolvasó, amely gombvilágítással rendelkező kapacitív kódtasztatúrával ellátott, és rendelkezik beépített, kapacitív ujjlenyomat-olvasóval. úgy gondolom ezekkel a tulajdonságokkal is kiemelkedik már a kártyaolvasó palettáról, és ez nem minden!

A készüléket használhatjuk önálló terminálként. Ekkor csak tápfeszültséget kell neki adni és mesterkártyával vagy mester kóddal elérhető menüből programozhatjuk a felhasználókat mind kártya, mind kód, mind pedig ujjlenyomat tekintetében. Beépített relét tartalmaz a zárnyitáshoz.

A másik működés módja az eszközünknek, amikor egy kontrollerpanelhez kötötten használjuk belépésazonosításra, ekkor Wiegand kommunikációt biztosít, így szintén bármely belpétető vezérlővel összeköthetjük, amely ezt a protokolt használja. A kártyákat és kódokat a kontroller tárolja, az ujjlenyomatokat viszont az Otic olvasó és egy kártyaszámként küldi ki a kontroller felé.

Jöjjön a hab a tortán. A fentieken túl egy speciális lehetőség az Otic 501-KFP EMMF eszközhöz, hogy Bluetooth kapcsolaton keresztül mobil applikációval csatlakozhatunk hozzá. Az applikáció neve Tuya Smart, és ingyenesen elérhető Android és IOS felületre.

Az applikáción keresztül olyan funkciókra van lehetőségünk, mint az

  • ajtónyitás (Bluetooth hatótávolságon belül)
  • felhasználó feltanítása és törlése
  • applikációból elérhető eseménylista (ki mikor nyitotta az ajtót)
  • Az applikációba felvett olvasók megoszthatók más személyekkel, akik futtatják ezt az applikációt