GLOBAL FIRE - megújult intelligens központcsaládok

GLOBAL FIRE - megújult intelligens központcsaládok

A Global Fire a tőle megszokott professzionalizmussal továbbfejlesztette a jól ismert Junior és Juno-Net termékcsaládokat.
Az utódok a Juniort váltó GEKKO és a Juno-Net-et váltó OCTO+ család. Az új központok nagyobb maximális hurokszámot és egyszerűbb bővíthetőséget kaptak, valamint Chameleon Network néven megjelent a központok hálózatba szervezésének lehetősége is.

Az új központok változtatás nélkül kezelik a Junior és Juno-Net által is használt jelzőhurkokat, tehát a régi rendszerek cseréje zökkenőmentesen oldható meg.

Az alábbiakban lássunk egy összehasonlítást, hogy milyen alapvető változások történtek az új központok érkezésével:

Nézzük először a régieket:

A Junior központ egy- és kéthurkos kialakításban érhető el, hurkonként 125 eszközzel. Két tűzjelző- és egy hibarelét tartalmaz, valamint két felügyelt hangjelző kimenettel látták el. A Juno-Net esetében 1, 2 vagy 3 hurkos alapkialakítás mellett 1, 2 vagy 3 hurkos bővítőkkel érhető el a maximális, 96 hurkos (összesen 12 000 eszköz!) kialakítás.
Mindkét központcsaládnál szoftveresen 384 zóna, 512 IO és 512 hangjelzőcsoport alakítható ki. Az események rögzítésére egy 2000 soros eseménytár, a megjelenítéshez pedig egy 4 soros, soronként 40 karakteres kijelző áll rendelkezésre. A programozáshoz soros portot használhatunk.

Az új termékcsaládok tervezése egy teljesen új koncepció mentén zajlott.

gekko-octo

Míg a régi központok nem rendelkeztek ilyen lehetőséggel, addig az újak (GEKKO és OCTO+ vegyesen) hálózatba szervezhetőek. Eddig nagy hurokszámú rendszert csak egy Juno-Net központtal és az alközpontjaival alakíthattunk ki, most viszont az objektumok eszközigénye és mérete alapján választhatjuk ki a megfelelő központokat, majd integrálhatjuk őket egy közös hálózatba.

De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük meg az egyes központok paramétereit.

A Juniorral szemben a GEKKO központok 1, 2, 3 és 4 hurkos kialakításban érhetők el, akárcsak az OCTO+ központok. Az OCTO+ központok a NODE+ bővítőkkel egészen 128 hurokig bővíthetőek.

Az új, LC EVOLUTION hurokkártyákat optimalizálták, így még egyszerűbbé vált az utólagos bővítés. Ezeket használja a GEKKO és az OCTO+ központ, valamint a NODE+ bővítő is. Így egy egyszerű és gazdaságos kártyacserével bővíthetjük például az 1 hurkos GEKKO / OCTO+ központunkat 2, 3 vagy 4 hurkossá.
Mindegyikre igaz, hogy hurkonként 125 címen, maximum 250 eszközt támogatnak, az elődökkel megegyezően az eszközöket 384 zónába, 512 IO és 512 hangjelző csoportba szervezhetjük. Itt is 2 tűzjelző és egy hibarelé kimenetet, valamint két felügyelt hangjelző kimenetet találunk.

Az eseménytár mérete 10 000 sorra növekedett és a kijelzőt is modernizálták, a hagyományos LCD kijelző helyett grafikusat kapunk, mely teret enged a különleges grafikai ábrázolásoknak, valamint az informatív, piktogramos megjelenítésnek. A programozó szoftver csatlakoztatásához mini USB aljzatot kapunk.

Az alábbi videón megtekinthető a Chameleon Network és a kialakításához használható központok:

NETWORK new

A legjobb oldala a fejlesztésnek, hogy a teljes menüstruktúrát megtartották, így a programozás menete teljesen ismerős lesz, nem kell egy teljesen új rendszert megtanulnunk. Ezt bővítették pár olyan menüponttal, ami a nagyobb keretszámok lekezelését, valamint a hálózati működés lefedését szolgálják.

A nagy eszközszámú, elosztott rendszerek kialakítását az új fejlesztésű Chameleon Network biztosítja. Ennek része lehet a GEKKO és OCTO+ központ, a NODE+ bővítő és a hálózat kezelését biztosító Chameleon Repeater. Egy hálózat 32 eszközt tartalmazhat, miközben az egyes OCTO+ panelek a saját alközpontjaikkal egyenként biztosíthatnak 128 hurkot. Ezzel kolosszális, akár 1 000 000 eszközt felügyelő rendszert is építhetünk!

A decentralizált topológia fő előnye az erőforrások megosztása, és az objektum méretéhez optimalizálható kialakítás. A tervezés során a biztonság különösen nagy hangsúlyt kapott – ezt szolgálja a kettős adatgyűrűs kialakítás - de nagyobb eszközszám mellett lehetőségünk van MESH hálózat kialakítására is, amikor a gyűrűn felül további útvonalakon is kapcsolódhatnak az eszközök. Így még magasabb szintű kommunikációs redundancia érhető el.

chameleonnetwork

Lifetime Ezentúl nem kell kompromisszumot kötnünk, hogy a több részből álló objektumokat kényszerűségből csak nagy központtal védhetjük. Az új fejlesztéseknek köszönhetően már a legoptimálisabb kialakítást választhatjuk, miközben nőtt az adatkommunikációs hálózat biztonsága, redundanciája. A korábban kivitelezett rendszerek is gond nélkül integrálhatóak, miközben a régi és új rendszerekre is élettartam garanciát biztosít a gyártó.

A fejlesztések is folyamatosak a gyártónál. Hamarosan nálunk is debütál a Gekko család legköltséghatékonyabb, 1 hurkos tagja, a további hurkokkal nem bővíthető G-One. A bővíthetőség hiányát rendkívül kedvező árral kompenzálja, és ne felejtsük el, hogy a G-One is része lehet Chameleon hálózatnak, így a lehető legkedvezőbb összeállításban alakíthatjuk ki leendő rendszereinket. Tekintsetek meg egy kis ízelítőt a központról:

Az eddig is jól méretezhető Global Fire rendszerek most szintet léptek. Miközben megmaradt az egyszerűség és az ebben rejlő hatékonyság, nőtt a kivitelezhető méret, és tökéletesedett az optimalizálhatóság.

Az új központokat és kiegészítőket keresse honlapunkon, üzleteinkben vagy partnereink kínálatában!