Hőkamerák az iparterületek megfigyelőrendszereiben

Hőkamerák az iparterületek megfigyelőrendszereiben

A legváltozatosabb időjárási körülmények és fényviszonyok között működő, „mélytanulás” alapú videóelemzésnek köszönhetően ezek a kamerák helytállnak bárhol – legyen az akár egy családi ingatlan, vagy egy több hektáros napelempark.

Hőkamerák segítségével könnyedén észlelhetők az olyan tárgyak és potenciális veszélyforrások, amelyek a hagyományos objektívek számára láthatatlanok. A bispektrális hőkamera képalkotási technológiája (kétspektrumos képegyesítés), a hőképet és a látható képet egyesítve egyedi, részletgazdagabb képet biztosít még rossz környezeti feltételek mellett is. Így könnyebben azonosíthatóvá válnak a környezeti elemek, és dokumentálni lehet a gyanús eseményeket.  Emellett a hőkamerák nem bocsátanak ki látható fényt, így jobban elrejtik a saját helyzetüket. 

Családi házak, de akár nagyobb területek (pl.: napelempark, erőmű stb.) kültéri védelmére kiváló. Kialakításának köszönhető (relékimenettel rendelkező eszközöknél), hogy kiválthat más területvédelemre használt megoldásokat (pl.: infrasorompó). Megfelelő objektívválasztás mellett nagyobb távolságot is beláthatunk egyetlen kamerával, legyen szó akár vonalátlépésről, akár területre behatolásról.

 

Ne felejtsük el, hogy nem szimpla videoanalitikáról beszélünk, hanem a DeepLearning alapú, objektumfelismerést végző algoritmusról, amely képes megkülönböztetni ember- és járműalakokat. Időjárási tényezők, állatok és növények mozgásai nem generálnak riasztást, ezáltal rengeteg téves riasztástól kímélve meg bennünket.

A termikus képalkotás lényeges előnyt biztosít a videótartalom-elemzés (VCA) terén – az objektumokat éles körvonalakkal, a háttérből jól kivehető módon jeleníti meg, még nagyobb távolság esetén is. A felhasználók egyszerűen beállíthatják a műveleteket, például a vonalátlépést, a behatolást, illetve az adott területre való be- és kilépést.

A gyártótól már megszokott 160x120 pixeles bolométerek mellett bevezetésre kerültek a 256x192 felbontású érzékelők is.

A DS-2TD1217-x/PA(QA) valamint a DS-2TD2617-x/PA(QA) (160x120 pixel) kamerák mellett ugyanazokban a már megszokott kameraházakban piacra kerültek a DS-2TD1228-x/QA, valamint a DS-2TD2628-x/QA eszközök is. Mind a négy kameratípus bispektrális kivitelű, azaz rendelkezik mind látható fénytartományban dolgozó érzékelővel, mind pedig egy mikrobolométerrel, amely a hőképalkotásért felelős.

Területvédelem mellett tűzérzékelési feladatokra is kiválóan használhatók a HeatPro család termékei. A készülék képes érzékelni a rendellenes hőmérsékletet, így elsőként tud riasztani a tűz megelőzése érdekében. Abban az esetben, ha a megfigyelt területen tűzérzékelést szeretnénk (pl. erdők esetében) a hőkamerák dinamikus tűzérzékelési algoritmusa a korai szakaszban is képes észlelni a tüzet. Ezzel a módszerrel akár nagyobb katasztrófákat is el lehet hárítani.

Tehát, a hőkamerák képalkotását nem befolyásolják a fényviszonyok – gyenge fényben, sőt, akár teljes sötétségben is kiválóan működnek. Emellett a hőkamerákra kevésbé hatnak az időjárási körülmények, például a köd, a füst, az eső vagy a hó, így gyakorlatilag bármilyen környezetben, bármikor használhatók.