Itt mindenkinek van internet elérése?! Igen, itt mindenkinek!

Itt mindenkinek van internet elérése?! Igen, itt mindenkinek!

Vajon merész kijelentés lenne, hogy a világ bármely pontján is vagy lehet internet elérésed?

Néhány évvel ezelőtt még igen, de ma már úgy látszik erre is van megoldás. Mondhatnánk úgy is, hogy:

„A végtelenbe és tovább!”

Ismerős a játékfigura jelmondata az animációs filmből? Egyáltalán nem áll messze a jelenlegi valóságtól, ahol már olyan technológiáról beszélünk, ami még nagyobb lefedettséget kínál, mint a jelenlegi WiFi, wireless, 4G/LTE megoldások és mégsem vezetékes kiépítés.

Jól gondolod, földön kívüli technológiáról van szó!

No, azért a világ vége nincs itt és idegen megszállók sem fogják ellepni a Földet.

A rádió, wifi és wireless technológia régóta a hétköznapjaink része. Internet nélkül manapság nagyon sok szolgáltatás nem lenne elérhető, a cégek működése megállna, kevesebb szórakozási lehetőségünk lenne és még sokáig lehetne folytatni a sort.

Gyakran a földmunkák és egyéb költségek miatt a vezetékes rendszerek kiépítése nem kifizetődő, ezért számtalan internet szolgáltató is él azzal a lehetőséggel, hogy vezeték nélküli technológiákat használ.

Az egyre bővülő rádiós hálózatok okozta interferencia miatt viszont igazi kihívást jelent a megfelelő kiépítés és üzemeltetés a telepítők/szolgáltatók számára. Kerülő mód lehet a licencelt frekvenciák használata vagy a 60Ghz rádiók előre törése.

Mindezek ellenére a PTP, PTMP (pont-pont, pont-multipont) rádiós kapcsolatok még így is jobb alternatívák a vezetékes rendszerekkel szemben.

Számos kültéri CCTV kiépítés üzemel így, amit interneten keresztül felügyelnek sok földrajzilag más területen lévő rendszerrel együtt.

A leginkább és méltán közkedvelt márka az Ubiquiti, de a Mikrotik, Cambium Networks és a TP-Link eszközei sem maradnak le a mezőnyben.

Ez jól hangzik, de mi a helyzet olyan helyeken, ahol nincs vezetékes internet szolgáltatás és a rádiós rendszerek sem működnek, mert dombok, hegyek vagy épületek akadályozzák a rádiós adatátvitelt?

Itt segítséget nyújthatnak a mobil szolgáltatások és a SIM kártyás hálózati eszközök. Ha ilyen terméket keresel akkor nézz szét a következő kategóriákban:

Ez is ok, de nincs mindenhol mobil torony és előfordul, hogy nemhogy internet nincs, de még telefonálni sem lehet! Igen, erre megoldás lehet a Starlink vagyis a műholdprojekt. Elon Musk vállalata indította útjára a Starlink műholdprojektet, ami a SpaceX űripari cég világméretű projektje.

Az alacsony vagy közepes Föld körüli pályán keringő műholdak segítségével internetszolgáltatást tud biztosítani több milliárd ember számára, akiknek eddig nem volt lehetősége igénybe venni azt.

Már Magyarországon is elérhető a szolgáltatás, a telepíthetőséget a következő linken lehet ellenőrizni: https://www.starlink.com/