Kamerák, amelyek jól látnak a sötétben

Kamerák, amelyek jól látnak a sötétben

Az analóg HD és az IP szegmensben két Techson kamera szembeszáll az éj sötétjével. Szakítanak a hagyományos inframegvilágítással, és inkább nagy érzékenységgel, valamint fehér fénnyel teszik színesben láthatóvá az éjszakát.
A legfrissebb NightColor és a fehér LED megvilágítás technológiáját vesszük most górcső alá. Vessünk tehát egy pillantást arra a két Techson kamerára, amely nem riad vissza az árnyaktól.

 A Techson TCI ES3 C002 WH AM -2.8 IP-kamera a hálózatok számára, míg a Techson TCA ES0 E002 WH -2.8 analóg HD kamera az analóg rendszerek építőinek hozta el azt a képességet, amit már nagyon vártak! Rendkívül gyenge megvilágítás esetén is élénk, színes képet szolgáltat.

Mindkét kamera a belépő szintű kategóriát bővíti, így nyilvánvalóan mérsékelt költséget jelent, ám ez nem jelenti azt, hogy a minőségből is engedményeket kellene tennünk. Egyszerűen szólva: a belépő szint csupán kevesebb extrát jelent. Viszont amit kapunk, az kiválóan működik, és jóval többet nyújt a megszokottnál!

Az analóg HD rendszerű, ES0 kameracsalád első tagja az ún. NightColor jelzővel büszkélkedhet, ami azt jelenti, hogy az eddig megismert nagy érzékenységű kamerák éjszakai teljesítményét jelentősen felülmúlja.

Egy csillagfényes éjszaka, 0,0005 lux elég ahhoz, hogy képet szolgáltasson. Némi közvilágítás, vagy éppen a Hold fénye előcsalja a színes, kontrasztos képet, és a város éjszakai utcaképét olyan élénk, intenzív módon jeleníti meg, hogy jobbára meg sem különböztethető a nappali felvételektől.

Az ES3-as IP-kamera 0,0005 lux érzékenysége sem hagy sötét foltokat az éjszakában. Amikor a legtöbb kamera már feladja, és a nappali, színes képről fekete-fehér megjelenítésre vált, az ES3 még vígan közvetíti a környezete színeit.

Az érzékenység és a színek jelenléte más változást is hozott a kamerák felépítésében. A megszokott infrareflektor helyett mindkét kamera fehér fényű LED megvilágítással segít magán, ha már tényleg vaksötét van körülötte.

Érdemes tudni, hogy ehhez a fajta megvilágításhoz nincs többé szükség az inframegvilágítást alkalmazó kameráknál szokásos infraszűrőre, így annak mechanikus ki- és bekapcsolására sem. Ez további előnyt jelent, hiszen a mechanikai meghibásodás kockázata megszűnik.

A fehér fény talán első hallásra furcsának tűnik, mégis beleillik a rendszerbe. A kamera valóban nagyon érzékeny. Némi derengés bőven elég számára a képalkotáshoz, vagyis a legtöbb esetben a LED akár ki is kapcsolható. Ahol például beszűrődik az utcai közvilágítás, a LED fényvetők csak az éjszakai világítás pótlására hivatottak, vagy esetleg azért, hogy a kamera felől érkező fénysugár jobban felismerhetővé tegye az arcokat.

Vannak azért olyan területek, ahol egy csillagtalan, borús éj vakságra ítélné még a Techson NightColor kamerákat is. Ekkor kapnak igazán szerepet az alkonykapcsolós, alacsony fogyasztású LED reflektorok. A kamera mintegy 30 méterre is számottevő megvilágítást biztosító fényforrása kiváló alternatíva lehet ott is, ahol egyébként is lámpát helyeznének el a telepítők. Az így létrejött fény alkalmas a biztonságos közlekedés támogatására, és (ne feledjük) a NightColor kamera az inframegvilágítást használó kamerák fekete-fehér és nehezebben értelmezhető felvételeivel szemben élénk, színes és részletgazdag képeket rögzít. Ami a kamerák egyéb tulajdonságait illeti, ott sem lehet okunk panaszra.

A Techson NightColor kamerák full HD (két megapixeles) felbontása, az IP-kamera OnVIF kompatibilitása és az analóg HD kamera videojelszabványok közötti egyszerű átválthatósága révén bármilyen gyártmányú rögzítőhöz csatlakoztathatók. A 2,8 mm-es, fix fókuszú objektív egyáltalán nem igényel beállítást, minden távolságon éles képet ad, és elég széles a látószöge ahhoz, hogy egy teljes helyiség megfigyeléséhez elég legyen. IP67-es védettsége ellenállóvá teszi az időjárás viszontagságainak, és sem a hideg, sem pedig a meleg nem fogja vissza a teljesítményét.

A Techson TCA ES0 E002 WH -2.8 analóg HD kamera kis mérete, a gömbölyű, eyeball házforma könnyű felszerelést és beállítást eredményez, valamint a dizájn a legtöbb belső és kültéri architektúrához illeszkedik.

A Techson TCI ES3 C002 WH AM -2.8 IP-kamera kecses, kompakt formája decens eleganciát sugall. A kamera irányának egy mozdulattal történő beállítását a talphoz kapcsolódó recés gyűrű kiengedése és megszorítása teszi lehetővé.

Nem kétséges, hogy e két Techson NightColor kamera árában és minőségében olyan értéket képvisel, amely méltán teszi ellenálhatatlanná minden telepítő számára.