OPTEX érzékelők – fókuszban az elemes megoldások

OPTEX érzékelők – fókuszban az elemes megoldások

A megbízható kültéri védelem kialakítása mindig is nehéz feladat volt, de az OPTEX termékeinek köszönhetően professzionális érzékelők állnak rendelkezésünkre, vonali és területvédelemre egyaránt. A megfelelő védelmi érzékelők kiválasztása után a következő nehézséget a vezetékhálózat kialakítása szokta okozni. Örömmel mutatom be az OPTEX elemes megoldásait, amelyek segítségével búcsút inthetünk a kábelezésnek.

Az OPTEX elemes érzékelői lehetővé teszik, hogy az érzékelőket elemes tápellátás mellett rádiós átjelzéssel, gyakorlatilag vezetékezés nélkül szerelhessük és illeszthessük a vagyonvédelmi rendszerhez. Az OPTEX elemes megoldása gyártófüggetlen, így bármilyen vagyonvédelmi rendszer által használt rádiós átjelzővel elvégezhető az illesztés bármilyen rendszerhez. Természetesen Paradox rendszerekkel is működik a megoldás, a Paradox DCT10 és DCTXP2 rádiós nyitásérzékelőinek a zónabemenetét használhatjuk az érzékelők jelzéseinek átvitelére. Az elemes OPTEX érzékelőknek része egy szerelő hátlap, melyben el tudjuk helyezni az üzemeltetéshez szükséges elem pakkot, valamint a jelzés továbbításához használt rádiós átjelzőt. Kültéri védelem kialakításához alapvetően vonali vagy területvédelmi érzékelőket használhatunk.

Területvédelem

Az érzékelők az érzékelési elvek alapján lehetnek passzív-infravörös érzékelők vagy mikrohullámú radarral kombináltak. A radar nélküliek érzékenyebbek a keresztirányú mozgásokra, míg a radarral kombináltak érzékenyek a közelítő – távolodó mozgásra is. Ezt a tulajdonságot vegyük figyelembe az érzékelő helyének kiválasztásakor a lehetséges behatolási iránynak megfelelően. A radarral kombináltak kevésbé érzékenyek a zavaró tényezőkre. Az OPTEX kínálatában rengeteg területvédelmi érzékelőt találunk és gyakorlatilag mindegyik érzékelőnek elérhető az elemes változata, így nem kell kompromisszumot kötnünk a vezetékes – rádiós megoldás között.

Tökéletes választás lehet például a VX széria, mely 12 méters látótávolság mellett 90°-ban biztosít védelmet, és különleges maszkolási lehetőségeivel a legzegzugosabb terület védelmére is alkalmas.

Vagy választható a WX széria, mely szintén 12 méteres látótávolságot, de 180°-os látószöget nyújt!
A WX széria tagjai elérhetőek csak PIR vagy PIR + MW kombinációban is.

Választhatjuk a QXI-RDT-X5 érzékelőt is, mely szintén egy kombinált érzékelő 12 méter / 120° paraméterekkel.

Utoljára hagytam a HX-40RAM és HX-80NRAM érzékelőket, melyek különlegessége a 3 méteres (nehezen elérhető, ezért nehezen szabotálható) szerelési magasság. Mindkét érzékelő 85°-os látószöge mellett a HX-40RAM 12 méteres, a HX-80NRAM 24 méteres látótávolsággal rendelkezik. Természetesen tulajdonságaik közül nem hiányozhat a kisállat-tűrés és az antimaszk funkció sem.

Vonali védelem

Vonali védelemmel biztosítani tudjuk a körbekerített területre való behatolás érzékelését, valamint falsíkok, nyílászárók védelmét.

Területek körbekerítésére nagyon jól használhatóak az OPTEX infrasorompói, melyek elemes kivitelben 30, 60 és 100 méteres távolságig biztosítanak védelmet. A 30 és 60 méteres infrasorompók két-, míg a 100 méteresek négysugaras kivitelben kaphatóak. Az OPTEX-től megszokott minőségben, extra alacsony fogyasztás mellett tehetjük rádióssá, és ezáltal kábelmentessé a telepítést. Tökéletes megoldás akár ideiglenes, akár végleges védelem kialakításához. 

A kétsugaras érzékelőket egycsatornás (SL-) vagy négycsatornás (AX-) verzióban is választhatjuk, attól függően, hogy egy területen egy vagy több infrasorompót használunk.

 

Végül, de nem utolsósorban meg kell említsem a falsík és nyílászáró védelemre használható OPTEX érzékelőket. Ezek passzív-infra érzékelők, de az infrasorompókhoz hasonlóan nagyon szűk nyalábban látnak. Két érzékelő széria tartozik ide, a kétszer 12 méterig látó, kétirányba néző BXS- széria, mely a védett falsíkkal párhuzamos védelmet biztosít, valamint az egyszer 5 méterre látó FTN- széria, amelynél a felszerelés után 190°-on belül eldönthetjük, hogy merre nézzen.

Jól látható tehát, hogy az OPTEX-nél szinte minden elképzelhető behatolási forma ellen kitaláltak valamilyen érzékelőt, amelyekkel professzionális védelmet alakíthatunk ki.

Többé már a kábelezés sem jelenthet problémát, hiszen a fenti eszközök az elemes kialakításnak köszönhetően könnyen és gyorsan telepíthetőek, és tökéletes megoldást nyújtanak ideiglenes vagy végleges védelemhez. A változó körülmények sem jelentenek akadályt, hiszen ezek az eszközök nincsenek többé helyhez kötve – bármikor könnyedén áthelyezhetjük az érzékelőket, ha változnak a helyszín adottságai.

Az OPTEX elemes érzékelőit keresse honlapunkon, üzleteinkben vagy partnereink kínálatában!