OPTEX WXS-DAM-X5 védelem

OPTEX WXS-DAM-X5 védelem

A jó kültéri védelem kialakítása kihívások elé állítja a szakembereket. Olyan eszközöket kell alkalmazni, amelyekkel megbízhatóan azonosíthatók a mozgásesemények, ugyanakkor törekedni kell arra, hogy a téves riasztásokat minimalizáljuk. Jelen cikkünkben az Optex márka termékei közül választottuk a WXS sorozat mozgásérzékelőjét, amellyel ez a feladat kiválóan megvalósítható. Nézzük hát meg, mitől különleges cikkünk alanya, a WXS-DAM-X5 mozgásérzékelő. A WXS-DAM-X5 mondhatni egy kettő az egyben érzékelő. Miért mondom ezt? Ezt az eszközt a megoldandó feladatnak megfelelően kétféle pozícióban is telepíthetjük.

Elhelyezhetjük a térvédő infráktól megszokott, 2 méteres magasságban, vagy választhatjuk a 0,8–1,2 méter magasságban történő elhelyezést. Természetesen az eszköz beállításait a választott elhelyezési módhoz kell igazítani. Itt el is érkeztünk az eszköz legkülönlegesebb tulajdonságához, ami nem más, mint az érzékelési karakterisztika. Kétméteres magasságba telepítve térvédő karakterisztikával dolgozik, az alacsonyabb, 0,8–1,2 méteren pedig egy vízszintes függönykarakterisztikával véd. Az alacsony szerelési magasság segít nekünk akkor, ha a védett területen kisállatok mozgásával kell számolnunk.

Látható, hogy a vízszintes függönykarakterisztika biztosítja, hogy a kisállatokat ne „lássa” az érzékelő, ugyanakkor, ha ember sétál be a védett területre, azt biztonsággal észrevegye. Ez még nem minden, ami a karakterisztikáról elmondható. Ez az érzékelő nem a megszokott, 90°-os látómezővel rendelkezik, hanem 180°-ban védi a maga előtt lévő területet. Ezt úgy oldották meg, hogy nem csak egy PIR szenzor található a panoráma Fresnel lencse mögött. A mozgásérzékelés felderítésére 4 db PIR szenzor és 2 db mikrohullámú érzékelő szolgál. Gyakorlatilag két 90°-os védelem van egymás mellett. Ha már az érzékelő-elemeknél tartunk: tekintettel arra, hogy kültéri eszközről van szó, öntanuló, digitális IR kitakarásvédelemmel és kettős ellenfény-kompenzációval is el van látva az érzékelő. Ideális megoldást nyújt a könnyen megközelíthető terek, lapos tetők védelmére. A téves riasztások kiküszöbölésére alkalmazzák a Panoramic triple layer detection-t. Ez azt jelenti, hogy az érzékelő csak akkor vált ki riasztást, ha a három réteg – a felső, az alsó passzív infravörös érzékelők és a mikrohullámú érzékelő – egyszerre érzékeli a mozgást. Lehetőség van a látómező részletes maszkolására is, melyet egyfelől az érzékelőbe épített maszkkal, másfelől pedig a csomagolásban található maszkoló pálcákkal lehet testre szabni. Az érzékelő vezetékes és vezeték nélküli változatban is kapható.

A vezeték nélküli változat típusa WXS-RDAM-X5. A vezeték nélküli telepítés olyan esetekben jó alternatíva, ahol a vezetékezés nem kivitelezhető, mégsem szeretnénk lemondani a nagyfokú biztonságot nyújtó érzékelő alkalmazásáról. Ennél a típusnál a sorkapcsok helyett dedikált kivezetések állnak rendelkezésre a bekötéshez, ehhez tudjuk csatlakoztatni az elemtartót, illetve a riasztórendszerünkkel kompatibilis rádiós átjelzőt. Paradox márka esetében használhatjuk a DCTXP2 vagy a DCT10 rádiós nyitásérzékelőt, amelyek saját REED reléjük mellett rendelkeznek egy külső érzékelők számára fenntartott kontaktus bemenettel, amelyre csatlakoztathatjuk a WXS-RDAM-X5 kimenetét. Ez a lehetőség nem csak a WXS-RDAM sajátja – a teljes Optex elemes érzékelő széria átjelzése megoldható a Paradox rádiós nyitásérzékelőivel. Minden elemes érzékelőhöz illeszthető egy gyári szerelődoboz, ami mind az elemtartónak, mind az átjelzőnek helyet biztosít.