Paradox DB7 Doorbell – riasztórendszer kicsit másképp

Paradox DB7 Doorbell – riasztórendszer kicsit másképp

A technológiai fejlődés a biztonságtechnikában is forradalmi változásokat hozott. Például gondoljunk csak arra, hogy az utóbbi 1-2 évtizedben micsoda technológiai robbanást okozott a videotechnika fejlődése, és hogy ennek kapcsán milyen távlatok nyíltak a minket körülvevő eszközök fejlődését illetően. Ez a fejlődés természetesen a Paradox világát sem kerüli el.

Legújabb fejlesztésük a Doorbell kaputelefon egység, mely egy olyan kiegészítő, amit új, vagy akár meglévő Paradox rendszerek mellé is szabadon telepíthetünk.

Full HD (1920x1080) felbontású kamerával és az ezt támogató infravörös megvilágítással látták el, így biztosítva a kiváló képminőséget. A DB7 2,4 Ghz-es wifi kapcsolat segítségével csatlakoztatható a hálózatra, tehát tulajdonképpen bárhová elhelyezhető, ahol vezeték nélküli lefedettséget és elektromos áramforrást tudunk neki biztosítani.

De hogyan is kerül a kaputelefon a riasztórendszerre? Hogyan lesz ebből kép- és hangkapcsolat?

Nos, a működéséhez alapvetően regisztrált site szükséges, ehhez adható hozzá a Doorbell modul a BlueEye applikáció segítségével. A használatához szintén ez az alkalmazás szükséges, az Insite Gold ugyanis nem támogatja. Az alkalmazás vonatkozó menüpontjában generált QR kódot egyszerűen felmutatjuk a kamerának, mely azt beolvasva csatlakozik a megadott wifi hálózathoz, és készen is vagyunk.


A DB7 saját relékimenettel nem rendelkezik, viszont a központ tetszőleges PGM kimenete hozzárendelhető, mint kapunyitó kimenet, ami lehet akár egy rádiós, 2WPGM modul is. Így rugalmasan vezérelhetjük vele az ajtó, vagy kapu nyitását.

A Doorbell modult egy saját PIR érzékelővel is ellátták, melynek révén az eszköz push üzenetet küld, ha elhalad, illetve megáll előtte valaki. A mozgásérzékelést a DB7 nem csak így, hanem – a CCTV kameráknál már megismert és megszokott módon – a videojel változásának elemzésével is végzi.

A falra történő rögzítéséhez kétféle konzol áll rendelkezésre. Az egyik egy egyenes, „hagyományos hátlap”, ez merőleges felszerelést tesz lehetővé. Míg a másik egy ferde, 30 fokos felszerelési szöget biztosító változat, ami igen hasznos akkor, ha a kaputelefon modult a bejárat mellé telepítjük, és az érkező nem feltétlenül a kaputelefon előtt áll meg. A „sima” konzol része a csomagnak, a ferde opcionálisan megvásárolható.


A DB7 kétféle színben – fekete és fehér – lesz elérhető, ahogy a kiegészítő konzolok is.

Ami a tápellátást illeti, a DB7 nem válogatós: 12-24 V DC és AC is megfelelő a számára. A burkolat alatt helyet kapott egy saját akkumulátor is, mely rövidebb áramkimaradás esetén is biztosítja a stabil működést.

A DB7-hez lehetőség van egy felhőalapú tárhely-szolgáltatást vásárolni, ahová az eszköz „felküldi” a videófelvételeket. A felvételt a mozgásérzékelés és becsengetés indítja. Készül egy pillanatkép, mely tájékoztatást ad az adott eseményről, a hozzá való videót pedig le tudjuk tölteni mobileszközünkre.

További kiegészítőként elérhető egy vezeték nélküli csengőmodul, mely 30 méteres hatótávolsággal bír, és a kaputelefon gombjának megnyomására aktiválódik. Ez a konnektorba dugható kiegészítő a DBC5, melynél 8 különböző csengőhangból választhatunk, és 433 Mhz-es frekvencián kommunikál a Doorbell modullal.


A DB7 már elérhető a Power Biztonságtechnika kínálatában!