PARADOX: Google levelezés változás

PARADOX: Google levelezés változás

GOOGLE változás

Többen találkozhattatok már a Google értesítésével, idézem:

Május 30-án elveszítheti hozzáférését azokhoz az alkalmazásokhoz, amelyek kevésbé biztonságos bejelentkezési technológiát használnak.

Fiókja biztonságának megőrzése érdekében a Google nem támogatja többé olyan harmadik féltől származó alkalmazások és eszközök használatát, amelyek arra kérik, hogy csak jelszavával és felhasználónevével jelentkezzen be Google-fiókjába. E módszer helyett a Bejelentkezés Google-fiókkal vagy más biztonságosabb technológiai megoldásokkal (pl. OAuth 2.0) kell majd bejelentkeznie. További információ.

Mik az Ön teendői?

Az egyik alkalmazás vagy eszköz, amely a Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) megoldást használja az Ön Google-fiókjával való e-mail-küldésre, kevésbé biztonságos hozzáféréssel rendelkezik az Ön Gmail-fiókjához. Előfordulhat, hogy ez egy régebbi eszköz (például nyomtató vagy szkenner). Ha továbbra is ezzel az alkalmazással vagy eszközzel szeretné használni Google-fiókját:

Alkalmazás esetén – Távolítsa el Google-fiókját az alkalmazásból vagy eszközről, majd jelentkezzen be újra a Bejelentkezés Google-fiókkal megoldással.

Eszköz esetén – Módosítsa az eszköz beállításait, és használjon biztonságosabb bejelentkezési technológiát.

 

Természetesen továbbra is használhatunk gmail-es SMTP beállítást, ehhez az alábbiakat kell tenni:

- Be kell lépni a "Google fiók kezelése" menübe.

Be kell kapcsolni a kétlépcsős azonosítást.

- Az ezután megjelenő „Alkalmazásjelszavak” menüben létre kell hozni jelszót az IP150 modul részére. Érdemes feljegyezni, mert nem lehet beírni, mindenképpen a felület generál egy 16 karakteres jelszót. Ha bezárjuk az ablakot, amiben megjeleníti, többet nem tekinthető meg.

A generált jelszót (szóközök nélkül, csak az olvashatóság miatt mutatja tagolva, a fenti például: frtkccojygzuqvia) állítsuk be fiókjelszó helyett az IP150 / IP150+ SMTP beállításainál, a többi adat nem változik.

Tesztjeink szerint elég egy jelszót generálni, az több IP modullal is használható, úgy tűnik, hogy a Google nem tesz különbséget az egyes modulok között, de nem volt lehetőségünk nagyszámú modullal tesztelni. Aki biztosra akar menni, az generálhat modulonként új jelszót.

A fenti változás egyébként minden olyan alkalmazást vagy eszközt érint, melyhez a Google fiókban használni kellett a „Kevésbé biztonságos alkalmazások hozzáférése” funkciót.

Ilyen eszköz lehet a fent tárgyalt Paradox IP modul, de bármilyen egyéb riasztórendszer, DVR, NVR, IP kamera, okosotthon rendszer, beléptető rendszer stb., amely nem tud biztonságos bejelentkezést kezelni, érintett lehet. Mint a fentiekben írtam, van megoldás a problémára, de minden esetben szükséges az eszköz helyi vagy távoli programozása, amit a végfelhasználók nem biztos, hogy el tudnak végezni.

A végfelhasználók valószínűleg csak a levelek elmaradásából érzékelik a problémát.

Kérdések esetén keresd a Power műszakis kollégáit!

Gyigor Tamás
Divízióvezető