Sokoldalú és precíz detektálás az Optex REDSCAN lézeres érzékelőivel

Sokoldalú és precíz detektálás az Optex REDSCAN lézeres érzékelőivel

Vízszintesen és függőlegesen, kültéri és beltéri viszonyok között egyaránt használható, így a REDSCAN lehetséges felhasználási területeinek száma jelentős. Védhetjük vele az ingatlan határait, az épületet, tetőablakot, műtárgyakat, vagy egyéb vagyontárgyakat.

Emellett ugyanígy alkalmas a tömegközlekedés biztonságosabbá tételére is azáltal, hogy képes detektálni az olyan nemkívánatos helyen tartózkodókat, mint például egy sínek közé esett embert. 

Beépített analitika – az objektumok méretének, távolságának, valamint sebességének pontos meghatározása 

A REDSCAN folyamatosan pásztázza a védendő területet, és valós idejű X&Y koordinátákkal és méretinformációkkal rendelkezik az összes érzékelt tárgyról. Ezáltal a biztonsági személyzet nyomon követheti az érzékelt tárgy vagy személy mozgását, és mindig tisztában lehet annak aktuális helyzetével. A lézeres érzékelés által biztosított méretinformáció pedig arra ad lehetőséget, hogy méret alapján szűrjük azokat az objektumokat, melyeket érzékelni szeretnénk. Így lehetőség nyílik például arra, hogy a területen áthaladó emberekről riasztásjelzést kapjunk, míg a járműveket a rendszer képes figyelmen kívül hagyni.

Független érzékelési területek 

A REDSCAN érzékelők detektálási területét két részre oszthatjuk, az eszköz kimenetei is ezt a logikát követik. Ez azt jelenti, hogy külön fizikai kimenetek tartoznak mindkét oldalhoz. Külön, mindkét fél tekintetében lehetőség van a célobjektum méretének, az érzékenységnek, valamint a kimenetek működésének testreszabására. Ez a rugalmasság biztosítja, hogy a REDSCAN két önálló érzékelőként legyen értelmezhető, így nagyobb mértékben adaptálható a védendő terület adottságaihoz. Mindkét zóna más és más műveletet aktiválhat – a felhasználó és a helyszín által támasztott követelményeknek megfelelően. Ez lehet például egy PTZ kamera preset előhívása, mely által a behatolót a kamera követni tudja; kapcsolhat világítást, hangjelzőt, vagy küldhet riasztást a biztonsági személyzet felé

A REDSCAN széria négy modellből áll, ezek főként a védhető felület méretében és a virtuális zónák számában különböznek: 

Az RLS-2020I és az RLS-2020S

• 20 x 20 méteres (400 m²) síkot védenek
• 95 fokos látószögben látnak
• 4-4 érzékelési zónával rendelkeznek

Az I jelű beltéren, míg az S jelű bel- és kültéren egyaránt használható.

Az RLS-3060V

• 30 x 60 méteres (1800 m²) síkot véd 

míg az RLS-50100V

• 50 x 100 méteres (5000 m²) síkot véd

Mindkét érzékelő 190 fokos látószögben lát, valamint alkalmazhatóak bel- és kültéren is egyaránt. 

A REDSCAN Pro érzékelők akár 8 független érzékelési zónára oszthatók. Az RLS-3060 modell például 4 független érzékelési területet kezel analóg csatlakozási módban, míg IP csatlakozás használata esetén ez a szám 8. Az RLS-2020 sorozat 4 területet kezel IP módban. Ezek a területek tetszőlegesen kijelölhetők, és más-más típusú érzékelésre lehetnek alkalmasak. Létrehozhatunk például azonnali riasztást kiváltó zónát, míg más területeken történő mozgást csak előriasztásként kezelhet az érzékelő. 

A REDSCAN érzékelési területének mérete, valamint széleskörű beállítási lehetőségei olyan feladatok megoldását is lehetővé teszik, melyek általában csak több érzékelő együttes használatával valósíthatók meg. 

A szenzor ezenfelül egy kamerát is kapott, melynek segítségével képes rögzíteni a riasztási eseményeket, illetve az esemény előtt és után rögzített fotókat, videókat. Ennek célja a riasztás utólagos, vizuális ellenőrzése. Ez az információ hathatós segítség lehet az érzékelő finomhangolása során. A kamera a fent említett funkción túl a beállításban is a segítségünkre van: a képen látható piros vonal pontosan azt az érzékelési sávot mutatja, melyben a REDSCAN LiDAR szenzora pásztáz. Így nagy pontossággal és hihetetlen egyszerűséggel állíthatjuk be a védeni kívánt területet. 


Kerítésvédelmi alkalmazása 

REDSCAN érzékelők önállóan vagy riasztórendszer részeként, valamint videómegfigyelő rendszer kiegészítéseként is alkalmazhatók. Létrehozhatunk virtuális kerítéseket, megoldhatjuk épületek fal- vagy tetősíkjainak védelmét. 

A REDSCAN szériával minden olyan területen érdemes számolni, ahol a védendő tér jól belátható, nagy és sík a felület. Ezek közé tartoznak a kerítések is, ezért bemutatjuk hogyan használhatóak ezek az érzékelők kerítésvédelmi célokra.

       

Számos kerítésvédelmi megoldás létezik. Találunk közöttük olyat, amely a kerítés közvetlen megérintését jelzi, valamint olyanokat is, amelyek az adott objektum megközelítését érzékelik, így a behatolót még azelőtt detektálhatjuk, hogy elérné a kerítést. Ez utóbbi kategóriába tartozik a REDSCAN is. Tehát mindegy, hogy egy fonott drótkerítésről, egy hegesztett acélhálóról, vagy éppen egy betonkerítésről van szó, az Optex megoldása egyaránt alkalmazható bármely típus esetében, hiszen egyfajta optikai érzékelést valósít meg. Az egyetlen feltétel, hogy a védendő síkra megfelelő rálátást biztosítsunk. Elhelyezhetjük az érzékelőt a kerítés tetejére, vagy egy önálló oszlopot is használhatunk konzolként.

Az RLS-50100V esetében ez azt jelenti, hogy akár egy száz méter hosszúságú kerítésszakasz védelmét is elláthatjuk vele, elméletben ötven méter magasságig, ami – lássuk be – messze túlmutat a gyakorlati elvárásokon. További előnye, hogy a védett szakaszon kialakíthatunk olyan zónákat/átjárókat, ahol az érzékelés nem valósul meg, vagyis tulajdonképpen kimaszkolhatunk vele akár egy ajtót.

A lézeres érzékelés előnye többek között a flexibilitásában rejlik.

A kerítés vonalától tetszőleges távolságban helyezhetjük el, így alkalmazkodhatunk a telepítési környezethez. Nem szükséges védőtávolság tartása sem, ahogyan az a radarsorompók esetében egy ismert elvárás, így minimális szélességű „belátható folyosó” megléte esetén már telepíthető az Optex rendszere. 

Beltéren is alkalmazhatjuk például tetőablakok alatt a mennyezet védelmére, vagy például múzeumokbam a falsíkon lévő műtárgyak védelmére is. Az érzékelés jellegéből adódóan nem csak keresztező/áthaladó mozgások detektálhatóak, de a videórendszerekből ismerős otthagyott tárgy figyelése is lehetővé válik. 

A REDSCAN érzékelők szabadon konfigurálható, relés kimenetekkel rendelkeznek, melyeket a meghatározott területen történt mozgási eseményekhez lehet rendelni. De ez még nem minden. A szenzor képes közvetlen http-kommunikációra a Dahua NVR-ek bizonyos típusaival. Ez azt jelenti, hogy a zóna riasztása esetén a rögzítő egy http-parancsot kap, melyet felhasználhat egy PTZ-kamera preset meghívására, vagyis riasztáskor azonnali vizuális verifikációt kaphatunk a kamerarendszer segítségével. 

A magas integráltság miatt firmware szinten is adaptálható az érzékelő a nevesebb gyártók videórendszereibe, így vezetékes összekötés helyett IP PTZ utasítással történhet a kívánt pozícióba való állítás. 

REDSCAN széria professzionális és magas minőségű érzékelőket sorakoztat fel kínálatában, mégis nagyon kiemelkedő az ár-érték aránya. A LiDAR technológiának köszönhetően extrém alacsony téves jelzéssel, valamint magas pontossággal kínálhatunk védelmet. Az RLS-3060V és az RLS-50100V esetében azonnali vizuális ellenőrzésre is lehetőség van. A radarsorompók, infrasorompók és egyéb kerítésvédelmi megoldások mellett a prémium gyártó, az Optex REDSCAN termékcsaládja olyan tulajdonságokat vonultat fel, melyek az alkalmazott technológia révén kivételes pontosságot és testreszabhatóságot kínálnak. 


REDSCAN érzékelők elhozzák a csúcstechnológát a biztonságtechnikába. 

Az Optex érzékelőket, valamint további profi eszközöket keresd weboldalunkon vagy üzleteinkben!