Synology NAS a biztonsági mentések alappillére

Synology NAS a biztonsági mentések alappillére

A biztonsági mentések drasztikus növekedése leginkább a zsarolóvírusoknak köszönhető. Az otthoni felhasználók körében is egyre gyakoribb lett az adatok több helyen történő tárolása. Nem is beszélve a cégekről, ahol előírás és kötelező nem csak több, de földrajzilag eltérő helyeken is tárolni kell az adatokat.

Ezek a helyek, eszközök lehetnek a külső merevlemezek, Synology NAS-ok, adatközpontok, amik cloud szolgáltatásokat is biztosítanak egyben.

A CCTV rendszerek esetében is érzékeny adatokról beszélünk, nem megengedhető, hogy egy-egy felvétel, vagy akár csak egy kis része is hiányozzon. Legegyszerűbb módszernek az látszik, hogy például meghatározott időközönként, általában, amikor a legkevésbé terhelt a hálózat, felmásoljuk a felvételeket valamelyik külső adathordozóra vagy tárhelyre.

Ez rendben van, de így is fennállhat az adatvesztés kockázata, mert mi van akkor, ha meghibásodik a merevlemez? Akár több napos felvételek is elveszhetnek.

Arra ott van a RAID, ezt a funkciót a NAS-ok támogatják.

De mi az a RAID?

A RAID, Redundant Array of Independent Disks, (független lemezek redundáns tömbje) egy módja annak, hogy ugyanazokat az adatokat több merevlemezen vagy szilárdtestalapú meghajtón (SSD) tároljuk az adatok védelme érdekében a meghibásodás esetén. Másodlagos célja az adatátviteli sebesség növelése.

Mindegyik NAS támogatja ezt a funkciót? Nem, csak amelyikbe legalább kettő vagy több HDD, SSD beszerelhető.

A CCTV kamerák esetében a NAS, mint háttértár is használható, így a felvétel nem csak a kamerába behelyezhető SD kártyára rögzíthető.

A NAS-ok képesek arra is, hogy közvetlenül a kamerától fogadjanak adatfolyamot, így valós időben egyszerre több helyen is lehet rögzíteni a felvételeket. Ráadásul több ezer típusú CCTV kamerát is támogatnak. Persze gyártótól is függ, hogy milyen opciók, amikkel kompatibilisek, pl. alkalmasak arra, hogy csak mozgás vagy egyéb esemény bekövetkezésekor rögzítsenek felvételt. Ezek viszont már extra funkcióknak minősülnek, ezért nem ingyenesek, hanem a szoftverhez kamera számtól függően licenceket is kell vásárolni.

Ne felejtsd el!

A biztonsági mentés sem opcionális, hanem kötelező! Ha megvan egy kritikus eseményről a felvétel, akkor nem csak a saját adataidat véded, hanem azt is, aki bajba jutott.