Synology NAS a biztonságos alagút a hálózatban

Synology NAS a biztonságos alagút a hálózatban

A VPN használata drasztikusan megnőtt az utóbbi években, ami a világjárványnak is köszönhető.

De mi az a VPN?

Egy olyan szolgáltatás, ami biztosítja, hogy a végpontok közötti adatforgalom titkosítva legyen. A legfőbb szempont, hogy miért használj VPN technológiát: a biztonság! A legtöbb cég esetében az otthoni vagy távoli munkavégzés, a szerverek és az egyéb erőforrások elérése nem is engedélyezett és nem is lehetséges VPN kapcsolat nélkül.

Miért, mi másra lehet még alkalmas?

Nos, azért vannak egyéb előnyei is, amiért szintén sokan használják.

Hozzáférés bármely stream szolgáltató tartalmához bárhonnan.

Vannak olyan szolgáltatók, akik rossz szemmel nézik, hogy ha VPN-t használsz, és egy olyan sorozat legújabb epizódját streameled egy olyan országban, ahol a tartalmat nem kínálják. A VPN használata egyébként nem illegális, és hasznos megoldás lehet a tartalmi korlátozások feloldására. A VPN hamisítja a tartózkodási helyed, és úgy tűnik, mintha egy másik országból böngésznél. Azért arra érdemes figyelni, hogy ez VPN beállításfüggő, és nem mellesleg a streaming szolgáltatói előfizetésed kitiltását/törlését kockáztatod ezzel a manőverrel.

Cenzúra és megfigyelés elkerülése

Sajnos ez nemcsak előfordulhat, hanem így is van. Egyes régiók kormányzati korlátozások, cenzúra vagy megfigyelés miatt nem férnek hozzá bizonyos webhelyekhez vagy szolgáltatásokhoz. Helyváltoztatással ezek a felhasználók megkerülhetik a tűzfalakat, megtekinthetik a letiltott webhelyeket és szabadon mozoghatnak az interneten. Ezt azért érdemes megfontolni, mert egyes országokban rendkívüli retorzióval képesek „jutalmazni” a felhasználókat ilyen esetekben.

Internetszolgáltató és harmadik fél általi követés megakadályozása

Az internetszolgáltatók naplózzák és nyomon követhetik a böngészési előzményeket az eszköz egyedi IP-címén keresztül. Ha az internetszolgáltató kiszolgálói helyett egy távoli VPN szervert használunk, akkor az megakadályozza a szolgáltató általi nyomon követést, és megtartja a személyes adatok privát jellegét. Figyelem! Ennek a lehetőségnek a kihasználása bármilyen nem legális tevékenység céljából bűncselekménynek minősül!

Oké, de hogy jön ide a NAS?

Ha a meglévő router nem alkalmas a VPN kapcsolatra, akkor a NAS használható erre a célra is. A Synology NAS-ok rendelkeznek VPN képességekkel, ez a funkció ingyenesen elérhető és telepíthető kiegészítő csomagként az eszközre, hogy biztonságos kapcsolatot tudjunk használni, ha távolról csatlakozunk az irodához vagy az otthonunkhoz. 

A Synology is törekszik arra, hogy ne csak IT szakemberek számára fejlesszen, így amennyire csak lehet, leegyszerűsítik a konfigurálás lépéseit. Az egyszerűsítés nem megy a biztonság rovására, csak elősegíti a gyorsabb beállítást.

Ráadásul ki nem használ NAS-t manapság?
Te még nem?
Akkor itt az ideje, hogy belépj a klubba!

Ne felejtsd el!

A hálózatok és adatok biztonsága nem opcionális, hanem kötelező! Ne csak magadat védd, hanem azt is, aki fogadja tőled az adatokat!