Szuper-széles látószög, objektumfelismeréssel

Szuper-széles látószög, objektumfelismeréssel

Sokaknak ismerős lehet a helyzet, hogy a megrendelő a lehető legtöbbet szeretné látni egyetlen kamerával, és lehetőség szerint minél kedvezőbb áron. Kézenfekvően gondolhatnánk, hogy ha széles látószög akkor egy fix, 2,8 milliméteres fókusztávolságú objektívvel szerelt kamerát ajánlunk a kedves ügyfélnek, ezzel felbontástól függően 90–100°-os horizontális látószöget biztosítva.

Sajnos, olykor ez sem elég. Az ilyen és hasonló problémák kiküszöbölésére dobta piacra a Hikvision a 4 megapixelesG0P” szériás kamerákat, melyek kültéri és beltéri kivitelben egyaránt kedvezőbb áron elérhetők, mint a hasonló látószöggel bíró „fisheye” kamerák. Ezek a szuperszéles látószögű kamerák 180°-os horizontális látószöget biztosítanak, amely ténylegesen faltól-falig képes megfigyelni az adott területet, emellett még széleskörű videoanalitika is rendelkezésünkre áll az eszköznek köszönhetően, mint például:

  • Vonalátlépés
  • Behatolásészlelés
  • Elhagyott csomag riasztás
  • Eltűnt tárgy riasztás
  • Arcdetektálás

 

Felmerül a kérdés, hogy milyen helyeken lehet szükségünk ilyen széles látószögre. Gyakran szeretné a megrendelő egyetlen kamerával biztosítani az üzlet előtti parkolót, vagy teljes magasságában/szélességében látni a raktárában lévő polcsorokat. Az ilyen és hasonló helyzetekben kiválóan helytáll egy ilyen kamera.

Sokszor viszont ez sem elég, mert sok a zavaró tényező. Vegyünk például egy üzlet előtti kocsibeállót, ahol megfordulhatnak autók és személyek egyaránt, de olykor előfordul pár áthaladó állat, esetleg riasztást is eredményezve, de hasonló kellemetlenséget tud okozni a környező növényzet, illetve az időjárási tényezők is.

Az ilyen és ehhez hasonló (téves riasztást okozó) tényezők kiküszöbölésére is van megoldás. Nincs más dolgunk, mint rögzítő oldalon biztosítani a tévesriasztás-szűrést, melyet a Hikvision NXI szériás rögzítői biztosíthatnak számunkra. Egy Acusense rögzítővel ellátott rendszerben minimum 4 csatornán biztosíthatunk tévesriasztás-szűrést bármilyen IP kamera számára, így a már említett „G0P” szériás kameráknak is. 

Ezzel a felállással rengeteg téves riasztástól kímélhetjük meg magunkat, mivel meghatározhatjuk, hogy csak emberre/járműre indítson riasztást a rendszer. Valamint a tévesriasztás-szűrésnek köszönhetően csökkenthetjük a felvételek számát, mivel a nem releváns történésekről nem készül felvétel, aminek köszönhetően tárhelyet is spórolhatunk.