Techson ES4 kamera, a kulcs az éjszakai megfigyelésekhez

Techson ES4 kamera, a kulcs az éjszakai megfigyelésekhez

A Techson ES4-es szériájában megjelent TCI ES4 E102 WIH AM Z4 és TCI ES4 C002 WIH AM Z4 kamerák az éjszakai megfigyelések kiemelkedő szereplőivé válhatnak. Rengeteg módon alkalmazkodtak az éjjeli működéshez: kiváló fényérzékenységük mellett IR és Fehér LED-del is szereltek, valamint a mesterséges intelligenciának köszönhetően az emberi alakokat is képesek felismerni és megkülönböztetni. Ezen tulajdonságaik segítségével nem csak az éjszakai megfigyelésben tudnak kiemelkedők lenni, de akár a felhasználók munkájában is nyújthatnak segítséget.

A biztonsági kamerák fényérzékenysége és képminősége évről évre dinamikusan javul. Ennek a fejlődésnek azonban egy idő után sajnos a fizika és a képkészítés alapvető szabályai gátat szabnak. Megfelelő megvilágítás esetén ma már nem nagy kihívás jó képeket és videófelvételeket készíteni, azonban ennek hiányában továbbra is komoly feladat maradt.

Az infra LED-ek segítségével és a mesterséges intelligenciával (Smart IR) az éjszakai képek is egyre kiegyensúlyozottabbak (megfelelően kivehető alakzatok, arcok), azonban az infra megvilágítás révén ezek a képek közel sem olyan részletgazdagok („színtelenek”), mintha fehér fénnyel dolgoznánk.

Az ES4 WIH (fehér és IR LED-del is szerelt) kameráit éjszakai megfigyelés során háromféle üzemmódban is tudjuk használni. Alapvetően képes használni az infra LED-jeit, ezáltal a már korábban megszokott fekete-fehér alakzatos képeket kaphatjuk. A második lehetőségünk, ha a fehér fényű LED-et alkalmazzuk. Ezáltal a formák mellett már a színek is megjelennek a képen. A harmadik lehetőség pedig a két technológia ötvözése.

Ebben a kombinált beállításban a kamera az általános megfigyeléshez éjszaka is elsősorban az infra LED-eket használja. Emellett az objektumazonosító képességének és a mesterséges intelligenciának köszönhetően folyamatosan monitorozza a megfigyelt területet és elemzi, hogy milyen objektumok kerülnek a látóterébe. Amennyiben azt észleli, hogy emberi alak tűnik fel a képen, átvált az infra LED-ről fehér fényű megvilágításra. Amint az emberi alak elhagyja a képet, a kamera visszavált a rejtőzködő módjára, és az infra LED-ekkel figyeli tovább a területet.

Miért is jó nekünk mindez?

Ha csak a biztonságtechnikai felhasználására gondolunk, a fehér fényes megvilágítás segítségével sokkal jobb képet kapunk egy esetleges betörőről, nem csak az alakját, ruháit tudjuk megfigyelni, de ami nagyon fontos, színes képet kapunk a személyről és környezetéről is. Emellett a kamera elrettentő erővel is bírhat, hiszen az addig sötétben figyelő kamera egyszer csak megvilágítja az ott tartózkodó személyt vagy személyeket, ezzel figyelmeztetve, hogy a terület megfigyelés alatt áll. Emellett a hirtelen felkapcsolódó fény mások figyelmét is az eseményre tudja irányítani.

A biztonságtechnikai felhasználásán túl egy ilyen Techson kamera akár a mindennapokban is segítségünkre lehet. Egyre elterjedtebbek az olyan lámpák, amelyek mozgásérzékelővel vannak kombinálva, ezzel is csökkentve az áramfogyasztást és gyorsítva az áthaladást. Az ilyen mozgásérzékelők azonban jellemzően nem optimalizáltak emberi alakokra, így sokszor állatok vagy növények mozgására is bekapcsolnak. Erre is megoldás lehet az ES4 WIH kamerák használata. Ha este érünk haza, és szeretnénk, hogy a házunk melletti utat ne sötétben kelljen megtennünk, vagy hogy a bejárati ajtónknál ne vakon kelljen a kulcsokat és a zárat keresgélni, egy ilyen kamera könnyedén megvilágítja a területet.

Ipari helyszíneken általában mozgásérzékelővel kiegészített lámpákat és biztonsági kamerákat egymás mellett alkalmaznak. Miért is ne vonnánk össze ezeket egyetlen készülékbe?

A felsoroltak csak néhány hétköznapi példa, de a képlet egyszerű: ha éjszaka szeretnénk emberi objektumok mozgását megfigyelni vagy segíteni, akkor a Techson ES4-es széria infra- és fehér LED-es kameráira van szükségünk.