Techson IS716 beltéri egység, ahol a kényelem és a biztonság kezdődik

Techson IS716 beltéri egység, ahol a kényelem és a biztonság kezdődik

A Techson megalkotta a saját kaputelefon-rendszerét, ami több eszközből áll: kültéri kaputelefonból és beltéri egységből, amelyek akár többlakásos épületek rendszeréhez is alkalmasak. Ez már nem csak egy szokványos ajtócsengő beltéri egységgel, hanem sokkal inkább egy kommunikációs eszköz, amely integráns része a helyi megfigyelőrendszernek, és akár alapvető biztonsági feladatok ellátására is képes.

Az alábbi cikkben a TCT IS716 beltéri egységé lesz a főszerep, ami nem csak egy falra szerelhető, kis méretű képernyő — ennél sokkal többet tud!

A Techson IS716 kaputelefon beltéri egység

Techson IS716

A 13x18 centiméteres készülék tetszetős, zongoralakk-fekete felületén helyet kapott egy 7 colos TFT érintőkijelző, valamint az alján egy elegáns ezüst színű sáv, rajta a kényelmesen elérhető nyomógombbal. A gomb melletti apró lyuk mögött a mikrofon rejtőzik. Minden egyéb a hátoldalára került, így a hangszóró nyílásai, a multifunkciós kábelkorbács foglalata, az Ethernet csatlakozó, valamint a reset gomb is. Egyedül az SD-kártya foglalata érhető el a készülék alján, üzem közben is. A többihez le kell emelni a falra szerelt konzolról, ami egyébként igen egyszerű feladat. A tartókonzol megtalálható a dobozban, ahogy a felszerelést segítő sablon is. A későbbiekben falba süllyeszthető szerelődoboz (BKTIS1J) is elérhető lesz a beltéri egységhez.

A tápellátása történhet 12 VDC táppal, de akár PoE tápfeladó vagy switch is képes működtetni. 2,4 GHz-es Wi-Fi és Ethernet csatlakozó áll rendelkezésre a hálózathoz.

Összecsengő megoldás: használd önállóan vagy Techson appban!

Az IS716 felszerelésénél csak az installálása egyszerűbb. Nem kell hozzá PC, minden paramétert a saját felületén kell megadni. A kezdeti jelszó után a hálózati beállítások jönnek. Ez az az eszköz, amit végre nyugodtan DHCP-n, azaz automatikus IP-beállításon lehet hagyni, mert sosem kell, és nem is lehet távolról beállítani. Elég csatlakoztatni a helyi hálózatra — akár vezetékkel, akár vezeték nélkül — és a routertől kapott IP-címmel készen áll a munkára. A leírtaktól csak különleges beállítási igény esetén kell eltérni.

A hálózat utáni legfontosabb teendő a külső kaputelefonnal való összekötés. Feltéve, hogy azonos hálózatban vannak, a hozzáadás majdnem teljesen automatikus. Valójában egy varázsló teszi fel a legfontosabb kérdéseket, így el sem lehet rontani!

A konfigurálás végén az alábbi kezdőképernyő jelenik meg:

Techson IS716

Innentől kezdve a kaputelefon becsenget a beltéri egységre, az opcionális mobilalkalmazás mellett.

Több eszköz esetén a “Beállítások/Konfiguráció” menüpontban lehet a beltéri egység típusát átállítani “Beltéri egységről” “Mellékállomállomásra”. Ugyanitt beállítható a szobaszám is, ami alapesetben “101”. Ettől eltérni csak akkor kell, ha nem a DB102-es, hanem a többlakásos DS302-höz szeretnénk kapcsolni a beltéri eszközt.

TIPP: A legegyszerűbb, ha a gyári beállításokat meghagyjuk, így biztosan össze tud majd kapcsolódni a két eszköz.

Kétféle nézet és kétirányú hangkapcsolat

A beállításokat követően a becsengetés — azaz a kaputelefon alapvető funkciója — már jól működik, viszont a TCT IS716 ennél többre is képes! Az “Élőkép” menüben kétféle nézet áll rendelkezésre: az egyes nézetben egy, míg a négyes nézetben négy kamera képét tudja egyszerre megjeleníteni.

Techson IS716

Az “Élőkép” menüpontban, a “Kamerák hozzáadásánál” akár 16 kamerát is felvehetünk a rendszerbe — a későbbiekben ezekből állítható össze a négyes nézet. A négyes nézetet meg is jegyzi a készülék, így a kedvenc kameráinkat egyetlen koppintással megjeleníthetjük, ha szükséges. Az élőképeken aztán felvételt indíthatunk, vagy képeket menthetünk. Illetve kinyitható a kapu is, ha az adott kamera éppen maga a kaputelefon.

Ha olyan készülék van az élőnézetben, amelyiknek mikrofonja vagy hangszórója is van, akkor azokat intercom üzemmódban, azaz kétirányú audiót nyújtó funkcióra is használhatjuk. Röviden: meghallgathatjuk a kamera által közvetített hangot, és mi magunk is kiszólhatunk a kamerán keresztül.

TIPP: Érdemes egy SD-kártyát betenni a beltéri alján lévő foglalatba, mert több célra is használni tudja a rendszer. Egyrészt bármikor készíthetünk pillanatképet vagy videófelvételt a kamerákról, a kaputelefont is beleértve. Másrészt a készülék firmware-frissítéskor is az SD-kártyán keresi a szoftvert. A rögzített képek és videók, valamint a becsengetések listája az “Üzenetek” menüben találhatók meg a későbbiekben.

Biztonság egy gombnyomásra — további funkciók

A TCT IS716 extra funkciókat is tartogat: a hátuljába illeszthető kábelkorbácsban nem véletlenül van annyi vezeték! A tápon kívül egy 12 Voltos tápkimenet és 8 önálló relébemenet teszi egy egyszerű riasztóközponttá a beltéri egységet. Nyolc nyitásérzékelőt, de akár táppal ellátott mozgásérzékelőket, füst- vagy gázérzékelőt csatlakoztathatunk így a rendszerhez.

A zónabeállítások háromféle riasztáskapcsolatot képesek kezelni. A folyamatos, azaz 24 órás verzió csupán rögzíti a beérkező riasztásokat, de nem küld értesítéseket. Az azonnali, instant riasztás minden eseményre azonnal jelez. A késleltetett típus viszont csak akkor szól, ha a rendszer élesítve van, és letelt az élesítési idő. Mindehez négy séma tartozik, ahol az egyes zónák riasztási módját beállíthatjuk. “Egyéni, Alvó, Távolléti és Otthoni” üzemmódok szabályozzák a riasztásokat. Például beállítható, hogy a füstérzékelő minden esetben éles legyen, míg a 30 másodperces késleltetésű bejárati ajtó kinyitása csak éjszaka, alvás közben érvényesüljön.

Egyéni

Alvó

Távolléti

Otthoni

Maga a riasztás a füstérzékelőkhöz hasonló, csak a helyszínre korlátozott hangot ad, így nem hasonlítható össze egy rendőrségre bekötött, profi riasztórendszerrel. De nem is ez a cél! Ez egy olyan központi egység, amely az ajtónyitástól a füstérzékelőn át, az éjszakára nyitva felejtett ablakokig az élettér kényelmét és biztonságát szolgálja.

Techson IS716

Ha többet szeretnél megtudni a Techson TCT DB102-es kültéri kaputelefonjáról, kattints az előző cikkünkre!

A kényelem és a biztonság a TCT IS716 beltéri egységnél kezdődik!
Ha felkeltettük érdeklődésed, kérdésed merült fel, vagy további információra van szükséged, vedd fel a kapcsolatot Kereskedelmi Képviselőddel vagy Műszaki Csoportunkkal az alábbi elérhetőségen: muszaki@powerbizt.hu