TP-Link Tapo IoT és a geofence, ami bekerít

TP-Link Tapo IoT és a geofence, ami bekerít

Az IoT és GPS rövidítések tartalmát a mai világban már senkinek sem kell bemutatni. Valójában a geofence kifejezésről is könnyedén kitalálható, hogy mit is takar pontosan: tulajdonképpen egy virtuális kerítést, ami nem engedi a felhasználót, hogy pár méteres távolságnál messzebbre merészkedjen tőle. Akárcsak mobiltelefonjaink!

Először bemutatjuk röviden a technológiát és az alkalmazási területeit, majd megválaszoljuk, hogyan kapcsolódik a TP-Link Tapo okosotthon eszközökhöz!

Működési alapelv

A geofence működése nagyon egyszerű: a technológia megfigyeli, hogy az eszközök belépnek az adott területre vagy elhagyják a zónát. Ezek olyan fizikai helyszínek, amiket virtuális határokkal jelölünk ki. Ehhez szükséges jeladó is, ami GPS/Bluetooth/Wi-Fi/LoraWAN vagy egyéb technológiát használ az adatok küldéséhez és fogadásához.

Felhasználási területek

A geofence széles körű területeken és helyzetekben alkalmazható, íme néhány példa a rendkívül hosszú listából, amiket jelenleg is aktívan használnak:

  • Szállítás és flottakezelés: A geofence jelzéseket ad a diszpécsernek, ha a teherautó-sofőr elindul egy helyről, megérkezik a célállomásra, vagy letér az adott útvonalról.
  • Drónkezelés/szabályozás a rendezvények alatt, repülőtereken, katonai/kormányzati helyszíneken: Ezeken a területeken „drónálló” geokerítéseket állítanak fel, amelyek több mindenre képesek! Megállítják az eszközt a levegőben, figyelmeztető üzenetet küldenek a felhasználónak, vagy adott területen engedélyt kérnek tőle a drón üzemeltetéséhez.
  • Területvédelmi szint biztonságának növelése: Ha egy dolgozó illetéktelenül megkísérel belépni egy geokerítéssel védett területre, a biztonsági szolgálat azonnal riasztást kap az eseményről.
  • Vagyonkezelés és védelem: Az építkezéseknél amikor egy drága eszköz „elhagyja” a helyiséget vagy az adott területet, a geofence riasztást küld a művezetőnek.
  • Lakásautomatizálás és intelligens otthonok: Mielőtt megérkeznénk az otthonunkba, az okostelefonunk már belép a geokerítés területére. Így a termosztát beállíthatja magát egy előre meghatározott hőmérsékletre, a világítás automatikusan bekapcsolhat, vagy az “okos teáskannánk” lefőzhet egy jó teát.

Vedd kezedbe az ellenőrzést a TP-Link Tapo  applikációval!

Ha szeretnénk, hogy a lakásautomatizálás többet nyújtson egy egyszerű okosotthonnál, nincs más dolgunk, mint aktiválni a TP-Link Tapo IoT eszközök nyújtotta új szolgáltatást, a TP-Link Tapo Geofence funkciót! Emellett persze engedélyeznünk szükséges a TP-Link Tapo alkalmazás (Andriod, IoS) számára a helyzetmegfigyelést. Az applikáció természetesen nem követi folyamatosan a pozíciónk és nem osztja meg adataink harmadik féllel sem. Ezeket az információkat az automatizálás végrehajtásához használja fel — azaz csak akkor, amikor belépünk, vagy elhagyjuk a kijelölt területet.

Nem szükséges bonyolult szoftverek használatát megtanulnunk vagy programoznunk, a Geofence funkciót pár kattintással használhatjuk is!

A Tapo alkalmazás főmenüjében válasszuk ki a jobb alsó sarokban található felhasználói ikonunkat (“Én”) majd a “Tapo Lab” ikonra kattintva engedélyezzük a “Geofencelés” opciót!

Az automatizálás beállításához válasszunk ki egy eszközt — például egy okos kapcsolót — majd az “Intelligens Műveletek / Új automatizálás menüpontot” és adjuk hozzá a következő értékeket:

  • “Mikor”: Meghatározhatjuk, hogy mikor következzen be az esemény (elhagyjuk a régiót vagy megérkezünk stb.). A megjelenő térképen megrajzolhatjuk a kör alakú geokerítést is.
  • “Ha”: Vegyünk példának egy villanykapcsolót: ha már fel van kapcsolva, akkor nem történik semmi — ha viszont nincs, akkor a lámpa felkapcsol. 
  • “Ezután”: Bizonyos események utáni cselekvést határozhatunk meg, például belépést követően az okos eszközünk felkapcsolja a villanyt.

A személyre szabható lehetőségekkel egyszerű automatizálást hozhatunk létre! Például, “mikor” 1 kilométeres távolságra vagyunk az irodától, akkor kapcsolódjon fel a villany. Vagy “ha” elhagyjuk az irodát, kapcsoljon ki minden, ami nem szükséges már a működéshez, és “ezután” aktiválódjon a kamera rendszer, riasztó stb.

Lépj át a határaidon!

A geofence alkalmazásával még több lehetőség áll rendelkezésünkre, mint gondolnánk! Ne felejtsük el, hogy marketing célokra is kiválóan alkalmazható, például, ha vállalkozásunk, üzletünk van. Amikor egy potenciális vevő megáll üzletünk előtt, a mobiltelefonjára küldhetünk egy általunk megfogalmazott üzenetet, mint például: Gyere be és nézz körbe! / Vásárolj akciósan! / Próbáld ki szolgáltatásunk stb.! Fontos kiemelni, hogy ez az opció kizárólag akkor használható, amikor a felhasználók is beleegyeznek és feliratkoznak erre a szolgáltatásra!

 
Ha felkeltettük érdeklődésedet, további információért fordulj bizalommal Kereskedelmi Képviselődhöz, vagy írj a kereskedelem@powerbizt.hu e-mail címre!