Tűzbiztonsági támogatás és intelligens területvédelem a Techson PT3 E105 és PT3 C005 hőkameráival

Tűzbiztonsági támogatás és intelligens területvédelem a Techson PT3 E105 és PT3 C005 hőkameráival

A hőmérsékletmérésre és az objektumazonosításra alkalmas kamerák széleskörű alkalmazási területeken használhatóak. Az általuk elérhető funkcióik felhasználásának csupán képzeletünk szab határt. Gondoljunk csak bele, hogy a vírusvédelem során milyen hasznosnak bizonyultak a hőkamerák, még akkor is, ha nem ez volt fő feladatuk, amiért megalkották ezeket az eszközöket! Cikkünkben bemutatjuk, mi más rejlik még bennük!

Ezúttal a Techson kínálatában elérhető 4 darab, területvédelmi funkciókra használható hőkamerát és azok lehetőségeit vesszük közelebbről szemügyre. A gyártó hőkameráival a megfigyelésre, a tűzérzékelésre és a hőmérsékletmérésre helyezi a hangsúlyt. Formájukat tekintve első látásra eltérőek ugyan, mégis számos azonos funkciót vélhetünk felfedezni használatuk során.

Eltérő forma, megannyi közös funkció

Techson csík

A kamerák közti legfeltűnőbb különbség az alakbeli eltérésük. Míg a PT3 E105 kialakítása eyeball formát ölt, addig a PT3 C005-öt csőkameraként álmodták meg.

Mindkét kameratípus kettős lencserendszer kialakítást kapott. Az egyik közülük egy 5 Mpx-es, optikai lencse, mely a kamera alapvető képalkotásáért felelős. Emellett helyezkedik el a germánium lencsével szerelt Vanádium-oxid, hűtés nélküli mikrobolométer, amely a hőkép elkészítését biztosítja. A készülékek a lencséken túl a területvédelmi kameráknál (PA, avagy perimeter alarm) megismert kiegészítőket is tartalmazzák. Előlapjukon három, fehér fényű LED található, melyek riasztás esetén aktiválódnak. Mindkét eszköz aljára hangszóró került, melyek különféle hangriasztások megszólaltatására képesek. Mindezeket kiegészítve, mikrofon-vonalbemenettel rendelkeznek, ahogyan riasztáskimenettel is fel lettek szerelve.

Techson hőkamerák

Okos megoldás, intelligens kameraképpel

Techson csík

A kamerák felületén található “élő” nézet a két képérzékelő együttes grafikáját mutatja. Ez egészen könnyen felülírható, hiszen a lencsék képeinek váltakoztatásával dönthetünk úgy, hogy csak az egyiket kívánjuk megtekinteni.

Megjelenítésük speciális formája a hőkép és a normál kamerakép fúziója, amely a két képi információ átfedésévél extra lehetőséget nyújt azok kiértékeléséhez. Ennek köszönhetően látszik a hőkamera által létrehozott hőkép, valamint elérhetőek azok a képrészek is, melyeket csak a normál kamera lát. Ilyenek lehetnek az üvegfelületek mögötti tartalmak, esetleg tárgyakon lévő ábrák és feliratok.

Eredeti
Hőkép

Ami a kamerák beállítását illeti, számos intelligens funkció közül választhatjuk ki, a számunkra legfontosabbakat. A hőkamera az MS4-es kameraszériában fellelhető intelligens funkciókat kínálja. Ennek konfigurálásához nincs más dolgunk, mint először is kiválasztani, melyik optikai modult szeretnénk beállítani. A termál rész használata során alkalmazhatunk vonalátlépést és behatolást. A normál optika esetében már alapvetően is rendelkezésünkre áll az objektumazonosítással egybekötött területfigyelés, célszámlálás, de akár az arcfelismerés funkció is.

A kamerákon található tűzérzékeléssel és hőmérsékletméréssel kapcsolatos beállítások és riasztások külön menüpontban konfigurálhatóak. Ebből adódóan, a kamerák teljes körű használata esetén, célszerű az intelligens funkciókhoz használni az optikai lencsét. A termál oldal alkalmazása, a hőmérsékletmérésre épülő analitika előtérbe helyezése esetén javasolt.

Meleg helyzetekben is hozzák a maximumot!

Techson csík

Tűzérzékelés során akkor jeleznek az eszközök, ha a megfigyelt környezetből kiemelkedő hőmérsékleti eltérést érzékelnek, melyek közel állnak a 100 Celsius fokhoz. Ilyen esetben a kamerák bekeretezik az általuk gócpontnak érzékelt területet, jelezve ezáltal, hol érzékelik a veszély forrását. A funkció kiválóan alkalmazható tüzek kialakulásának előrejelzéséhez és megelőzéséhez.

A hőmérsékletmérés esetén bővebb eszköztár is rendelkezésünkre áll. Jó hír ugyanis, hogy nem kevesebb, mint 10 különböző szabályt hozhatunk létre a mérésekre! A szabályok megalkotása során kijelölhetünk egy adott pontot, vonalat, esetleg területet, amin a kamerák a mérést elvégzik. Sőt, segítségükkel még azt is meghatározhatjuk, hogy az adott területen érzékelt hőmérsékletek esetén pontosan mikor kapjunk riasztást!

Techson hőkamerák

Ilyen, vészjelzést kiváltó ok lehet például, ha a hőmérséklet meghalad, esetleg alulmúl egy általunk definiált hőmérséklet maximumot, minimumot, vagy a megfigyelt terület átlagát. Ellentétben a tűzérzékeléssel, ezekben a helyzetekben mi magunk határozhatjuk meg a riasztási hőmérsékletet, valamint a kamerától való kívánt detektálási távolságot is. Ezenfelül a hibahatár mértéke is beállítható.

Érdekesség, hogy hőmérsékletmérés során, a kijelölt vonalnál vagy területnél kérhetjük, hogy élő nézetben az eszköz folyamatosan mutassa az adott kijelölés átlaghőmérsékletét, valamint a minimum és a maximum hőmérsékletet. Utóbbi két érték esetében az is megvalósítható, hogy ezeket egy-egy ponttal jelezzék az eszközök. Hasonlóan, egy adott pontot kiválasztva és a hőképre kattintva, a kamerák az általunk kijelölt pont hőmérsékletét is képesek megállapítani.

Testreszabható fényriasztás és hangfelhasználás

Techson csík

Ejtsünk pár szót a kamerák riasztási lehetőségeiről! Azt már jól tudjuk, hogy mindkét eszköz 3 fehér fényű LED-del van felszerelve, melyek segítségével generálják a fényriasztást. Felületükön azonban további beállítási lehetőségek is rejlenek. Ilyenek a fényriasztás villogási idejének (1-60 másodperc között) és a villogás gyakoriságának (3-as fokozatú skálán) meghatározása. Hangriasztás esetén az eszközökön előre definiált hanganyagok is elérhetőek, melyek különböző eseményekhez vagy riasztásokhoz alkalmazhatóak. Emellett lehetőségünk van saját hanganyagok lejátszására is, melyeket kétféleképpen adhatunk a kamerákhoz. Dönthetünk úgy, hogy az előre rögzített hangfelvételt feltöltjük a kamerákra, vagy a készülékek webes felületén keresztül felmondhatjuk a használni kívánt, maximum 10 másodperc hosszúságú hangot.

Így tehát, mindenki kiválaszthatja az általa preferált lehetőséget, melyek adott riasztásoknál lesznek hallhatóak. Ez azonban még mindig nem minden. Lehetőségünk van azt is beállítani, hogy az előre rögzített hangfelvételeket riasztás esetén az eszközök hányszor játsszák le, ahogyan a hangerőt is szabályozhatjuk. Ezenfelül a kamerák saját érzékelőbemeneteinek és riasztáskimeneteinek viselkedése is konfigurálható, így azokat NO és NC formában is használhatjuk.

A kamera ezenfelül saját SD kártyával is szerelhető, így a készített pillanatképeket vagy videófelvételeket akár a saját felületén keresztül is visszakereshetjük, kiválasztva azt is, hogy éppen melyik lencse általi felvételt vagy képet szeretnénk lekérdezni. Emellett a kamerában egy statisztikai menü is helyet kapott, ahol a célszámlálás által készített statisztikákat kérdezhetjük le.

A forma választható, a profizmus adott!

Techson csík

A Techson négy hőkamerájában megtalálható számos azonos rendeltetési lehetőségen túl, egyvalami egészen biztos. Az eszközökben elérhető intelligens funkcióknak köszönhetően magasfokú biztonságot nyújtanak a felhasználók számára, legyen szó tűzbiztonsági támogatásról vagy intelligens területvédelemről! A hőkamerák alkalmazási területeinek száma szerteágazó, a kérdés már csak az, melyik formai kialakítást preferáljuk jobban? Legyen az a PT3 E105 eyeball hőkamera, vagy a PT3 C005 csőkamera, nincs rossz választás!

Helyezd előtérbe az intelligens funkciókat, válassz a Techson 4 hőkamerája közül és élvezd ki az általuk nyújtotta maximális biztonságot!