Ütőképes PoE megoldások a Powertől!

Ütőképes PoE megoldások a Powertől!

content1_switch

Mi is az a Hi PoE?

A Hi PoE jelenleg a legnagyobb teljesítményt nyújtó PoE szabványnak a megnevezése, még PoE++ és IEEE802.3bt néven is ismerős lehet.

A Power over Ethernet 2003-as bevezetése óta az energiaellátási képessége drámaian megnőtt az eredeti 15,4 wattról 30 wattra, de a kivitelezőknek, felhasználóknak még mindig többre volt szükségük az eszközeik működtetéséhez.

content2_switch

A PoE specifikáció új módosítása, az IEEE 802.3bt, megoldja ezt a problémát azáltal, hogy akár 60 wattot (és egyes eszközök esetében, akár 90 wattot is) képes leadni. Az elmúlt években megnőtt az igény az Ethernet-hez csatlakoztatott eszközök, például az értékesítési helyeken lévő (POS) terminálok, az IEEE 802.11ac és főként az IEEE 802.11ax (WiFi 6 más néven) hozzáférési pontok és a hálózati LED világítások támogatására.

Ezeknek az eszközöknek a megtáplálására és stabil működésükhöz, már nem volt elég a régebbi szabvány nyújtotta energiamennyiség.

A következő táblázat megmutatja a különbségeket a PoE szabványok között.

Hasznos STH PoE vs. PoE+ vs PoE++ táblázat PoE portokhoz és a csatlakoztatott eszközökhöz
 
PoE
PoE+
PoE++
PoE++
IEEE szabvány
IEEE 802.3.af
IEEE 802.3.at
IEEE 802.3.bt
IEEE 802.3.bt
PoE Type megjelölés
Type 1
Type 2
Type 3
Type 4
Switch Port táp
Max Port áram
15,4 W
30 W
60 W
100 W
Port feszültség tartomány
44-57 V
50-57 V
50-57 V
52-57 V
Kábelek
Támogatott kábelek
Cat3/Cat5
(vagy jobb)
Cat5
(vagy jobb)
Cat5
(vagy jobb)
Cat5
(vagy jobb)
Csavart párok használatban
2-pár
2-pár
2-pár vagy 4-pár
4-pár
Áram az ellátott eszközön
Max áram az eszközön
12,95 W
25,5 W
51 W
71 W
Feszültségi tartomány az eszközön
37-57 V
42,5-57 V
42,5-57 V
41,1-57 V
© 2021 powerbizt.hu

Amire érdemes odafigyelni, hogy a kliens (PD/Powered Device) a switchtől (PS/Power Source) kapott teljesítményt teljes egészében nem képes felvenni, pl: 100 W kiadott teljesítményből max. 71 W fog jutni a megtáplált eszközre, amit képes felhasználni.

Másik amire érdemes odafigyelni, hogy ekkora teljesítmény mellett nem elenyésző mennyiségű hő is termelődik, ezért mindenképpen az átlagosnál nagyobb kábelcsatorna szükséges és magasabb hőtűrő, Cat6/Cat6A kábelezést kell használni!

content4_switch

A TechSon Advanced switch termék paletta új tagja a Techson TCS AMHP4 2MU 6 portos Hi PoE switch, ami az 1-4 portokon nagyobb, 1 porton 90 W teljesítményt biztosít.

Kiválóan alkalmazható olyan telepítéseknél, ahol van olyan végberendezés, ami a szokásostól magasabb PoE tápigénnyel rendelkezik.

A TechSon Advanced switch termék paletta szintén új tagja a Techson TCS AMHP8 2MU 10 portos Hi PoE switch, ami az 1-4 portokon nagyobb, 1 porton 90 W teljesítményt biztosít.

Kiválóan alkalmazható olyan telepítéseknél, ahol van olyan végberendezés, ami a szokásostól magasabb PoE tápigénnyel rendelkezik.

Paraméterek, közös funkciók:

content5_switch

content6_switch A kábelrengetegben gyakran nem lehet eligazodni és ha még jelölések sincsenek a kábeleken az könnyen kárt okozhat a csatlakoztatott hálózati eszközökben vagy akár egy laptopban/PC-ben is.

A passzív tápfeladók és PoE passtrough képes eszközök nagy népszerűségnek örvendenek, mert így akár kettő eszköz tápellátása is biztosított lehet egyszerre, külön tápegység használata nélkül.

content7_switch

Miért lenne ez veszélyes?

A nevében van a válasz, azért, mert passzív, a kapott bemeneti feszültséget teljes mértékben továbbítja a csatlakoztatott eszköz felé, abban az esetben is, ha a készülék nem igényel tápellátást!

A szabványos PoE képes switch, tápfeladó a teljes feszültség átadása előtt teszteli és ellenőrzi, hogy a csatlakoztatott eszköz igényel-e tápellátást, ha nem, akkor az aktív PoE switch, tápfeladó nem ad energiát, megakadályozva a nem PoE eszköz esetleges károsodását.

A tápegység teljes mértékben megfelel a IEEE802.3af/at/bt szabványnak, így használható IP kamerák tápellátásához.

Paraméterek:

  • gigabites sebesség
  • af/at/bt PoE támogatás
  • túlfeszültségvédelem
  • maximális kimeneti teljesítmény 75 W

cikk_footer_POE