VCA 3.0-ás frissítés, avagy a Hikvision következő lépése a hőkép-alapú perimétervédelemben

VCA 3.0-ás frissítés, avagy a Hikvision következő lépése a hőkép-alapú perimétervédelemben

Korábbi HeatPro cikkünkben ejtettünk pár szót a hőkamera működéséről. Az eszköz érzékeli az infravörös sugárzást, amelyet minden tárgy a hőmérsékletének függvényében bocsát ki. A hagyományos optikai kamerákkal ellentétben – amelyek a látható fényt rögzítik – a hőkamerák képesek a teljes sötétségen, ködön, füstön és egyéb vizuális akadályokon keresztül is „látni”.

Ez különösen hasznossá teszi őket a perimétervédelemben, mivel a behatolókat a testhőmérsékletük alapján, a környezetükhöz viszonyítva képesek felismerni.

A hőkamerák előnyei :
csík

Érzékelés nehezített időjárási körülmények között: teljes sötétségben, ködben, füstben és könnyű növényzetben is látnak, lehetővé téve olyan fenyegetések vagy behatolások észlelését, amelyek a normál kamerák számára láthatatlanok lennének.

Korai tűzérzékelés: egyes modellek olyan funkcióval rendelkeznek, amelyek képesek érzékelni a szokatlan hőmérséklet-emelkedést, így korai figyelmeztetést adnak a potenciális tűzesetekre.

24/7 működés: folyamatos megfigyelést biztosítanak éjjel-nappal, kiegészítő világítás nélkül.

Téves riasztások szűrése: a fejlett videóanalitika (VCA) és a hőalapú érzékelés kombinációja pontosabb objektumosztályozást tesz lehetővé, csökkentve az árnyékok, fények vagy kisállatok által okozott téves riasztásokat.

Képfúzió: a hő- és optikai képalkotás fúziója tovább növeli a kamerák hatékonyságát, lehetővé téve a vizuális részletesség és a hőérzékelés kombinációját.

A videótartalom-elemzés (VCA): fejlett, valós idejű elemzési képességeket biztosít, amelyek automatikusan érzékelik az emberek vagy tárgyak jelenlétét bizonyos területeken. Ez lehetővé teszi a gyanús vagy illetéktelen tevékenység korai felismerését, javítva a biztonságot és a reagálás hatékonyságát.

Arra a kérdésre, hogy miért érdemes hőkamerát választanunk, rövid videónkban is választ adunk.

Hikvision HeatPro VCA 3.0 – Vadonatúj analitika, hatékonyabb teljesítmény!
csík

A HeatPro széria videóanalitikája jelentős frissítésen esett át (VCA 2.0 → VCA 3.0), amely több területen is javulást eredményez, segítve az egyszerű konfigurálást és a jobb teljesítményt homogén hőmérsékleti körülmények között.

Az első újdonság az automatikus VCA-kalibrálás, ahol a korábbitól eltérően, a szabály létrehozásakor már nem szükséges több érzékelési zónát beállítani. A feladatunk csupán az, hogy egy személy a kamera által megfigyelt teljes területen oda-vissza sétáljon mindaddig, amíg az eszköz vissza nem jelzi, hogy a terület minden pontján megtörtént a személy felismerése. A tanulási folyamat azonban ekkor sem ér véget. A kamera ugyanis ezután is folyamatosan, önállóan továbbtanul, a hatékonyság növelése érdekében.

Hikvision VCA kalibrálás

A második fejlesztés a képek összetett fúziója a vizuális és a hőcsatornák között. Az új VCA 3.0 már nem csupán vizuális szempontból olvasztja össze a hőképet a látható képpel, hanem riasztást is a két kép együttes vizsgálatával generál. Ez a funkció főként olyan esetekben végez bispektrális elemzést, ahol homogén közeggel találkozhatunk. Vegyünk példának egy aszfaltos területet, amelynek hőfoka meleg időben megegyezik az emberi testhőmérséklettel. Ebben az esetben, amennyiben nem tud elég információt szerezni a hőkamera, a csatornán létrehozott analitika “megerősítést” kérhet a látható tartományban dolgozó objektívtől. Így biztosak lehetünk abban, hogy akkor történik riasztás, amikor bekövetkezik az esemény.

Hőkamerakép

A legnagyobb újdonságot, talán a kombinált esemény szabály lehetősége hordozza magában. A VCA 3.0-val rendelkező kamerákkal, akár több esemény kombinációjának együttes aktiválásával is tudunk riasztásokat generálni. Ez azt jelenti, hogy egy fő eseményhez, akár 3 darab előeseményt is kapcsolhatunk. Legyen szó akár egy kontaktusbemenetről, egy vonalátlépésről vagy mozgásérzékelésről, amit egy területre belépéssel kombinálunk, az esemény csakis akkor eredményez riasztást, ha a fő esemény előtt az előesemény is bekövetkezett. Ezzel tovább csökkenthetjük a nem kívánt riasztásokat és kiszolgálhatjuk a speciális igényeket.

Az alábbi grafikán szemléltetve a kombinált esemény csak abban az esetben vált ki riasztást, amennyiben a vonalátlépés a területre történő behatolás előtt megtörténik. Ezáltal, amíg a kívülről érkező fenyegetésekre kapunk riasztást, addig a belülről kifelé távozó személy nem sérti meg a szabályt.

Combinedalarm
Ezek az új fejlesztések egy egyszerű VCA 3.0-ás frissítéssel érhetők el a következő termékeknél:
csík

Bármely felmerülő kérdés esetén fordulj bizalommal Műszaki Supportunkhoz!

Műszaki támogatás
06-20-747-2865
muszaki@powerbizt.hu