Vízkár csökkentése Paradox WD1 rádiós érzékelővel

Vízkár csökkentése Paradox WD1 rádiós érzékelővel

Mindenki retteg a káreseményektől, hiszen jelentős anyagi kárt, valamint hosszadalmas és költséges helyreállítást okozhat, nem beszélve a biztosítói ügyintézésről. Mi most ennek egyik fajtájára, a vízkárra kínálunk megoldást.

A Paradox WD1-es rádiós érzékelője az érzékelő szondák segítségével minden olyan folyadékot érzékelni tud, ami érinti a szondákat és elektromos vezetőképessége van (szinte minden folyadék, különösen a víz). Ezt az érzékelést rádiójel formájában képes közölni a Paradox riasztóközponttal, mely programozásának megfelelően képes kezelni a jelzést.

Mi is az a vízkár?

Vízkár nagyon sokféle lehet és nagyon sok forrásból származhat.

Vízkár alatt elsősorban nagyobb mennyiségű víz megjelenését értem egy ingatlanban, amely különféle károkat okozhat. Jellemző a faburkolatok és fabútorok károsodása, néha extrém mértékben. Az egy dolog, hogy az adott burkolat vagy bútor tönkremegy, de a felázott parketta vagy hajópadló nagyarányú elázása esetén „felpúposodhat”, tönkremehet a teljes burkolat, akkor is, ha nem a teljes felület érintett. Extrém esetben a felázott burkolat még a válaszfalakat, főfalakat is képes szétfeszíteni, jelentős szerkezeti kárt okozva.

Mit tehetünk?

Gondos tervezéssel, gondos kivitelezéssel csökkenthetőek a kár lehetőségei, de mindig maradnak kivédhetetlen események – gondolok itt csőtörésre, beázásra vagy vizet használó gépek meghibásodására.

A lehetőség szerinti megelőzés után a következő lépés az érzékelés kialakítása – ha már mindenképpen bekövetkezik egy káresemény, tudjunk róla. Ezért szoktunk behatolás ellen nyitás- és mozgásérzékelőket, tűzkár esetére füst- és hőérzékelőket alkalmazni – vízkárhoz pedig vízérzékelőt.

Az érzékelő kis mérete és a rádiós jelzésátvitel miatt könnyen és gyorsan telepíthető. Elhelyezésekor érdemes a lehetséges kárforrások közelébe elhelyezni, hogy minél hamarabb képes legyen a detektálásra. Jellemző helyek számára a szaniterek, a mosó- és mosogatógépek, valamint a gépészeti helységek. Központi fűtés esetén a radiátorok, fűtéscsövek toldó és hőtágulási pontjai, a kazán és a túlfolyó pontok is potenciális veszélyforrások lehetnek. Kiegészítő szondájával egy érzékelő két közeli pontot is védhet.

A jelzés

Mondhatjuk, hogy jó, hogy kaptunk jelzést, tudjuk, hogy folyik a víz az ingatlanban, de mégis, mi történhet?

Az első, hogy az eseményről kaphatunk értesítést, méghozzá azonnal. Ez az érzékelőtípus a riasztó hatástalanított állapotában is dolgozik, így függetlenül a jelenlétünktől vagy a riasztó állapotától, a rendszer működik. Az értesítés módja nagyon sokféle lehet: PUSH értesítés, SMS, hanghívás, valamint távfelügyeleti értesítés, ha ingatlanunk védelmét felügyeleti szolgáltatásra bíztuk. Az ilyen cégek is többféleképpen reagálhatnak, értesíthetik az összes kontaktszemélyt, de akár járőrt is küldhetnek, akár olyan jogosultsággal is, hogy átvizsgálhatják az ingatlant, így cselekvően csökkenthetik a káresemény hatásait.

Gyorsabban, gyorsabban

Káresemény esetén a jelszó a gyorsaság.

Nagyon jó, hogy azonnal kapunk jelzést, azonnal tudunk mi magunk, vagy a szomszédunk, biztonsági őrünk vagy a kivonuló szolgálat reagálni. De ilyenkor is hosszú percek, akár órák telhetnek el, mire be tudunk avatkozni, hiszen nem biztos, hogy a helyszínen vagyunk, nem minden esetben oldható meg a folyamatos felügyelet. Arról nem is beszélve, hogy a káresemények a legtöbbször nem olyan pillanatot szoktak választani, ami nekünk megfelelő, hanem egyszerűen bekövetkeznek – a lehető legrosszabbkor.

Mi lehet ilyenkor a lehető leggyorsabb megoldás?

Ha a beavatkozást is a riasztórendszerre bízzuk. A Paradox riasztórendszerek a jelzés érzékelésének hatására beavatkozásra is képesek, mégpedig vezérlőkimenetek segítségével, gyakorlatilag a jelzés fogadása után azonnal.

Ezt az azonnali kimenetvezérlést többféleképpen is használhatjuk a káresemény hatásainak csökkentésére – elektromos szeleppel vagy szelepekkel elzárhatjuk a bejövő vizet, leereszthetjük a fűtőrendszer hálózatát, miközben leállítjuk a kazánt, gépészeti helyiségben szivattyút indíthatunk, a balesetek elkerülése végett áramtalaníthatunk (kivéve a beavatkozó alrendszereket), stb. Több érzékelőt használva a beavatkozás is szelektív lehet, korlátozva a beavatkozást az érzékelő jelzése alapján. Ennek például egy irodában vagy üzemben van nagyobb szerepe, ahol például teljes áramtalanítás helyett csak az érzékelési területen érintett áramköröket kapcsoljuk le – így nem sérülnek üzemben lévő, más területen működő gépek, számítógépek. S bár valószínűleg minden kárt elhárítani nem lehet, de csökkenthetjük, illetve minimalizálhatjuk a káresemény hatásait.

WD1 + ES1 kiegészítő érzékelő ábra

Ehhez mindössze a WD1-es érzékelőre (és ES1 nevű kiegészítőjére), valamint egy Paradox riasztóra rádiós vevőegységgel és megfelelő számú vezérelhető kimenettel lesz szükségünk. Már kialakított struktúra mellé akár kiegészítésként is telepíthető. Úgy gondolom, hogy egy ilyen rendszer kialakításának költsége töredéke annak, mint amit egy káresemény okozhat, így akár tervezéskor, építéskor, akár már kész ingatlanba utólag is ajánlom.

Gyigor Tamás info@paradox.hu