SmartCenter

A program indítása

A feltelepített SmartCenter indulásakor a bejelentkező ablakkal indul.
A kezdeti felhasználó és jelszó páros:
admin / 123456
Login ablak - Lite verzió Login ablak - Standard és Pro verzió
A Standard és Professional verziók esetében a felhasználó és a jelszó megadásán túl a hitelesítő szerver IP-címét is meg kell adni. Ez abban az esteben, ha kliensprogram ugyanarról a PC-ről indul, mint amelyiken a szerver fut, akkor az IP-cím 127.0.0.1 is lehet, ami a hálózatban a localhost, azaz a saját IP-t jelenti. Természetesen megadható a PC valódi IP-címe is az induláshoz.

Biztonsági kérdések Helyes adatok megadása esetén a SmartCenter elindul, és első esetben egy jelszó helyreállító ablakkal találkozunk, ahol több kérdésből lehet kiválasztani négyet, amelyekre válaszolva biztosítható az elveszett jelszó helyreállítása. Ez az ablak válasz nélkül is elhagyható, ám erősen ajánlott a kérdések megválaszolása, hogy a jelszó helyreállításának lehetőségre megmaradjon. Elfelejtett jelszó esetében a rendszerhez való hozzáférés nem lehetséges. Ilyenkor a program teljes újratelepítése csak a megoldás, és az előző beállítások mindegyike elvész.

Felső menüsor

Kezdőlap
A kezdőlap funkció a SmartCenter kezdő oldalát jeleníti meg.

Főmenü ikonok A SmartCenter felirattól jobbra, egy házat jelképező ikonra kattintva érhető el. Alapesetben a főmenüt tartalmazó, csempe jellegű menüt jeleníti meg (ez a Honlap nézet), de a Standard és a Professional verzióknál a tartalma a Nézet menüpontban átállítható (Honlap, SmartView és SmartSite) más tartalomra. A kezdőlaptól balra egy [+] ikon látható. Erre kattintva új élőkép nézet hozható létre. A kezdőlap és a [+] ikon között a legutóbb megnyitott főmenüpontok ikonja lesz majd látható, és ha nem fér ki a sávon az összes megnyitott funkció ikonja, akkor a sáv végére kattintva egy lenyíló menüben megtaláljuk.Nézet

Nézet menü A nézet menü a SmartCenter képernyőjén a jobb felső sarokban található három gyorsmenüből az első. Menüpontjaiból szerkeszthetők és előhívhatók a mentett élőképek, valamint beállítható a kezdőlap funkciója.

Élőkép
Az elmentett élőképeket tartalmazza. Az egyes élőképekre kattintva meg is jeleníthetők.
Élőkép szerkesztése
A meglévő (mentett) élőképek neve átírhatóm, az élőképek törölhetők, és új élőkép hozható itt létre.
Honlap
A kezdőlap a főmenü bekapcsolt funkcióit tartalmazza. (Lite verzió esetén az egyes menüpontok ki- és bekapcsolása a Menüpontok bekapcsolása menüpontban érhető el.
SmartView (csak Standard és Pro)

SmartView nézet A SmartView nézet kiválasztása esetén a kezdőlap nem a főmenüt paneleket jeleníti meg, hanem a SmartCenter arcfelismerő és rendszámfelismerő moduljainak a legutolsó eredményeit, valamint a kapcsolódó statisztikákat.
A főmenü pontjai továbbra is elérhetők a Rendszer menüből.SmartSite (csak Standard és Pro)

SmartSite nézet A SmartSite nézet a kezdőlapon a be- és kilépő, valamint bent tartózkodó emberek számát jeleníti meg.
A főmenü pontjai továbbra is elérhetők a Rendszer menüből.Rendszer

Rendszer menü A rendszer menüpont, amely a gyorsmenük közül a középső az alábbi funkciókat tartalmazza:

Felhasználóváltás
A program teljes leállítása nélkül visszalép a login képernyőre, ahol másik felhasználóval beléphetünk.
Jelszómódosítás
Az eredeti jelszó megadása után új jelszót adhatunk meg. Az új jelszót biztonsági okokból kétszer kell beírni.
A főmenü összes pontja
Ezen kívül tartalmazza az összes főmenüpontot a Kezdőlaptól, az Élő nézeten át a Helyi konfigurációig. SmartCenter Lite esetében ez kiegészül a Funkcionális kiválasztás menüponttal is.


Segítség

Segítség menü A segítség a három gyorsmenüből a harmadik, egyben ez található a program ablakának jobb felső sarkában. Az alábbi menüpontok érhetők el innen:

Regisztráció
Itt kiolvasható a szoftver licencének állapota, valamint Standard és Professional verzióknál a regisztrációs kulcsot is itt kell feltölteni. A Lite verzió ingyenesen tartalmaz 256 csatornához licencet, amely nem bővíthető, míg a többi verziónál a kezdeti csatornaszám 32, és akár 30000 csatornáig bővíthető.
Névjegy
A SmartCenter névjegye.
Használati utasítás
Innen letölthető a SmartCenter angol nyelvű használati utasítása.

Alsó státuszsor

Az alsó sorban – amely a felső sorral együtt mindig látszik, ha nem kapcsol teljes képernyős megjelenítésre az élő nézetben –, fontos státuszinformációk figyelhetők meg.
A hitelesítési szerver címe, ami Lite verzió esetén 127.0.0.1, azaz localhost megmutatja, hogy melyik távoli szerverre csatlakozott a SmartCenter kliens.
Ugyanitt látható a bejelentkezett felhasználó neve, a CPU és a memória terhelése, valamint a PC pontos ideje.
A jobb alsó sarokban lévő piros vészvillogó ikon az azonnali eseménynaplót nyitja meg. Ez az alulról felfelé átméretezhető ablak az aktuális, folyamatosan frissülő riasztásokat tartalmazza.
Eseménynapló
A napló azonnali tájékoztatást nyújt a rendszerhez hozzáadott eszközök riasztásairól, és innen akár visszajátszást, pillanatkép megtekintést is lehet indítani. A riasztások listája szűrhető, és lezárható a vészvillogóra való újabb kattintással.
Az események és riasztások teljes és statikus listája a Napló ellenőrzése menüben érhető el.

Élő nézet

Az élő nézetben tekinthetjük meg a kamerák képeit. Az élőképhez a SmartCenter automatikusan kiválasztja a megfelelő adatfolyamot, de akár magunk is beállíthatjuk, hogy a master-streamet, vagy egy kisebb felbontású adatfolyamot szeretnénk-e nézni.
A számos beépített nézet (1x1, 2x2, 3x3 ... 10x10) mellett egyedi nézetek rajzolására is van lehetőség.
Élő nézet
A kamerák a nézetbe egyesével, de területenként, vagy rögzítőkként is behúzhatók.
A nézetek menthetők, törölhetők, és arra is van lehetőség, hogy a nézetet leválasszuk a SmartCenter kliensének felületéről, és önálló ablakként akár egy másik képernyőre áthúzzuk.
Az egyes ablakokban a kameracsoportok léptetését is itt indíthatjuk el. A kamera- avagy csatornacsoportok használatáról a Kameracsoport beállítása menüben olvashat.
Az élő nézetben a kamerák képére jobb egérgombbal kattintva teljes képernyőssé tehető a SmartCenter. Ezen felül a megjelenő helyi menüből a kameraképhez kapcsolódó, további funkciók is elérhetők, mint például a helyi felvétel indítása, az azonnali visszajátszás, PTZ vezérlés, vagy halszemoptika kezelése és az audiokapcsolat indítása.
Az élőkép a saját ikonjánál fogva le is húzható a program felületéről, így több monitoros rendszerekben is használható a SmartCenter.
Leválasztott élő nézet
Riasztás nézet
A 2x2-es riasztásnézetben jellennek meg az eseményekhez vagy kivételekhez rendelt kameraképek.
E-térkép figyelés
A feltöltött alaprajzokat vagy Google térképeket figyelhetjük itt. A térképeken elhelyezett eszközök (kamerák, riasztó partíciók és zónák, érzékelők és ajtók) riasztáskor felhívják magukra a figyelmet, a kamerák képei kattintásra megjeleníthetők, de esemény hatására maguktól megjelennek a térkép mellett.
A megjelenítés módja lehet csempe és átfedéses. Az előbbi a képernyő jobb oldalára sorolja a maximum négy riasztásablakot, míg az utóbbi popup jellegű megjelenítést eredményez, és az ablakok egérrel elhúzhatók.
Élőkép és riasztás Google térképen
Élőkép és riazstás bitmap térképen
A e-térkép beállítása az E-térkép menüben végezhető el.

Felvétel lejátszása

A kamerák felvételeit tekinthetjük meg itt. A lejátszás előtt kiválasztható az egyszerre lejátszott csatornákhoz való nézet, a szinkron vagy aszinkron lejátszás, valamint a felvételeket tároló közeg, amely lehet egy tárolószerver, de akár egy távoli rögzítő is.
Egyszerre akár tizenhat kamera képe is visszajátszható. A felvétel dátuma és a lejátszás kezdete beállítható, valamint a lejátszáskor mentés is indítható, amihez csak a kívánt részlet elejét és végét kell megjelölni.
Visszajátszás
Időszelet szerint
Az időszelet szerinti keresés a kiválasztott kamera bélyegképes keresését valósítja meg. Először a kívánt intervallumban naponként egy-egy képpel, majd egyre szűkülő időszeletben, órákra, végül öt perces szakaszokban. Eközben a kiválasztott bélyegképen, az aktuális hosszon biztonsági mentést lehet indítani.
Időszelet szerinti keresés
Esemény szerint
A kiválasztott kamera, a beállított intervallumban rögzített eseménylistája jelenik meg itt. Az egyes események azonnal lejátszhatók, illetve menthetők. A mentés helye lehet lokális, de akár a távoli NVR-be helyezett USB eszköz.
Keresés esemény szerint
Címke szerint
A címke szerinti keresés az előzetesen megjelölt felvételeket adja vissza. Az eredménylistában a címkék átírhatók törölhetők, a felvétel lejátszható és menthető.
Kimentés
Felvételek kimentése
A biztonsági mentés egy kamera felvételének mentését teszi lehetővé. Megadható a felvétel kezdete, a vége. Kiválasztható a mentés útvonala, és a mentés elvégezhető azon a rögzítőn is, amelyre a kamera csatlakozik. A rögzítőn csatlakoztatott USB adathordozónak kell lennie.
Felvétel beállítása
A helyi, pontosabban a tárolószerverre történő folyamatos vagy ütemezett felvétel itt állítható be területenként egyszerre vagy csatornánként egyenként. A felvételek a szoftver indulásakor megjelölt partícióra kerülnek.
Felvétel beállítása
Ütemezés beállítása
A felvétel beállításához szükséges ütemezési sablonok szerkesztése itt történik. A sablonok nem csak a felvételhez használhatók, hanem a SmartCenter összes olyan menüpontjában, ahol ütemezésre lehet szükség.
Ütemezés beállítása

E-térkép

E-térkép beállítása
Az E-térképek létrehozása, módosítása és törlése érhető el itt. Az e-térképek egymásba ágyazhatók. Akár a könyvtárstruktúrában, itt is lehetőség nyílik egy átnézeti szülő térképből egyre részletesebb helyszínek rétegezett, egymásra helyezésére.
Kamerák elhelyezése Google Térképen
A térkép hozzádása művelet kétféle térkép hozzáadását teszi lehetővé.

1. Google térkép.
Ekkor a helyszín mezőbe beírható a hely címe vagy megnevezése, pl.: Budapest, Kazal utca vagy Power Biztonságtechnika. A helyszín gombra kattintva a térkép a megadott helyre fókuszál, esetleges nagyítás után a térkép egy egyedi néven elmenthető.

2. Kép térkép.
A PC merevlemezéről feltölthető képfájl, például egy alaprajz tölthető fel itt.
Kamerák elhelyezése feltöltött képen
Minden feltöltött térkép besorolható egy már létező alá. Egy szülő térkép alá akár több gyerek is betehető.
A szülőtérképre, ha éppen látható, ráhúzható a gyerektérkép. Ekkor egy jelölő (marker) jelenik meg a térképen, mutatva, hogy a gyerektérkép hol található a szülőtérképen.
Az e-térképen elhelyezhetők a kamerák, az érzékelők, a partíciók, a zónák és az ajtók.

TV-fal kezelése

TV-fal beállítása
A tévéfalat vezérlő készülék, a dekóder és a SmartCenter logikai vezérlése össze kell kötni. Itt hozható létre egy vagy több logikai tévéfal, ami majd a valódi tévéfal mátrixát fogja ábrázolni. Inicializálás után meghatározhatjuk a fal elrendezését, és a dekóder monitorkimenetei itt rendelhetők hozzá a fal képernyőszegmenseihez. Egy logikai tévéfal akár több dekóder kimenetét is befoglalhatja.
TV-fal nézet
A tévéfalakhoz kapcsolódó nézetek tervezése és beállítása történik itt. Egy tévéfalhoz több terv is készíthető. A nézettervben összeolvaszthatók a tévéfal szomszédos szegmensei, akár a teljes tévéfal is összeolvasztható egyetlen, nagy, virtuális képpé. Az így létrejött képernyőszegmens vagy szegmensek feloszthatók 1x1-től 6x6-os csatornanézetig. A szegmensekre a PIP engedélyezésével a nézet felett lebegő, tetszőleges méretű és arányú csatornaképet is rajzolhatunk, ha szükséges.
Minden egyes csatornakép kap egy sorszámot, amely a tervenként egyedi. Kontrolleres vezérlés esetén ezekre a sorszámokra hivatkozva cserélhetjük le egy csatorna kameraképét egy másikra.
A nézettervekben létrehozott nézetrácsra akár az élőképnél megismert módon, a kamerákat ráhúzhatjuk egyesével, területként csoportosítva, vagy a csatornacsoportoknál definiált csoportként. Ha egyszerre több kamerát húzunk a rácsra, akkor annyi kamera kerül a nézetbe, amennyi hely még maradt. Ha a terület több kamerát tartalmaz, mint amennyi hely van a rácson, a kimaradó kamerák nem kerülnek megjelenítésre.
Ha kameracsoportot húzunk a tévéfalra, az élőképnél megismert egyablakos váltás it nem indítható el. A léptetést itt más technológia vezérli.
A kamerákon (felügyeleti pontokon) túl a dekóder HDMI bemenetét is rá lehet húzni a tévéfalra, ekkor tetszőleges készülék (pl.: PC) kimenete megjeleníthető a monitorfalon.
Az egyes kamerahelyeken a jobb egérgomb helyi menüje biztosat lehetőséget arra, hogy a helyre linkelt kamerát onnan eltöröljük (Dekódolás vége). Ugyanitt található az a lehetőség is, hogy a helyet riasztási vagy visszajátszási ablakként használjuk fel.
PTZ kamera esetén innen is elindítható a PTZ vezérlés. Ha a kamera képét is látni szeretnénk, akkor az ablakon dupla kattintással indítható a betekintő nézet.
Tévéfalanként akár több riasztásablak és több visszajátszásablak is definiálható.

Tipp: Ha a riasztásablako(ka)t PIP lebegő ablakként hozzuk létre, akkor a tévéfal képén a riasztás hiánya nem hagy fekete ablakot, és csak riasztáskor takar ki az élőképekből, az általunk beállított méretben.
Léptetés
Több falterv létrehozása után lehetőség van a tervek automatikus váltására, a csatornacsoportokhoz hasonlóan, de az egész falat érintő módon. A léptetést a logikai tévéfal neve utáni fogaskerékre kattintva lehet beállítani, és a név mögötti lejátszást szimbolizáló háromszögre való kattintással lehet elindítani. A leállításhoz a háromszög helyén megjelenő négyszög lenyomása szükséges.
Automatikus léptetéscsoport
A terv rácsnézete alatti, gombra felnyíló csoportlista a pluszjelre kattintva bővíthető. A megjelenő ablakban kiválaszthatunk az aktuális elrendezésből egy vagy több ablakot. Ezek után a felügyeleti pontokból kiválasztott kamerák lesznek léptetés tagjai. A léptetés intervalluma tíztől százhúsz másodpercig állítható be.
Fontos, hogy legalább eggyel több kamerát kell kiválasztani, mint ahány ablakot, ellenkező esetben nincs mit léptetni.
A létrejött léptetéscsoportok külön-külön indíthatók el.
Feladat beállítása
A tévéfalak elrendezéseit a léptetésnél leírt módon váltva folyamatos léptetést hozhattunk létre. Itt azonban az egyes nézetek (faltervek) megjelenését napi vagy heti beosztásban ütemezhetjük. Lehetőség nyílik például arra, hogy hétköznapokon reggel hattól este nyolcig a parkolók és a közlekedő helyiségek legyenek a tévéfalon, míg éjszaka és hétvégén a kerítések környéke és a fontos irodák, vagy a lehetséges behatolási pontok kerüljenek megfigyelésre.
Minden tévéfalhoz több feladat hozható létre. Az egyes feladatok tartalmazzák a nézet nevét és a megjelenés időpontját naponta vagy a hét egyes napjain. A feladatban meghatározott nézet addig marad a tévéfalon, amíg egy újabb időzítés, vagy egy kézi beállítás fel nem váltja.
A feladatok ütemezett léptetése csak akkor indul el, ha a tévéfal neve melletti lejátszás gombra kattintunk.
TV-falrendszer beállítása
Csatornaszám beállítása
A csatornák belső numerikus azonosítói módosíthatók és menthetők ki szövegállományba. Az egyes csatornák azonosítói a tévéfalvezérlésben is használható PTZ kontroller használatához szükségesek. A kontrolleren ezekkel az azonosítókkal hivatkozhatunk az egyes kamerákra, például, így lehet kontrolleren keresztül beállítani, hogy melyik monitor, melyik pontjára, melyik csatorna képe kerüljön.
Dekóder kötési konfiguráció
Itt rendelhető egy vagy több dekóder a létrehozott logikai tévéfalhoz. Fontos, hogy a tévéfal beállítását és működését meg kell előznie ennek az összerendelésnek. Addig nem lesz a dekóder online állapotú, amíg az összerendelés meg nem történik.

Erőforrás-menedzsment

Eszköz hozzáadása, szerkesztése, vagy törlése
Eszközök kezelése
A fizikai és logikai eszközök, valamint a SmartCenter belső összetevőit tudjuk itt menedzselni. Az elérhető eszközök a következők:
Kódoló eszköz
Ide tartoznak az IP-kamerák, az intelligens tabletek, videoszerverek, a DVR-ek és az NVR-ek. Közös tulajdonságuk, hogy képet vagy képeket továbbítanak az Ethernet hálózat felé.
Hozzáadáskor a SmartCenter lekérdezi a helyi hálózat alkalmas készülékeit, és azonnal felkínálja azokat egy gyors hozzáadás listában. Ekkor lehetőség nyílik több kamera és rögzítő egyidejű hozzáadására. Kézi hozzáadás esetén magunknak kell megadni a készülék IP-címét vagy domain nevét, illetve RTSP stream esetén az elérési utat.
Új IP kamera
A csatlakoztatás különleges formája az előkészített, avagy platform kapcsolat, amely a kamera vagy a rögzítő felől kezdeményezi a kapcsolatot a SmartCenter felé, a 2009-es porton keresztül. Ehhez a SmartCenternek kell az internet felől elérhetőnek lennie. Ilyenkor egy legfeljebb kilenc jegyű szám azonosítja a távoli kódoló eszközt.
Platform kapcsolat létrehozása
A SmartCenter Lite verziójában a kézi hozzáadáskor NAT (felhő) alapú csatlakoztatásra is van lehetőség.
A hozzáadás és törlés opciókon túl egyéb lehetőségek is rendelkezésre állnak a kijelölt kódoló eszközökkel kapcsolatban.
Területválasztás
A kijelölt eszközök áthelyezhetők egy másik területre. A területek a Terület beállítása menüben hozhatók létre.
Transzferszerver kiválasztása
A kijelölt eszközök adatfolyamának kezelése rábízható egy másodlagos transzferszerverre. Az új szerver a Média transzfer szerver menüpontban adható hozzá a rendszerhez.
Tárolószerver kiválasztása
A helyi mentéseket kiszolgáló szerver kódoló eszközönként beállítható. A szerver a Tárolószerver menüpontban adható a rendszerhez.
Kamerák kötegelt frissítése
Az önállóan hozzáadott kamerák firmware-e csoportosan felfrissíthető a firmware tallózása után.
Rendszámfelismerő kamerák frissítése
A speciális, ANPR kamerák köteget frissítése végezhető el itt.
SOP kiválasztása
A rögzítőkhöz vagy azok kameráihoz akár egyenként is beállítható itt a riasztás esetén végrehajtandó Cselekvési terv.
Dekóder
A tévéfalakat vezérlő dekóderek adhatók itt hozzá. A dekóderek csak akkor kerülnek online állapotba, miután a tévéfal beállításánál a dekódereket összekötjük egy logikai tévéfallal.
Riasztás gazdagép (csak a Professional verzióban elérhető)
Riasztóközpontok (pl.: Paradox EVO192) hálózati moduljának bekötéséhez itt kell megadni a modul IP-címét és portját.
Felvétel után a riasztórendszer zónáinak alapértelmezetten Zóna1, Zóna2 stb. nevei módosíthatók, átírhatók.
A hozzáadott riasztórendszer állapota és a riasztások eseményvezérlése a Riasztórendszer menüpontban érhető el.
Zónák elnevezése
Beléptető rendszer (csak a Professional verzióban elérhető)
Beléptetőrendszerek hozzáadása végezhető el itt.
LED megjelenítő
Jelenleg üzemen kívül.
Tárolószerver
Ide kerülnek azok az erőforrások, amelyek a távoli rögzítőkön kívül a SmartCenterben ütemezett és eseményvezérelt felvételeket őrzik. Új szerver felvételekor a szerver rögzítésre szánt partícióit ki kell választani. Több tárolószerver esetén a kódoló eszközök felvételelkor ki lehet választani, hogy melyik tárolószerveren történjen a tárolás. A már felvett kódoló eszközökön módosítással lehet az aktuális tárolószervert megváltoztatni.
Szoftveres tárolószervert a SmartCenter másik PC-re történő telepítéséverl lehet hozzáadni a rendszerhez. Hozzáadás előtt az új tárolószervert le kell választani a SmartCenter másodpéldányát futtató PC-n.
A felvett tárolószerver csak akkor tud videót tárolni, ha a beállításakor egy vagy több partíciója ki lett jelölve.
A kezelő által készített pillanatképek és videók helyét nem itt, hanem a Helyi Konfiguráció menüben a Felvétel és pillanatfelvétel beállítása menüpontban kell beállítani.
Média transzfer szerver
Nagy kameraszám és több telephely esetén a videostreameket összefogó transzferszerverből is lehet többet használni. Ehhez előbb a másik PC-re installált szervert le kell választani a telepített szerverről. A kódolóeszközökön a tárolószerverhez hasonló módon lehet beállítani, hogy melyik transzferszervert használják a videostream továbbításához.
Beléptető szerver
Nagy számú beléptetőrendszer és riasztórendszer csatlakoztatása esetén a beléptető szerver is bővíthető több PC és szerver installálásával. A bővítés a transzferszerver és a tárolószervernél leírtak szerint történik. A csatlakoztatott beléptetőrendszerek és riasztórendszerek felvételekor vagy módosításakor meghatározható, hogy melyik telepített beléptető szervert használják.
Riasztás szerver
Itt kapcsolható le a másodlagos telepítésű SmartCenter riasztásszervere.
TV-fal szerver
Nagy rendszerek esetén szükség lehet több helyszínen is tévéfalra. Esetenként célszerűbb egy helyi PC-n futtatni a helyi streamekhez a kiszolgáló szervereket. A szerverek installálása és a bővítés a transzferszerver és a tárolószervernél leírtak szerint történik.
Készülék beállítása

Területek A kódoló eszközök (IP-kamera, DVR, NVR, Tablet, Videoszerver) egyedi és az általános használathoz elengedhetetlen beállításai érhetők el itt. Egyes beállítható funkciók csak a készü-lék saját felületén érhetők el.
Egy száz kamerás rendszerben a 10x10-es képernyőosztásra például egyenként is ráhúzhatjuk kamerákat, de egyetlen lépésben is megjeleníthetjük az összes kamerát, ha van egy „Összes kamera” területünk. Ha ez a terület több alterületet tartalmaz, akkor választhatunk, hogy az egész struktúrát húzzuk a nézetre, vagy csak egy alsóbb szintet, például az „Összes kamera” egyik „húsz kamera” nevű területét, amely a százból húszat tartalmaz.

 
 
Kameracsoport beállítása
A kameracsoportok a már felvett kódoló eszközök csatornáiból és a kamerákból képeznek csoportokat. A csoportok a területhez hasonló módon egymásba ágyazhatók.
Kameracsoportok
A kameracsoportok célja az egyetlen ablakba kitett kameraképek léptetése. Ennek tempóját a csoport szerkesztésekor adhatjuk meg.
Egy kameracsoport csak egy ablakban használható fel.

Tipp: A kameracsoportot ne húzással tegyük az élőkép ablakába, hanem kattintsunk az ablakra, majd kattintsunk a kameracsoportra. Ezután indítsuk el a léptetést a csoport nevétől jobbra lévő körkörös ikonra kattintva.

Fiók és engedély

A rendszer használatához szükséges jogok és engedélyek beállítása itt végezhető el.
Felhasználói fiókok beállítása

Felhasználók beállításai A SmartCenter felhasználóinak nem adhatók közvetlenül jogok a rendszer üzemeltetéséhez és beállításához, de minden egyes létrehozott felhasználó hozzárendelhető egy engedélycsoporthoz. Így a jogokat valójában a csoportok kapják, és a felhasználókat a csoportokhoz adhatjuk hozzá. Egy felhasználó csak egyetlen csoportnak lehet tagja, viszont a csoportokhoz bármennyi felhasználót hozzá lehet adni.
A felhasználót itt lehet ideiglenesen felfüggeszteni vagy engedélyezni. A felhasználó belépése a felhasználó számítógépének MAC címéhez köthető, így szükség esetén beállítható, hogy egy adott felhasználó csak egyetlen számítógépről jelentkezhessen be. Ez a funkció csak a helyi hálózatban értelmezhető, mivel távoli kapcsolat esetén a WAN oldali MAC címek nem láthatók.

Felhasználói engedélycsoport beállítása
A felhasználás központosított és csoportosított használatának eszköze az engedélycsoportok kialakítása. A csoport nevének megadása után négy fő funkcióhoz adhatók engedélyek:
Rendszer, müködés, terület és tévéfal.
Engedélyek beállítása
Rendszer engedély
A SmartCenter beállításaihoz és az egyes modulok paramétereinek megváltoztatásához fűződő engedélyek oszthatók itt ki. Az itt megadott engedélyek rendszergazda szintű jogosultságot biztosítanak az egyes modulokhoz és erőforrásokhoz. Egyedül a felhasználókezelés nem engedélyezhető itt, ez a jog csak az előre definiált Szuper Admisztrátor csoport számára elérhető. Ez a csoport csak az Admin felhasználó számára elérhető, más felhasználó nem rendelhető ehhez a csoporthoz.
Működési engedély
Ez jogosultságcsoport a mentéshez, a naplók kezeléséhez, a tévéfal és az e-térképek beállításához tartozó engedélyeket tartalmazza. CON2300-as vezérlő használatához például a tévéfal kezelést be kell itt állítani, hogy tudjon a kontroller váltani a nézetek között.
Terület engedély
Kifejezetten a nagy rendszerek monitorfalaihoz illeszkedő jogosultságot jelenti. Több monitorfal esetén itt állítható be, hogy az adott felhasználó vagy vezérlőkészülék melyik tévéfalat érheti el és melyiket nem.

Események

Az eszközökből érkező és a SmartCenterben beállított riasztások és jelzések feldolgozási szabályai állíthatók be itt.
Riasztási napló
Riasztási napló
A naplóban a magadott időponttól időpontig szűrt események jelennek meg. A listából kiolvasható és szűrhető az adott erőforráshoz vagy csatornához tartozó esemény típusa és részletei, és közvetlenül elérhető az eszközhöz tartozó felvétel, pillanatkép, valamint a cselekvési terv (SOP).
A felvétel innen is visszajátszható, a pillanatkép megtekinthető.
Pillanatkép
A cselekvési terv (SOP) végrehajtható a kívánt esemény végrehajtási ikonjára kattintva. Az SOP utasításokat a felbukkanó ablakban lehet egyenként nyugtázni, ekkor az időbélyeg rögzítésre kerül. A nyugtázás után a riasztás minősíthető (hamis riasztás, valós riasztás, teszt stb.), és a kezelő megjegyzést is fűzhet a kezelt riasztáshoz. Mentés után a riasztás állapota „feldolgozottra” változik, és többé nem módosítható.
Cselekvési terv
A napló TXT formátumban menthető. A fájlba a beállított intervallum és a szűrés alapján kerülnek be az adatok.
A teljes napló az Üzemeltetés és karbantartás Napló menüjében érhető el.
Riasztáskapcsolat
A riasztáskapcsolat egy komplex táblázat, ahol a SmartCenterben megjelenő eszközök és az általuk generált riasztások, valamint a riasztásokra kiváltott válaszesemények rendelhetők össze.
Riasztások feldolgozása
Mivel az eszközök sokféle riasztást képesek generálni, ezért a beállítás elsődleges szűrője a riasztás típusa. Egy lenyíló listából kiválasztható a kívánt típus (pl.: mozgásérzékelés, vonalátlépés vagy lemez I/O hiba), és ekkor csak azok az eszközök látszódnak, amelyek kiválasztott típusú riasztás kiadására képesek.
Elsődlegesen a kamerák riasztását állítjuk itt be, de lehetőség van a riasztórendszerek (Paradox) és beléptetők (Otic) jelzéseinek a feldolgozására is.
Az egyes riasztásokra történő válaszok egységesen a következők lehetnek:
Hang
Előre feltöltött figyelmeztető hang lejátszása a kliens számítógépen.
PTZ vezérlés
A rendszer bármelyik PTZ kamerájának beállítása egy presetre. Akár több kamera is vezérelhető egyszerre.
Rögzítés

Rogzítés A rendszer bármelyik csatornájának (akár többnek is) helyi rögzítése. A felvétel később a Felvétel lejátszása menüpontban vagy Riasztási naplóból közvetlenül is visszajátszható.

Riasztás nézet

A rendszer egy vagy több bármely csatornájának a Riasztás nézet menüben látható osztásban történő megjelenítése. A nézet beállítása a Helyi konfiguráció, Riasztásnézet beállítása menüben érhető el.

Pillanatkép
Bármely csatornáról, akár többről is pillanatkép készül. A képek elérhetők a naplóból, vagy a szerver merevlemezéről. A pillanatképek helyét a Felvétel és pillanatfelvétel beállítása menüben határozhatjuk meg.
Riasztáskimenet
A riasztáskimenettel rendelkező eszközök érhetők el itt. Bejövő jelzéskor bekapcsolható egy vagy több eszköz egy vagy több riasztáskimenete is. Ezzel a funkcióval akár bonyolultabb vezérlési feladatok is megvalósíthatók, ha az eszközök I/O moduljait kaszkád kapcsolatba kötjük.
Példaképp: Az A kamera arcfelismerése kiváltja a B és C kamera kimenetének kapcsolását. A B kamera kimenete kinyit egy ajtót, míg a C kamera kimenete be van kötve a D kamera bemenetére. Ettől a D kamera riasztást generál, amit a SmartCenterben az F kamera PTZ vezérlésére kötöttünk, tehát az F kamera ráközelít az A kamerán kevésbé látható arcra, és a beépített arcfelismerés újabb triggert küld a rendszernek, és erre pillanatkép készül, amin sokkal jobban látszik a belépő személy. Ezzel a módszerrel (habár kissé túlbonyolítva) egy PTZ kamerát több ajtó nyitásának a dokumentálására is felhasználhatunk.
Hangadás
A hangkimenettel rendelkező eszközök hangjelzése állítható itt be az előre feltöltött hangfájlok alapján. A hangfájlok a Hangfájlok feltöltése menüpontban tölthetők fel.
Ajtónyitás
A beléptetőrendszer ajtóit vehetjük itt fel válaszeseményként.
TV-fal
A riasztás nézethez hasonló módon, a tévéfal riasztásablakai tölthetők itt fel kameraképekkel.
Ütemezés
A válaszesemények csak az ütemezésben kiválasztott sablon időpontjai szerint lesznek aktívak. Ha nincs kiválasztott sablon, akkor a sor egyetlen eseménye sem aktiválódik a beérkezett jelzésre.
Ütemezés beállítása
A riasztáskapcsolathoz szükséges ütemezési sablonok szerkesztése itt történik. A sablonok nem csak a riasztáshoz használhatók, hanem a SmartCenter összes olyan menüpontjában, ahol ütemezésre lehet szükség.
Ez a menüpont megegyezik a Felvétel lejátszása Ütemezés beállítása menüponttal.
Kézi riasztáskimenet

Riasztéskimenet A rendszerbe kapcsolt, riasztáskimenettel rendelkező eszközök bármelyikét, de akár mindegyiket elérhetjük innen. Az eszközök kimenete be- és kikapcsolható. Ehhez mindössze ki kell jelölni azt a területet, vagy készüléke(ke)t, amelynek a riasztáskimenetét kapcsolni szeretnénk. Két gomb áll rendelkezésünkre: a kapcsolás és a kikapcsolás.

 
SOP beállítás
Az SOP (Cselekvési tervek) létrehozása, bővítése és törlése történik itt. Az eszközöknek, illetve a riasztásoknak megfelelően különböző cselekvési tervek készíthetők.
Riasztáshoz tartozó cselekvási terv

Cselekvési terv Az egyes tervek több, egymásutáni tevékenységből állhatnak, amely leírja a riasztás utáni tennivalókat. A kezelő személyzet a riasztási naplóban vagy az azonnali riasztásbetekintő ablakban látja az eseményeket, és az SOP ikonra kattintva tájékozódhat a tervről. A megnyíló SOP ablakban a tennivalókat egyesével nyugtázhatja, ekkor időbélyeg kerül minden nyugta mellé. Végezetül minősítheti a riasztást (pl.: tervezett, hamis, valós), és megjegyzést fűzhet hozzá. Az SOP kezelése bekerül a naplóba, így később visszakereshető, hogy ki és mikor reagált az egyes riasztásokra.

Riasztórendszer (csak Professional verzióhoz)

A SmartCenter Pro verzióban lehetőség nyílik más gyártók riasztóközpontjának az integrációjára is.
A riasztórendszer a Paradox EVO192 központtal egy PRT3 modul és egy tetszőleges Serial to IP konverter (pl.: StarTech.com 1 Port RS232 to Ethernet IP Converter) segítségével kapcsolható össze. A konvertert az Erőforráskezelés Riasztás gazdagép menüpontjában kell integrálni a rendszerbe.
Riasztási napló

Riasztóközpont állapota A riasztóközpontok általános állapota kerül itt megjelenítésre. Egyes riasztóközpontok lehetővé teszik, hogy a felügyelet egyes fázisait is elindíthassuk innen, úgy, mint élesítés, hatástalanítás, riasztás törlése és könnygáz kibocsátása.

Zóna
A zóna menüben az érzékelők állapotát tekinthetjük meg, valamint egyes riasztók esetében áthidalás indítható, illetve szüntethető meg.
Zónák
Riasztáskapcsolat
A riasztáskapcsolat a központ és az érzékelők jelzésének feldolgozását teszi lehetővé. A beállítás megegyezik az Események Riasztáskapcsolat menüjénél leírtakkal.
Események beállítása

Beléptető vezérlése (csak Professional)

Riasztáskapcsolat
A riasztáskapcsolat a beléptetőrendszer által kiváltott események beállítását kezeli. A beállítás megegyezik a Riasztóközpont Riasztáskapcsolat menüjénél leírtakkal.
Napló lekérdezése
A funkció megegyezik a Riasztási Napló menüpontban leírtakkal.
Beléptető E-térkép
A beléptetőrendszer eszközei ráhúzhatók a SmartCenterbe betöltött térképekre. Ekkor az E-térkép élőnézetben látható, hogy melyik eszköz vált ki riasztást. A funkció megegyezik az E-térkép beállítás menüpontban leírtakkal.

Parkolókezelés (csak Standard és Professional)

A parkolókezelés nagy vállalatok saját parkolóit, telephelyeit képes rendszerbe foglalni. A parkolást a járművekhez adható engedély, ún. havi bérlet engedélyezi. A nyilvántartott rendszámokhoz bérletet rendelhetünk, amelyek lejárata korlátozott, de egy mozdulattal meghosszabbítható. A járműforgalom figyelését rendszámfelismerésre alkalmas TechSon kamerákkal kell megvalósítani. Minden be- és kijárathoz, minden, a parkolók közötti átjáróhoz a sávokat egyenként figyelő, önálló kamerát kell elhelyezni, és a kamerákat össze kell kapcsolni a SmartCenter parkolókezelő rendszerével. A kamerák relékimenete nyitja a sorompót, ami vagy automatikusan, vagy a kezelő kattintása nyomán történik.
Járműfigyelés
A járműfigyelés oldal szolgál a főbejárat és kijárat élő megfigyelésérre. A képernyőn a parkoló bejárata és a kijárat jelenik meg. A felismert rendszámok kinagyítva jelennek meg, engedélyezett be- és kilépés esetén automatikusan kapcsol a kamera relékimenete, és nyílik a sorompó.
Parkolás élő nézet
Nem regisztrált vagy lejárt engedéllyel érkező jármű esetén a „Sorompó nyitása” gombbal a sorompó kézzel is nyitható.
Jármű menedzsment
Ebben a menüpontban kell felvinni a parkolóba jogosan behajtó járművek adatait. Ugyanitt lehet a parkolójegyet (bérletet) meghosszabbítani 1 – 3 – 6 – 12 hónappal. Az egy gombos gyorsművelet mellett pontos dátum is megadható.
Rendszámok
Keresés
Függetlenül attól, hogy a rendszám benne van-e az adatbázisban vagy sem, minden be- és kiengedett jármű bekerül egy kereshető naplóba, ahol időszakra, rendszámra és ki- és bejáratokhoz tartozó sávokra is szűrhetünk.
Rendszámok lista
Rendszer
A rendszerbeállításban lehet virtuálisan felépíteni a parkolót. A parkoló akár több szegmensből is állhat, és mindegyik szegmensnek megadható a kapacitása, hozzákapcsolható két-két bejárat és két-két kijárat. Minden kapuhoz kamerát rendelhetünk, és minden kapuhoz (bejárathoz) beállítható, hogy minden járművet beengedjen, vagy csak a listázottakat. Ugyanitt állítható be, hogy a Járműfigyelés menüben melyik két sáv kameráját szeretnénk megfigyelni.
Parkoló rendszerbeállítás

Arcfelismerés

A SmartCenter arcfelismerés funkciója kiterjeszti a használatot egyidejűleg több NVR kezelésére. Az egyetlen NVR-en történő keresést összesíti a SmartCenteren tárolt objektumkönyvtárban lévő arcképek segítségével. A csatlakoztatott rögzítők észlelései egyetlen rendszerben kereshetők és kezelhetők.
Élő nézet
Az élő nézetben az arcfelismerésben részt vevő kamerák képei jeleníthetők meg 1x1 – 4x4-es képosztásig.
Élő nézet arcfelismeréshez
Keresés arcra
Az arc alapú keresés két módon indítható.
Az első módszer a Keresés menüben megjelenő arcok közül választva, az arcképen a nagyító ikonra kattintva indítható.
A második módszer, a képernyő bal alsó részén lévő arcképre vagy a helyére duplán kattintva, az elmentett arcképekből választva indítható.
A kereséshez először ki kell választani, hogy mely rögzítők vegyenek részt az arcalapú keresésben. Beállítható a keresés kezdete és vége, valamint a hasonlósági százalék, és korlátozható a találatok maximális száma. A keresés eredményét a vonatkozó arcképekkel együtt a fő ablakban találjuk. Minden találat mellett látható a találat időpontja és a kamera neve is. Ugyanitt a felvételek is visszajátszhatók.
A találati lista nézet mellett átválthatunk e-térkép nézetbe, ahol a normál visszajátszás mellett a térképre elhelyezett kamerákra helyezi a rendszer az arcképet, és a nyomkövetés funkció kiválasztásával látható, hogy a keresett arc mely kamerákon, a térkép mely pontjain tűnt fel, és követhető a személy kameráktól kamerákig megtett útvonala.
Keresés
A keresés a kijelölt eszközökön (csatornákon) gyűjti össze a megadott intervallumban a látott arcokat. Az egyes arcokat hozzáadhatjuk az objektumkönyvtárhoz, keresést indíthatunk, vagy exportálhatjuk a PC merevlemezére.
Albumkezelés
A SmartCenter arcfelismerésre épülő funkcióinak használatához létre kell hozni egy vagy több albumot. Az album tartalmazza az arcadatbázist, ami az arcok mellett egyéb adatok tárolására is alkalmas. Az albumba arcot közvetlenül a keresésből vagy lemezről feltöltve vihetünk be. Az alapértelmezett mezőkön kívül saját mezőkkel is bővíthető az arcokhoz tartozó adatbázis.
Album létrehozása
Az album létrehozásakor meg kell mondanunk a rendszernek, hogy az album milyen eszközzel lesz szinkronizálva, valamint hozzá kell adnunk azokat az eszközöket, amelyek az album alapján majd a találatokat szolgáltatják. Ha több eszközt is hozzáadtunk, akkor az album mindegyik eszközön szinkronizálva lesz, tehát több rögzítőn is felvitelre kerül egy új arc. Így a keresés kiterjeszthető lesz egy nagy hálózat összes arcfelismerő rendszerére.
Beállítás
Ebben a menüben az arcfelismerő rögzítőkre kötött és az önálló arcfelismerő kamerákat lehet hozzákapcsolni a helyi arcfelismeréshez, a munkaidőnyilvántartáshoz és az arcalapú üdvözléshez. Beléptető terminál használata esetén az adatbázisba felvitt arcok/felhasználók hozzáférést kaphatnak a terminálokhoz.
Arcfelismerő kamera összekötése az albummal

Személyszámlálás

Feladatkezelés

Személyszámlálás A feladatkezelés menüben a számlálásra alkalmas, önálló IP-kamerákat kell bekapcsolni a rendszerbe. A kamera akkor fog csak működni a SmartCenterben mint személy- vagy objektumszámláló eszköz, ha az ütemezésben bekapcsoljuk.

Valós idejű statisztika
A valós idejű statisztika oldalon a kiválasztott kamera élőképe látható, valamint a számlálás során keletkezett adatokból nyert aktuális statisztika. Az adatok változása itt órákra lebontva jelenik meg az aktuális napon.
Valós idejű statisztika
Összegző statisztika
A statisztikai összesítő képernyőn e-térkép alapú megjelenítésben láthatók az adatszolgáltató kamerák.
Összegzés térképpel
Gyűjtött statisztikák
Lehetőség van arra, hogy egy vagy két kamerát, illetve egy vagy két időszakot egyetlen statisztikai diagrammon összehasonlítsunk. Így megállapítható például, hogy mely napok, mely időpontjában a legnagyobb, vagy éppen a legkisebb a forgalom.
Statisztika

Üzemeltetés és karbantartás

Ebben a menüpontban a SmartCenter napi karbantartásához szükséges eszközök kaptak helyet.
Napló ellenőrzése és exportja
A SmartCenter nem csak az eszközök által kiváltott riasztásokról vezet naplót, hanem a rendszer teljes működéséről, Így a felhasználók és rendszer működése is nyomon követhető. Az összes bejegyzést tartalmazó összevont napló mellett kiválaszthatók az egy gombbal szűrhető naplórészek, így a riasztások, a felhasználók által elvégzett beállítások, a felhasználók által indított műveletek a logintól a PTZ vezérlésig és a rendszer üzemeltetése során keletkező hibák, ún. kivételek is.
Napló
A dátumtól dátumig lekérdezhető naplók tovább szűkíthetők a bejegyzések altípusaira. A naplóállomány szövegfájlba exportálható. A használata megegyezik a Riasztási napló menüpontban leírtakkal.
Konfiguráció mentése és visszaállítása
A SmartCenter szerveroldali beállításai kimenthetők a számítógép merevlemezére. A beállítások szükség esetén vissza is tölthetők. A kliens beállításait a Helyi Konfiguráció menü Rendszer indítása és karbantartása menüpontjában lehet menteni és visszatölteni.
Online állapot
A csatlakoztatott eszközök és a SmartCenter saját szervereinek állapota látható az összesítő képernyőn. Ezen kívül online statisztika készül az aktuális állapotokról.
Online állapot
Rögzítők státusza
Állapotnapló
Állapotnapló Az állapotnapló az eszközök és a szerverek működésének, felvételi készségének és elérhetőségének a listáját mutatja meg.

Helyi konfiguráció

Felvétel és pillanatfelvétel beállítása
Ebben a menüpontban a kézi felvételek, a mentések, kézi pillanatképek helye állítható be. Megadható továbbá a videó fájlformátuma, a pillanatképek száma és a mentett videók maximális mérete is.
A riasztáskor és ütemezetten történő felvételek helyét nem itt, hanem az Erőforrás menedzsment Tárolószerver beállításánál, az aktuális tárolószerver partíciójának kijelölésével kell megadni.
A rendszer indítása és karbantartása
A SmartCenter indulását és a működését szabályozó beállítások végezhetők el itt.
Rendszerindítás és karbantartás
Automatikus indítás
A Windows elindulásakor a SmartCenter kliens automatikusan elindul.
Automatikus bejelentkezés
A SmartCenter az indulásakor a megjegyzett felhasználónév és jelszó párossal jelentkezik be automatikusan.
Offline állapotú eszközök jelentése
A SmartCenter üzenetben jelzi, ha valamelyik eszköz offline állapotba kerül.
Offline állapotú eszközök hangjelzéssel
Az offline státuszra hangjelzés figyelmeztet az üzenet mellett vagy helyett.
A DVR/NVR csatornáinak jelenjen meg a teljes neve
A DVR/NVR-ekre kapcsolt kamerák neve alapesetben tartalmazza a rögzítő megnevezését is, és ez gyakran túl hosszú lehet. Itt kikapcsolható a kamerák neve előtti rögzítő nevének megjelenítése, így a nevek kisebb helyet foglalnak el.
Tipp: Azonos területen, az azonos nevű kamerák megkülönböztethetetlenné válhatnak.
A fastruktúrák automatikus kibontása
Alapértelmezetten a területek, a rögzítők és más egymásba ágyazható elemek a megjelenítéskor összecsukott állapotban vannak. Ez a kapcsoló minden megjelenő struktúrát nyitott állapotba vált, azaz nem kell kinyitni a csomópontokat a tartalmuk megtekintéséhez.
Tipp: Nagy mennyiségű kamera és terület esetén a nyitott állapot sok görgetéssel járó áttekintést eredményez.
Új élőkép ablak nyitása substream adatfolyammal
Az élőkép ablakok alapesetben automatikus adatfolyamot használnak a megnyitásukkor. Sávszélességet és a PC erőforrásait kíméli szükség esetén a substream.
Kliens beállítások mentése és visszatöltése
A kliensprogram beállításait lehet itt menteni és visszatölteni. A mentés nem tartalmazza a szerverre vonatkozó beállításokat. A szerver beállításait az Üzemeltetés és karbantartás menüben lehet menteni és visszatölteni.
Nyelv beállítása
It választható ki a rendszer nyelve. A kiválasztás után a rendszer újra indul.
Idő formátuma
Az év/hó/nap és a pontos idő kijelzésének beállítása végezhető el itt.
Riasztási hangok feltöltése
A kliensen történő hangriasztás hangfájlját, az offline csomópontok hangos figyelmeztetéséhez való hangfájlt, valamint az érzékelők riasztásának hangfájlját lehet itt feltölteni.
Túlterhelés beállítása
A CPU és a memória terhelésének felső tűréshatára állítható be itt. A gyári érték CPU: 85%, Memória: 80%. A kliensprogram nem enged újabb csatornát, videoablakot megnyitni, ha a terhelés a határéték fölé megy.
Riasztásnézet beállítása
Az Események menüben beállított esemény az itt megadott paraméterek alapján nyit riasztásablakot. Alapesetben 2x2-es osztásban automatikusan megjelenő és 30 másodpercig élő ablakot láthatunk. Itt beállítható 1x1 – 4x4-es ablakméretig, teljes képernyős mód is, és több képernyős PC-n az is kijelölhető, hogy melyik monitoron tűnjön fel az ablak. Választhatunk a kézi, vagy az automatikus, időre történő bezárás között (5 mp – 2 perc)
OSD elhelyezés beállítása
A SmartCenter egyes, a kameraképeken megjelenő információinak megjelenési helye állítható itt be.
Rendszerbeállítások
Itt állítható be, hogy a riasztás nézet a harmadik streamet használja-e. Kikapcsolható az ütemezésen kívül keletkező riasztások megjelenítése, és beállítható az időszinkronizálás és az időzóna szinkronizálása.
Hangfájlok feltöltése
A Riasztáskapcsolat menüben indított hangadásnál kiválasztható, nevesített hangfájlok itt tölthetők fel. A hangfájloknak 16 KHz, 16 bitesnek kell lennie.
Funkciók
Folyosó üzemmód

Folyosó üzemmód

Egyes telepítési helyszíneken a kamera által biztosított szélesvásznú (16:9-es képosztású) kép nem illeszkedik a megfigyelni kívánt területhez. Ilyenek pl. a folyosókat, raktári polcsorokat megfigyelő kamerák.
Erre a célra olyan IP kamerákat célszerű használni, amelyet 90°-kal elfordítva, átkapcsolható a kép méretaránya a vízszintes 16:9 képarányról a függőleges 9:16 képarányra. A folyosó üzemmódba kapcsolt IP kamerák oldalhelyes és függőleges formátumú képét minden IP és AHD SmartSpeed rögzítő, valamint a SmartCenter képes megjeleníteni.
Folyosó üzemmód
A SmartCenter a megjelenítést speciális, a folyosó üzemmódhoz készült képosztásokkal is támogatják.
Folyosó üzemmód képosztások
A szokásos 2x2, 4x4 és hasonló felosztások mellett olyan rácsminták is részei a SmartCenter kliens képernyőjének, amelyekben helyet kaptak a folyosó üzemmódú, felállított formátumú kameraképek is.

A SmartCenter a beépített nézetek mellett egyedi nézetek rajzolására is biztosít lehetőséget.
Objektumazonosítás

Objektumazonosítás

Az objektumazonosítás segítségével a kamera képes különbséget tenni a vonalat átlépő, vagy a területre belépő emberek, gépjárművek és kerékpárok között, így használt analitikai funkciók sokkal pontosabb riasztásjelzést adnak.
Objektum azonosítás forgalomban
Nincs többé fals riasztás a madarak, falevelek, kutyák-macskák áthaladása esetén, sőt, ha a szél fújja a fákat, vagy ha az autók fénycsóvája halad át a kijelölt vonalon, ezek sem indítanak hamis riasztást.
Arcfelismerés

Arcfelismerés

Arcfelismerés A megfigyelőrendszerek intelligenciája folyamatosan fejlődik. A biometrikus azonosítás számos helyzetben képes nélkülözhetetlen információval szolgálni bizonyos események utólagos feldolgozása során. Ezen felül az arcfelismerés alkalmassá teheti a rendszert arra is, hogy azonnali fontos adatokkal lássa el a biztonsági részleget.

Az arcok tárolására képes adatbázis lehetővé teszi, hogy fehér és fekete listákat készítsünk, VIP ügyfelekre, vagy éppen nem kívánatos személyekre figyelmeztessük a dolgozókat. Az arcfelismerő kamerák képesek együttműködni az arcfelismerést támogató NVR-ekkel és a SmartCenter-rel, és arcegyezés esetén elindul az előre programozott riasztás, ami lehet egy ajtó nyitása, de akár email küldés is.
Vonalátlépés

Vonalátlépés

Jelez a kamera, ha az általunk megrajzolt egyeneseken áthalad egy objektum.
A riasztást kiváltó tárgy a kamera fejlettségétől függően lehet azonosítatlan (azaz bármilyen mozgó tárgy) és azonosított (pl.: személy vagy jármű).
A vonalátlépés beállításával átjárók, bejáratok védelme valósítható meg. Akár négy, egymástól független vonal is rajzolható, így egyszerre négy átjáró, parkoló vagy bejárat felé történő mozgás jelezhető. A vonalakhoz az is beállítható, hogy milyen irányú vonalátlépés indítsa el a riasztást, így például kiszűrhető egy rossz irányba haladó jármű vagy a kijáraton történő belépési kísérlet. Az irányérzékenységnek köszönhetően ez a funkció nem érzékeny az időjárási viszonyokra.
Személyszámlálás

Személyszámlálás

Kifejezetten embereket számláló funkció. Vonalak és területek berajzolásával határozhatók meg a megfigyelni kívánt területek és átjárók. A számlálás két irányú; a kilépő és a belépő embereket külön számlálja.
Tárgyfigyelés

Tárgyfigyelés

Elveszett vagy otthagyott tárgy jelzése. Közösségi tereken és nagyszemélyforgalmú belső helyeken alkalmazott funkció, mely a dinamikus mozgásokat figyelmen kívül hagyja. Felvétel indítás, illetve riasztás csak akkor történik, ha a képen kijelölt területen eltűnik vagy tartósan megjelenik egy tárgy.
Képes jelezni a buszmegállóban felejtett bőröndöt vagy az eltűnt bemutatóterméket az üzletben. Kis fantáziával és megfelelő kamera elhelyezéssel képgalériában is alkalmazható a funkció a képek levételének jelzésére, de nem kifejezetten ide ajánlott.
Objektumszámlálás

Objektumszámlálás

A kamerába épített objektumszámlálás funkció az objektumazonosításon alapul, használatával folyamatos információt kaphatunk a kijelölt vonalon áthaladó emberek, autók és kerékpárok számáról, mégpedig irányfüggően.
Objektumszámlálás az utcán
Gyakorlati hasznosítás lehet pl. egy üzlethelyiségbe be és kilépő személyek száma, amely akár értékes statisztikai információkkal szolgálhat a tulajdonos számára.
Szabotázs

Szabotázs

Szabotázs A kamerák csak akkor képesek ellátni a funkciójukat, azaz kiértékelhető képet adni, ha a telepítő megfelelően szerelte fel, és állította be. A szabotázs funkciók használatával a kamerák képesek érzékelni és riasztásjelzést adni, ha az eredeti pozíciójából elfordítják, letakarják, vagy lefújják festékszóróval, továbbá azt is képesek detektálni, hogy ha az objektívet szándékosan elállítják (fókuszvesztés).

Tömegsűrűség

Tömegsűrűség

A kamera képes kijelölt területen a mozgás mennyiségét érzékelni, és ezt %-os formában megjeleníteni. Alkalmas lehet a területen gyülekező tömeg mérésére, valamint a beállítható küszöbérték meghaladása esetén riasztásjelzés generálására.
Tömegsűrűség mérése
Gyakorlati hasznosítás lehet pl. egy üzlethelyiségbe be és kilépő személyek száma, amely akár értékes statisztikai információkkal szolgálhat a tulajdonos számára.
Behatolás

Behatolás

Jelez a kamera, ha az általunk megrajzolt területen áthalad egy objektum.
A riasztást kiváltó tárgy a kamera fejlettségétől függően lehet azonosítatlan (azaz bármilyen mozgó tárgy) és azonosított (pl.: személy vagy jármű).
A behatolás beállításával a kép egy területét védhetjük meg egy négyszög megrajzolásával.
Csak akkor készül felvétel vagy indul riasztás, ha bármely irányból belépnek az adott részre.
Üzlethelyiségekben, raktárakban, elzárt területeken és parkolókban hatékony az alkalmazása. A területen belüli mozgást a funkció nem jelzi, csupán magát a behatolást.
Azonnali visszajátszás

Azonnali visszajátszás

A kliensprogramon látható élőképen, a helyi menüből kiválasztható az Instant Playback. Beállítható, hogy mennyi idővel korábbi felvételt szeretnél megtekinteni.

A lejátszás azonnal megkezdődik. A visszajátszáskor vagy előtte ki kell választani, hogy a helyi rögzítést vagy a távoli NVR-en tárolt felvételt szeretnénk visszajátszani.
FishEye kamera kezelés

FishEye kamera kezelés

Fisheye alapkép A 180°-os látószögű halszemobjektívvel szerelt kamerák új dimenziót nyitnak a megfigyelőrendszerek terén. A mennyezetre szerelve egyetlen kamera képes egy teljes helyiséget átlátni, és 360°-os panorámát biztosít a betekintéshez. Az a félgömb felület, ami a képérzékelőből a rögzítőbe érkezik, nem lenne elég informatív, ha a megjelenítést nem támogatná az ún. dewarp technológia, amely mintegy kiteríti a képet, akár a fölgömböt egy földrajzi atlasz. Többféle nézet is választható, amelyek egyikével akár egyszerre négy normál kamerát szimulál a rendszer. Azaz, egyetlen fisheye képes helyettesíteni négy különböző irányba tekintő kamerát.
Fisheye kifeszítve A legizgalmasabb mégis a PTZ üzemmód. Ekkor a gömbfelületről generált, kifeszített (dewarpolt) képet – amely megfelel egy 720p felbontású kamerának – bármely irányba el lehet forgatni, bele lehet zoomolni, akár egy PTZ SpeedDome esetében. És mindezt akkor is megtehetjük, ha az élőképről visszajátszásra kapcsolunk. A FishEye ekkor úgy működik, mintha egy időgépünk lenne, mert a múlt felvételeiben is elforgathatjuk a nézőpontot a szükséges irányba.
Multimonitor

Multimonitor

A több monitorkimenettel rendelkező PC-k a SmartCenter szoftverrel akár több monitort is meg tudnak tölteni különböző képtartalommal. Így a főképernyőre kitett kamerák mellett további képösszeállítások is megjeleníthetők. Mindemellett a SmartCenter monitorfalak vezérlésére is képes a hozzákapcsolt dekóderek segítségével.
Multimonitor
Fejlett WEB felület (Standard és Professional verzió)

Fejlett WEB felület (Standard és Professional verzió)

A SmartCenter Standard és Professional szerverére nem csak az összes funkciót megvalósító kliensprogrammal, hanem – szükség esetén – böngészővel is csatlakozhatunk. Az általános használathoz szükséges főbb funkciók, mint az élőkép, a visszajátszás és a mentés, valamint egyes beállítási lehetőségek így akkor is elérhetők maradnak, ha kliens számítógépre nem szeretnénk a szoftvert telepíteni.
Webes felület
Teljes körű megfigyelő- és biztonsági kezelőrendszer
V. 2.1.1
Funkciók
Rendszerkapacitás Részletek megjelenítése ⮛
HOZZÁFÉRÉSI MÓDOK Részletek megjelenítése ⮛
INTELLIGENS ANALÍZIS Részletek megjelenítése ⮛
ÉLŐKÉP Részletek megjelenítése ⮛
VISSZAJÁTSZÁS Részletek megjelenítése ⮛
VISSZAJÁTSZÁS Részletek megjelenítése ⮛
PERIFÉRIÁS ESZKÖZÖK Részletek megjelenítése ⮛
FELHASZNÁLÓI JOGOSULTSÁGOK Részletek megjelenítése ⮛
MÁS GYÁRTÓK ESZKÖZEINEK INTEGRÁLÁSA Részletek megjelenítése ⮛