Vírusmegoldások

bizt_virus_fejlec bizt_virus_fejlec3x

Szakértők álláspontja szerint a vírusos megbetegedések idején a legmegfelelőbb védekezési mód a fertőzött személyekkel történő kontaktusok korlátozása és megelőzése. A vírusfertőzés tünetei közül a legkézzelfoghatóbb a magas láz. A testhőmérséklet ellenőrzése ezáltal döntő fontosságú szerepet játszik a terjedésüknek megakadályozásában, melyben nagy segítséget nyújtanak a korábban is magabiztosan helytálló hőkamerák továbbfejlesztett változatai, amik már kifejezetten lázdetektálásra is alkalmazhatók.

Mindezen felül az analitikai funkciók is tovább bővültek, melynek keretében a korábbi arcfelismerés támogató beléptető terminálok közül egyes típusok mára már maszkdetektálásra is képesek. A kontaktusok számának csökkentésére további segítséget szolgáltat az adott helyiségekben tartózkodó személyek számának korlátozása is. Ezt segíti elő a csoportos belépés szabályozás. Ennek használatával egy monitor felületén megjeleníthető az adott helyiségben tartózkodók és az oda még beléphető személyek száma.

lázmérés maszkviselés azonosítás létszámkorlátozás érintésmentes fertőtlenítés

Techson TCT FT8N önálló arcfelismerő terminál maszkdetektálással és lázméréssel.

A TechSon TCT FT8N önálló terminál kinézetre egy tabletre hasonlít leginkább. 8”-os, 1280x800 pixeles érintőképernyője elég fényes (500 lux) és kontrasztos (500:1) ahhoz, hogy erős megvilágításban is látható maradjon. Az arcfelismerést két objektív segíti, egyenként 2 megapixelesek. A barátságtalan fényviszonyokkal a 120 dB-es, valós WDR, míg a gyenge megvilágítással a terminál felső részébe épített, fehér fényvető küzd meg eredményesen.

Rendszer architektúra

A terminál több módon is használható, de a legfontosabb feladata az egészséges emberekvédelme, amit a következőképpen old meg. A DVA (mély videoanalízis) intelligens rendszerének hála, már több mint két méter távolságból felismeri a belépők arcát még akkor is, ha maszkot viselnek! Ezzel mindjárt két szűrési feltétel is teljesül. Egyrészt a beléptetésre jogosultak számát lekorlátozhatjuk a saját adatbázisában található személyekre, illetve ellenőrizhetjük a maszk viselését. Mindezen felül mérhetjük a belépő személyek testhőmérsékletét is. A lázdetektálásért az eszköz tetején elhelyezett radiometrikus technológiával működő hőmérő felel, mely pontosan az érkező személy homlokán végzi el a mintavételezést – mintegy harminc-ötven centiméter távolságról – érintésmentesen, ± 0,3 °C mérési pontossággal. Maszk hiány és a megengedettnél magasabb testhőmérsékleti érték esetén a terminál hangszóróján megszólaló, magyar nyelvű figyelmeztetés inti óva a gondatlan személyeket.

alkalmazasi_teruletek4

Lázmérés

lázmérés

A lázdetektálásra kétféle korszerű technológiát alkalmazhatunk, ahol mindkét esetben az úgynevezett passzív hőképet vesszük alapul.
hik_tech_termo2A Techson terminálba egy radiometrikus technológián alapuló egy pontban történő mintavételezést alkalmazó eszközt integráltak, melynek segítségével, ± 0,3 °C mérési pontossággal megadható az eszköz előtt álló személy testhőmérséklete, azonban ennél a technológiánál fontos a távolság, hiszen mintegy 30-50 cm távolságból képes elvégezni a mintavételezést. A Hikvision termináljai azonban hőkamerákat alkalmaznak, melyek képesek nagyobb távolságból, akár 2 méterről is adatot szolgáltatni. A terminálok átlagosan 160x120 pixel képfelbontású kamerával rendelkeznek.
Ezen felül lázmérést végezhetünk speciális hőkamerákkal is, ahol nagyobb – akár 384x288 pixel – felbontású képet is kaphatunk. Ebben az esetben fontos megjegyezni, hogy kifejezetten lázdetektálást, csak az arra kifejlesztett bi-spektrális képfúzióval ellátott egyedi típusok képesek teljeskörűen ellátni. A hőkamerák alkalmazásának nagy előnye abban rejlik, hogy egy időben képesek akár 15-30 személy hőmérsékleti adatait is feldolgozni, így igazán nagy – akár 600 személy / perc – forgalmú helyszínekre is alkalmassá válnak a védekezésben. Hőkamerák esetében a mérési pontosság alap esetben ± 0,5 °C, de egy folyamatos referenciaértéket szolgáltató BlackBody közbeiktatásával ez az érték máris ± 0,3 °-ra reukálható.

Maszkviselés ellenőrzése

maszkviselés ellenőrzése

A maszkviselés ellenőrzésének funkciójával a biztonságtechnikai eszközök közt az önálló arcfelismerő terminálok lettek felruházva, így ezáltal minden belépő személy már a bejárat előtt ellenőrizhető és felszólítható a maszk használatára.
hik_tech_tabletEnnek a technológiának köszönhetően személyes kontaktus nélkül utasíthatók a személyek a helyes viselkedésformára, hiszen riasztás esetén előre rögzített hangüzenetet játszhatnak le, vagy akár a kétirányú kommunikációnak köszönhetően, a személyzet is felveheti a kapcsolatot a belépő személlyel akár távoli helyszínről is. Ennek a funkciónak további előnye, hogy az arcfelismerés algoritmusát továbbfejlesztve már maszk viselés esetén is képesek ezek az eszközök az arc alapú beléptetésre.

Azonosítás

személy azonosítás

Azonosítás alatt több réteget érinthetünk. Első esetben a lázdetektáló hőkamerákról essen szó.
hik_tech_camEzeknek a kameráknak a működése kifinomult technológiát igényel, hiszen minden esetben egy bi-spektrális képfúzión alapulnak. A kamera felépítését tekintve áll egy normál objektívből és egy germánium lencsével és Vanádium-oxid szenzorral szerelt hőkamera egységből. A normál kamera felel az arcfelismerésért, míg a mikrobolométer a hőképet figyeli és a két adat egybeolvasztásával csak a felismert arc képpontjaiban mért értéket közli velünk a rendszer. Ezzel kikerülhető, hogy egy gőzölgő bögre téves riasztást váltson ki.

Az azonosítás másik formája szintén az arcfelismeréshez köthető, de ez esetben már a 3D képalkotás végett szükséges a dual objektív jelenléte, hiszen immár a beléptető terminálokba integrálva, vagyonvédelmi szerepet is ellátnak. A vírus terjedésének idején ez a funkció is tovább fejlődött, így mára pontos 3D arcazonosítást hajthatunk végre abban az esetben is, ha a belépő személy maszkot visel. Ebben az esetben ugyanis a megszokott mintavételezési pontok módosításra kerülnek.

Létszámkorlátozás

létszámkorlátozás

Létszámkorlátozás alatt a csoportos belépés szabályozást értjük, miszerint egy adott területen, egy adott időben, csak meghatározott számú személy tartózkodhat. Ezzel a funkcióval nyilván tarthatjuk a bent lévők számát, és megadhatunk egy küszöb értéket is – hogy összesen hány személy tartózkodhat bent – amit elérve a rendszer jelzést ad számunkra.

temp_controlEz a jelzés lehet egy kontaktus kimenet, vagy akár lehetőség van monitor kimeneten ikonokkal megjeleníteni a szabad kapacitást.

Ezt a korlátozást egy bejárat esetén megtehetjük egyetlen kamera alkalmazásával, ahol a személyforgalom egy helyre összpontosul. Azonban több bejárattal és kijárattal rendelkező helyiségekben is van mód a létszám korlátozására, amely esetben csupán egy speciális rögzítőt kell a kamerákhoz illeszteni.

Érintésmentes beléptetés

érintésmentes beléptetés

A biometrikus azonosítás számos formáját ismerhetjük, melyek közül rengeteg módszer fizikai kontaktust igényel a vizsgálat során.
Terminal_BP1-ben_2Ezek közül kitűnik az arcazonosítás, mely érintésmentes beléptetést képes megvalósítani rövid idő alatt.
A vírusos megbetegedések idején fontos szempont, hogy kerüljük a kontaktusokat, azonban a beléptetőrendszereket a nap folyamán minden személy valamilyen szinten érinteni fogja. Az önálló arcfelismerő terminálokkal az érintésmentesség biztonságát adhatjuk a dolgozók számára. Ezen felül a terminálok képesek maszk detektálásra is, melynek hiánya esetén hangos figyelmeztetést adnak, így a belépő személyeket képesek a helyes viselkedési mód felé terelni. Ennek a funkciónak köszönhetően továbbfejlesztették jelfeldolgozó algoritmusukat is, így már képesek nagy pontosságú arcegyezés vizsgálatára maszk viselése esetén is.

AVS SANY fertőtlenítő rendszerek

AVS SANY fertőtlenítő rendszerek

A mikrorészecskék segítségével a fertőtlenítő gőz behatol minden résbe, ezáltal teljes mértékben képes sterilizálni a levegőt és a környezetet.
sany_safe_mach2Teszi mindezt úgy, hogy közben nem károsítja az egészséget, teljesen autonóm működésű, és akár 250 napon át képes kifejteni fertőtlenítő hatását.
A SANY SAFE a megoldás: egy erőteljes fertőtlenítő, mely a forró porlasztás révén képes eljuttani a hatóanyagot mindenhová, így az eredmény alapos, megbízható és nem utolsó sorban biztonságos fertőtlenítés.

A különleges, nem mérgező formula biztonságosan bánik el az összes kórokozóval, úgy mint vírusok, csírák, baktériumok, gombák és a penész. A levegőbe porlasztott hatóanyag-keverék órákon át a levegőben marad, miközben még a legkisebb méretű kórokozót is lebontja, és eljut a legelérhetetlenebb helyekre is.

sany_safe_mach7

A rendszer kiválóan alkalmas szórakozóhelyek, konditermek, autószalonok, ruházati boltok, fogászati rendelők, tantermek fertőtlenítésére. A fertőtlenítés időtartama a helyiség méretétől és az annak megfelelően kiválasztott intenzitás (alacsony, közepes, magas) mértékétől függ, de akár a 8 hónapos időtartamot is elérheti! Ajánlott a fertőtlenítést szokásos takarítással összhangban elvégezni a WHO (World Health Organization) ajánlásának megfelelően.