CO – A néma gyilkos lesben áll!

CO – A néma gyilkos lesben áll!

Idén is elérkezett a fűtési szezon. A lakások túlnyomó részében nyílt égésterű tüzelőberendezések (kályha, cirkó, tűzhely) működnek. Ezek üzemeltetésénél nagy veszélyt jelent a szén-monoxid kialakulása.

A szén-monoxid egy színtelen, szagtalan gáz, ezért felismerése CO érzékelő nélkül lehetetlen.

Néma gyilkos, védekezzünk hát ellene!

Miért annyira veszélyes a szén-monoxid?

Tulajdonságaiból adódóan a felismerése lehetetlen CO érzékelő nélkül, mivel SZÍNTELEN, SZAGTALAN, HALÁLOSAN MÉRGEZŐ gáz. Ezért olyan lakásokban, irodákban, garázsokban stb., ahol nyílt égésterű berendezéseket használnak, ajánljunk és telepítsünk szén-monoxid érzékelő eszközt. Ezek az érzékelők megakadályozni nem tudják a mérgező gáz kialakulását, de annak megjelenését jelzik és riasztást váltanak ki. A szén-monoxid érzékelők nagyon kis mennyiségű CO gáz jelenléténél már jeleznek.

Időben felismerve a helyzetet ÉLETET MENTHET!

A termékeink között többféle érzékelő közül lehet választani: GD-983-CO, GDA-75B CO, valamint CO teszt spray is megtalálható.

Fontos, hogy a CO érzékelők az üzembehelyezést követően kb.: 10 perc indulási idő eltelte után üzemképesek.

FIGYELEM! Ha a gyártói utasítás másképpen nem rendelkezik, a szén-monoxid érzékelők maximum 5 évig használhatóak, mivel az elektrokémiai összetevők elöregednek! Az érzékelők öntesztet végeznek, a kamra hibáját és így a csere szükségességét jelezni tudják!

A legtöbb érzékelő önállóan és rendszerbe kötve is telepíthető. Lehetőség szerint érdemes rendszerben ajánlani, mivel a riasztórendszer több eszköz jelzéseit is tudja kezelni és riasztást generálni. A PARADOX riasztórendszerek tökéletesen alkalmasak a CO érzékelők kezelésére.

Az érzékelők fogadására alkalmas központok: EVO192, EVOHD, SP4000, SP5500, SP6000, SP7000, MG5000, MG5050 és MG5075.

A riasztórendszerre kötött érzékelők jelzéseire a központ a helyi sziréna / szirénák aktiválásán kívül értesítést is küldhet távfelügyeletre vagy a felhasználóknak is. Az értesítés lehet hanghívás, de megfelelő kommunikátor modulokkal (PCS250PCS250GPCS265LEU és IP150+) SMS, vagy PUSH értesítés is az INSITE GOLD applikáció használatával.

Hová - hogyan kell a szén-monoxid érzékelőt felszerelni? 

Minden olyan helyiségbe javasolt érzékelőt telepíteni, ahol nyílt égésterű berendezés található. Célszerű érzékelővel ellátni a hálószobát (a fekvő ember fejmagassága közelében), illetve az olyan helyiségeket, ahol sok időt tölt az ember.

A vészjelző telepítésénél mindig kövesd a használati útmutató előírásait! Az alábbiakat vedd figyelembe szén-monoxid érzékelő telepítésekor:

A CO megjelenése általában a füstgázzal együtt történik, ami magas hőmérsékletű, ebből kifolyólag jellemzően először felfelé száll.

A szén-monoxid ugyan csekély mértékben könnyebb a levegőnél, de elkeveredik vele, tehát a térben a légréteg alsó részében is megtalálható.

A szén-monoxid érzékelők - mint általában az életvédelmi érzékelők - rendelkeznek saját hangjelzővel, riasztás esetén hangjelzéssel (egyes típusok fényjelzéssel is) figyelmeztetnek.

Rendszerbe kötve a hangjelzők elhelyezését úgy tervezzük meg, hogy riasztás esetén az alvó ember is felébredjen rá (a fekvő ember fejénél legalább 75 dB javasolt).

Az érzékelőt mindig rögzítsd le, ne lehessen elmozdítani, elvinni. A szén-monoxid érzékelőt mindig a használati utasításnak megfelelően kell telepíteni, de általánosságban elmondható:

  • Az érzékelőt a falak éleitől minimum 30 cm távolságra kell elhelyezni.
  • Az érzékelőt a potenciális szén-monoxid forrástól 1-3 méterre helyezzük el.
  • Fürdőszobákban a szén-monoxid vészjelzőt az ajtónyílás felső éle alatti magasságban kell elhelyezni. (Sok gázkazán már eleve tartalmaz érzékelőt, ezeket érdemes rendszeresen ellenőrizni, illetve a rendszerbe beilleszteni.)

Az érzékelő helyének kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy huzatos helyre, illetve légtechnika közelébe ne telepítsük!

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk, hogy mekkora koncentrációnak milyen élettani hatása van:

Szén-monoxid koncentráció* Emberi szervezetre kifejtett hatás
200 ppm 2-3 óra tartózkodás után fejfájást okoz
400 ppm 1-2 óra után fejfájás, rosszullét, hányinger
800 ppm 45 perc után fejfájás és rosszullét
1600 ppm 20 perc után eszméletvesztés, 2 óra után halál
3200 ppm 5-10 perc után eszméletvesztés, 30 perc után halál
6400 ppm 1-2 perc után eszméletvesztés, 10-15 perc után halál
12800 ppm 1-3 percen belül beáll a halál

*A szén-monoxid koncentrációját leggyakrabban ppm-ben (parts per million) adják meg, amely egy milliomod részt jelent. Az 50 ppm azt jelenti, hogy egymillió levegő molekula közül 50 darab szén-monoxid molekula. 

A szén-monoxid érzékelők általában az alábbi koncentrációban, a megadott idő elteltével jeleznek:

≥ 43 ppm ~75 perc
≥ 100 ppm ~25 perc
≥ 300 ppm ~ 90 másodperc
Ha a CO jelző riasztást ad, azonnal menjünk szabad levegőre, szellőztessünk, értesítsük a hatóságokat a 📞112, 📞105 telefonszámon!
Súlyos mérgezés esetén a 📞
104-en a mentőket! 

Az élet mindennél többet ér!

Győzzük meg ügyfeleinket, hogy ne sajnáljanak néhány ezer forintot kiadni egy szén-monoxid érzékelőre, amely megfelelő telepítés mellet megvédheti az ő és családja, kollégái életét! Keressétek termékeinket üzleteinkben, kérdés esetén fordulj a POWER szakértő csapatához!

Ne késlekedj, a „néma gyilkos” lesben áll!