„Kicsi a PTZ, de nagy a funkcionalitása!” – A Techson új, kis PTZ-je

„Kicsi a PTZ, de nagy a funkcionalitása!” – A Techson új, kis PTZ-je

A PTZ kamerák jellemzően már csak méretüknél fogva is figyelemfelkeltőek. A Techson új, kis méretű PTZ-je a TCI PA4 P104 IH50 ADM Z4/PA, egy jóval diszkrétebb kialakítású kamera, amely beltéren és kültéren egyaránt alkalmazható.

A PA4 P104-es kamera remekül ötvözi a PTZ-k nyújtotta 360 fokos megfigyelési lehetőséget és a perimeter alarm kamerák nyújtotta fény- és hangjelzéssel megvalósítható aktív védelmet.

A mesterséges intelligenciának köszönhetően akár önállóan képes több feladat elvégzésére is. Az MS szériás kameráknál megszokott objektumazonosítással lett ellátva, ennek köszönhetően mind a vonalátlépéseket, mind a területre behatolásokat objektumazonosítással párosítva tudja figyelni. Az objektumazonosításnak és területvédelmi tulajdonságainak köszönhetően a kamera fényjelzést vagy akár hangjelzést tud leadni, ha egy személy vagy gépjármű belép az adott területre, ezzel figyelmeztetve vagy informálva a behatolót. Ha ez nem elegendő számunkra, a kamera megkezdheti az adott objektum követését, így folyamatosan monitorozva annak mozgását. Mindezen felül a kamera riasztáskimenetet is tartalmaz, így további kapcsolt riasztásokat is beindíthatunk vele.

A vonalátlépésen és területbehatolásokon túl továbbá a célszámlálás is elérhető funkció a kamerában. Ennek köszönhetően nyomon követhetjük az adott területre ki- és belépők számát, azonban ez korlátozza a PTZ funkciókat, hiszen a kamera elmozgatásával a számlálásra kijelölt vonalunk is el fog mozdulni. Ettől függetlenül mind a PTZ , mind a célszámlálás lehetősége előnyünkre válhat például egy üzlet megfigyelése során.

A többi PTZ-nél megszokott módon itt is lehetőségünk van preseteket és őrjáratokat beállítani a kamera számára, így akár önállóan is folyamatosan tudja monitorozni a teljes belátható területet – pont mint egy teljes értékű PTZ kamera. Emellett lehetőségünk van, hogy akár saját magunk fordítsuk a kameránkat a kívánt területre. Ezt megtehetjük rögzítőn keresztül, a kamera saját webes felületén, de akár még a mobilunkról applikáción keresztül is.

Amennyiben a biztonsági személyzet kezeli a kamerát, preferencia szerint használhatják azt manuálisan is: a kamerát lehet mozgatni, a beépített hangszóró és mikrofon segítségével pedig a kamerán keresztül probléma nélkül kommunikálhatnak oda-vissza az adott területen tartózkodó személyekkel.

Az így kialakult kétirányú hangkapcsolat szintén hasznos lehet számunkra, hogy felhívjuk a behatolók figyelmét mondjuk arra, hogy megfigyelt területen tartózkodnak, és eszerint cselekedjenek, vagy hagyják el az adott területet.

A nagyobb PTZ-ktől eltérően 4x-es motoros zoommal szerelt a kamera, ami főként a beltéri felhasználását erősíti, vagy kisebb kültéri helyek megfigyelésére lehet elegendő.

Remek választás lehet boltok, üzletek és plázák beltéri megfigyelésére, kisebb ipari csarnokok vagy közösségi területek ellenőrzésére. Emellett ingatlanok megfigyelésére is kiválóan alkalmas tud lenni, azt a szabadságot nyújtva a végfelhasználóknak, hogy akár saját maguk is vezérelhetik, és ezzel önállóan monitorozhatják a házuk környezetét.