TECHSON KAMERÁK

MINŐSÉGI KÉP
 
 
 
 
Valós WDR
 
 
 
 
NightVision
 
 
 
 
Smart IR
 
 
 
 
Hi-Power LED
 
 
 
 
Folyosó üzemmód
 
 
 
 
Záridő kontroll
 
 
 
 
High Frame Rate
INTELLIGENS FUNKCIÓK
 
 
 
 
Arcfelismerés
 
 
 
 
Vonalátlépés
 
 
 
 
Szabotázs
 
 
 
 
Auto-tracking
 
 
 
 
Heatmap
 
 
 
 
Riasztás bemenet
 
 
 
 
Relé kimenet
 
 
 
 
Perimeter alarm
 
 
 
 
Virtuális PTZ

WDR gif A magyarul dinamikakompressziónak is nevezett funkció arra hivatott, hogy a kamera által készített kép túl világos és túl sötét részeit tegye részletgazdaggá.

A valós WDR működését legegyszerűbb úgy elképzelni, hogy a képérzékelő a fényképezés pillanatában dolgozik együtt a jelfeldolgozó processzorral, és úgy módosítja az expozíciós időt, hogy minden képpontra jusson elég fény, de előtte a világos részekről okosan eltárolja az információt, így azok hiába lesznek majd túlvilágítva, nem tudnak beégni. Ennek az lesz az eredménye, hogy normál kontrasztú felvételekhez képest – ahol gyakran az árnyékok csak fekete foltok, és a világos részek vakító fehérek - csak az lesz fekete és az lesz fehér, ami tényleg nem tartalmaz további információt.

Érdemes tudni, hogy a digitális WDR a már elkészült képet manipulálja képfeldolgozó algoritmusok segítségével, így az emberi szemnek kényelmesebb eredményt képez, de nem jelenít olyan információt, ami a fényképezéskor az expozíció miatt lemaradt a képről. A digitális WDR-hez képest a valós WDR azonos környezetben nagyságrendekkel több információt képes szolgáltatni.

A jellemzően 120 dB-es érték arra utal, hogy a jóformán teljes sötétségtől a vakító hóig bármi lehet a képen egyidőben, nem fogunk lemaradni a részletekről.

Nightvision gif A NightVision funkcióval rendelkező kamerák nagy érzékenységű képérzékelőt tartalmaznak, így gyenge (0,01 lux alatti) megvilágítás esetén is képesek színes felvételt szolgáltatni. Természetesen, a beépített infra is használható kiegészítő megvilágításként, azonban ekkor fekete-fehér (éjszakai) üzemmódban kell a kamerát használni. Alapesetben ez automatikusan megtörténik a beépített alkonykapcsoló miatt, habár alacsonyabb a fényküszöb, mint a hagyományos kamerák esetében.

A NightVision kamerák színes, éjszakai felvételei alapvetően különböznek azoktól a képektől, amelyeket normál eszközzel készítenek. Hagyományos kamerákkal készített esti felvételeken a mozgó objektumok (emberek, autók) elmosódottak, zajosak lesznek, az autókból gyakran csak egy fénycsík látható. Ellenben a NightVision kamerák éjszakai képei élesek, kontrasztosak és zajmentesek. Gyakran meg sem lehet különböztetni a nappali felvételektől.

SmartIR gif A fény intenzitása fordítottan arányos a távolság négyzetével.
Ebből egyenesen következik, hogy távoli területek kevésbé lesznek megvilágítva, mint a közeliek, ha a fényforrás helye megegyezik a kamerával.
Másrészt a közeli tárgyak sokkal több fényt kapnak, és ez annál feltűnőbb, minél közelebb vannak a kamerához. A Smart IR funkció automatikusan csökkenti az infravörös reflektor teljesítményét, ha túl sok visszavert fényt észlel.

Ezzel eléri, hogy egy közeledő ember arca még akkor se legyen meszes fehérré túlvilágítva, ha néhány centiméterről néz bele a kamerába.
Az intenzitás dinamikus beállítása kiegyenlített megvilágítást eredményez a sötétben vagy éjszaka történő megfigyeléshez.

Techson kamerák a funkcióval

Hi-Power LED-nek a hagyományos IR LED-eket felváltó, nagy teljesítményű, 850 nm-es, infravörös fénykibocsájtó diódákat nevezzük. A fényük szórt, homogén, ugyanakkor elég intenzív ahhoz, hogy tíz, vagy akár több hagyományos IR LED-et helyettesítsenek. Kevesebb hőt termelnek, és köszönhetően a mechanikai kialakításnak a hőelvezetésük is magasabb hatásfokú. Ez nem csak magának a LED-nek növeli meg az élettartamát, hanem a befoglaló eszközét is, ami egy költséges kamera esetén nem elhanyagolható előny.

Techson kamerák a funkcióval
Folyosó üzemmód Folyosó üzemmód

SmartIR-ral Egyes telepítési helyszíneken a kamera által biztosított szélesvásznú (16:9-es képosztású) kép nem illeszkedik a megfigyelni kívánt területhez. Ilyenek pl. a folyosókat, raktári polcsorokat megfigyelő kamerák.
Erre a célra olyan IP kamerákat célszerű használni, amelyet 90°-kal elfordítva, átkapcsolható a kép méretaránya a vízszintes 16:9 képarányról a függőleges 9:16 képarányra. A folyosó üzemmódba kapcsolt IP kamerák oldalhelyes és függőleges formátumú képét minden IP és AHD SmartSpeed rögzítő képes megjeleníteni.


Az MN52xx, MX52xx, Mx53xx, LH52xx, UH52xx NVR-ek a megjelenítést speciális, a folyosó üzemmódhoz készült képosztásokkal is támogatják.

Smartspeed képnézetek

A szokásos 2x2, 4x4 és hasonló felosztások mellett olyan rácsminták is részei az NVR képernyőjének, amelyekben helyet kaptak a folyosó üzemmódú, felállított formátumú kameraképek is.

Techson kamerák a funkcióval
Lézer megvilágítás Lézer megvilágítás

Lézer megvilágítás Fejlett, a látószöghöz automatikusan igazodó zoomoptikával ellátott infravörös lézerreflektor, amely nagy távolságra – akár több száz méterre – képes fókuszálni az infravörös fényt.

Ezzel lehetővé teszi az erős zoom faktorral bíró objektívek éjjeli használatát. Leginkább nagy teljesítményű PTZ kamerákhoz lett kifejlesztve.

Techson kamerák a funkcióval
Záridő-kontroll Záridő-kontroll

Zárídő gif A Záridő-kontroll funkció megfelelő beállításával a gyorsan mozgó objektumokról is tűéles, pillanatképszerű képeket kapunk. Ennek köszönhetően a járművek rendszámának leolvasását akár menet közben is megvalósíthatjuk.

Azok a kamerák, melyekben a záridő tartománya manuálisan beállítható, mind nappal, mind éjszaka a feladathoz optimalizált értékkel tudnak dolgozni.

Techson kamerák a funkcióval
High Frame Rate High Frame Rate

A gyors mozgások feldolgozásáért a záridő beállításon túl további segítséget nyújt a HFR [High Frame Rate] technológia. Ennek köszönhetően a megszokott 25 helyett akár 50 képkocka feldolgozása is megvalósítható egy másodperc leforgása alatt, ezáltal kétszeres információval rendelkezhetünk.
Ennek a funkciónak a használatával azonban a tárolásra kerülő adatok mennyisége is arányosan növekszik.

Techson kamerák a funkcióval

INTELLIGENS FUNKCIÓK

Objektumazonosítás Objektumazonosítás

Objektumazonosítás az utcán Az objektumazonosítás segítségével a kamera képes különbséget tenni a vonalat átlépő, vagy a területre belépő emberek, gépjárművek és kerékpárok között, így az igénybe vett analitikai funkciók sokkal pontosabb riasztásjelzést adnak.

Nincs többé fals riasztás a madarak, falevelek, kutyák, macskák áthaladása esetén, sőt, ha a szél fújja a fákat, vagy ha az autók fénycsóvája halad át a kijelölt vonalon, ezek sem indítanak hamis riasztást.

Techson kamerák a funkcióval
Arcfelismerés Arcfelismerés

Arcfelismerés otthon A megfigyelőrendszerek intelligenciája folyamatosan fejlődik. A biometrikus azonosítás számos helyzetben képes nélkülözhetetlen információval szolgálni bizonyos események utólagos feldolgozása során. Ezen felül az arcfelismerés alkalmassá teheti a rendszert arra is, hogy azonnali fontos adatokkal lássa el a biztonsági részleget.
Arcfelismerés 4ember Az arcok tárolására képes adatbázis lehetővé teszi, hogy fehér és fekete listákat készítsünk, VIP ügyfelekre, vagy éppen nem kívánatos személyekre figyelmeztessük a dolgozókat. Az arcfelismerő kamerák képesek együttműködni az arcfelismerést támogató NVR-ekkel, és arcegyezés esetén elindul az előre programozott riasztás, ami lehet egy ajtó nyitása, de akár email küldés is.

Techson kamerák a funkcióval

TECHSON KAMERÁK

A riasztást kiváltó tárgy a kamera fejlettségétől függően lehet azonosítatlan (azaz bármilyen mozgó tárgy) és azonosított (pl.: személy, vagy jármű).

vonalátlépés autóval Vonalátlépés gif A vonalátlépés beállításával átjárók, bejáratok védelme valósítható meg.
Akár négy, egymástól független vonal is rajzolható, így egyszerre négy átjáró, parkoló vagy bejárat felé történő mozgás jelezhető. A vonalakhoz az is beállítható, hogy milyen irányú vonalátlépés indítsa el a riasztást, így például kiszűrhető egy rossz irányba haladó jármű vagy a kijáraton történő belépési kísérlet. Az irányérzékenységnek köszönhetően ez a funkció nem érzékeny az időjárási viszonyokra.

Techson kamerák a funkcióval

Behatolás gif Jelez a kamera, ha az általunk megrajzolt területen áthalad egy objektum.

A riasztást kiváltó tárgy a kamera fejlettségétől függően lehet azonosítatlan (azaz bármilyen mozgó tárgy) és azonosított (pl.: személy vagy jármű).

A behatolás beállításával a kép egy területét védhetjük meg egy négyszög megrajzolásával. Csak akkor készül felvétel vagy indul riasztás, ha bármely irányból belépnek az adott részre. Üzlethelyiségekben, raktárakban, elzárt területeken és parkolókban hatékony az alkalmazása. A területen belüli mozgást a funkció nem jelzi, csupán magát a behatolást.

Techson kamerák a funkcióval
Személyszámlálás Személyszámlálás

Kifejezetten embereket számláló funkció. Vonalak és területek berajzolásával határozhatók meg a megfigyelni kívánt területek és átjárók. A számlálás két irányú; a kilépő és a belépő embereket külön számlálja.

Techson kamerák a funkcióval
Objektumszámlálás Objektumszámlálás

Objektumszámlálás az utcán A kamerába épített objektumszámlálás funkció az objektumazonosításon alapul, használatával folyamatos információt kaphatunk a kijelölt vonalon áthaladó emberek, autók és kerékpárok számáról, mégpedig irányfüggően.

Gyakorlati hasznosítás lehet pl. egy üzlethelyiségbe be és kilépő személyek száma, amely akár értékes statisztikai információkkal szolgálhat a tulajdonos számára.

Techson kamerák a funkcióval

Fókusz szabotálása A kamerák csak akkor képesek ellátni a funkciójukat, azaz kiértékelhető képet adni, ha a telepítő megfelelően szerelte fel, és állította be. A szabotázs funkciók használatával a kamerák képesek érzékelni és riasztásjelzést adni, ha az eredeti pozíciójából elfordítják, letakarják, vagy lefújják festékszóróval, továbbá azt is képesek detektálni, hogy ha az objektívet szándékosan elállítják (fókuszvesztés).

Techson kamerák a funkcióval
Auto-tracking Auto-tracking

Auto tracking Különösen PTZ kamerák esetében használt funkció, amely által a kamera az érzékelt objektumot fókuszba helyezi, ránagyít és mozgását automatikusan követi.

Ha a céltárgy kikerül a kamera látószögéből, a PTZ visszatér az eredeti pozíciójába, és várakozik egy újabb objektumra. Az auto-tracking tárgya legtöbbször személy vagy jármű.

Techson kamerák a funkcióval
Fenntartott relé kontaktus Fenntartott relé kontaktus

Fenntartott relé kontaktus Egyes kamerák beépített relé kontaktussal rendelkeznek, melyek riasztás hatására aktiválódnak. Ezek a relé kimenetek mind monostabil működésűek melyek a riasztás végeztével nyugalmi állapotukba térnek vissza. A fenntartott relé kontaktus esetében a relé kimenet továbbra is monostabil működésű marad, azonban a nyugalmi állapotot nem időzítő, hanem logikai változó hatására érhetjük el.

Az objektumszámlálás funkció esetében ugyanis megadhatunk egy küszöbszámot, melynek átlépése esetén a relé kimenet aktív állapotba vált és mindaddig ott marad, míg az objektumok száma a küszöbszám alá nem csökken.

Techson kamerák a funkcióval
Heatmap Heatmap

Hőtérkép A Heatmap funkció használatával pontos képet kaphatunk az emberek vagy más objektumok mozgásáról a megfigyelt területen. Könnyen kiértékelhető, vizuális megjelenítést biztosít a területen az objektumok mozgásáról.

Használatával értékes statisztikai információt nyerhetünk, hogy pl. egy üzletben mely területeket látogatnak gyakrabban a vásárlók. Ezáltal a gyakrabban látogatott részekre helyezhetők a fontosabb árucikkek.

Techson kamerák a funkcióval
Riasztás bemenet Riasztás bemenet

Egyes kamerák rendelkeznek riasztás bemenettel, mellyel számos automatizált funkciót és külső vezérlésen alapuló rögzítést megvalósíthatunk. Ezzel az egyszerű módszerrel nagyszerű segítséget adhatunk bárki számára az utólagos visszakeresés esetén (kapucsengő aktiválásának visszajátszása), vagy akár nagyobb területek megfigyelése esetén felugró ablakokat aktiválhatunk a kezelő személy számára, illetve PTZ kamerák használata esetén előre definiált preseteket hívhatunk meg.

Techson kamerák a funkcióval

Sormopó irányítása A relé kimenetek felhasználási területe végtelen. A biztonságtechnika világában számtalan helyzetben megoldást nyújthat nekünk ez az egyszerű funkció. Harmadik fél által gyártott eszközökkel történő integrációt valósíthat meg, rendszámfelismerés esetén sorompót vezérelhet, arcfelismerés hatására ajtót nyithat, tápellátást szakíthat meg, és még sorolhatnánk.

A kamerába épített relé kimenettel legtöbb esetben a vezetékezést is megspórolhatjuk, hiszen a kimenet éppen ott helyezkedik el, ahol annak lennie kell.

Techson kamerák a funkcióval
Kétirányú hangkapcsolat Kétirányú hangkapcsolat

Kétirányú hangkapcsolat A kamerák audió be- illetve kimenettel is fel lehetnek szerelve, ahol egyes típusok külső eszköz illesztését igénylik, míg más típusok beépített hangforrásokkal vannak ellátva. Egy hangkapcsolatot akkor nevezünk kétirányúnak, ha mind a hangszóró, mind a mikrofon, vagy azok csatlakozói megtalálhatók az eszközben. Ez szükséges a kamerán keresztüli, kétirányú kommunikáció megvalósításához.

Ennek a funkciónak köszönhetően a kamerarendszer kezelőszemélyzete távolról is felveheti a kapcsolatot a kamerán látott személlyel.

Techson kamerák a funkcióval
Perimeter alarm Perimeter alarm

Betörés elleni védelem A perimeter alarm funkcióval ellátott kamera valódi védelmet nyújt, hiszen a kamerák olyan audiovizuális eszközökkel vannak felvértezve, amelyek riasztás esetén fehér villogó fénnyel hívják fel magukra a figyelmet, és emellé előre definiált üzenetet is képesek a riasztást kiváltó személynek átadni a beépített hangszórójukon keresztül.

Ezzel nem csupán vagyonvédelmi rendszereket egészíthetjük ki, hanem parkolóhelyet, vagy kapubejárót is megfigyelhetünk vele, és illetéktelen parkolás esetén figyelmeztetést adhatunk a figyelmetlen sofőrnek.

Techson kamerák a funkcióval
Virtuális PTZ Virtuális PTZ

Virtuális PTZ A virtuális PTZ funkcióval a Fisheye kamerák rendelkeznek. Az úgy nevezett dewarp művelet használata esetén ugyanis egyetlen Fisheye kamera képéből akár 4 db virtuális PTZ képet is előállíthatunk szoftveres konvertálással mindamellett, hogy a 360° panoráma képet is megtekinthetjük. Ez a funkció akár élőképen, vagy visszajátszás során is elérhető.

A Vitruális PTZ funkciónak köszönhetően egy Fisheye kamera telepítése esetén vezetéket, eszközt és csatornaszámot is spórolhatunk, hiszen a rögzítő egyetlen csatornáján valósul meg a felvétel tárolása.
Ezáltal a kép bármely pontján következmények nélkül pásztázhatunk, vagy akár zoomolhatunk is anélkül, hogy eközben bármiről lemaradnánk.

Techson kamerák a funkcióval