SCM 256, a tenyérnyi megoldás

SCM 256, a tenyérnyi megoldás

Nem látszik rajta, de ez a kis méretű dobozba épített számítógép egy erős PC-t is képes helyettesíteni. Mivel az operációsrendszere Linux, ebből adódóan mentes mindazon hátrányoktól, amivel egy Windowst futtató számítógépnek naponta meg kell küzdenie. Nincs kötelező frissítés, nem kell beállítani a tűzfalat, nincs vírusfertőzés, és zombi PC-t sem csinálnak belőle a kiberterroristák.

Elfér akár egy farmernadrág hátsó zsebében is, bár sokkal jobban mutat az asztalon, és ha muszáj, diszkréten a nagyképernyős tévé mögé is elrejthető. Zajmentes működése, nagy teljesítménye és kis energiafogyasztása végtelenül simulékonnyá teszi az scm 256-ot, így otthonoknak, irodáknak, de nagyobb komplexumok megfigyelőrendszereinek is hatékony tagja válik belőle. A gazdaságos energiafelhasználás ellenére két monitort is meghajt. A HDMI csatlakozóra 4K felbontású, míg a VGA oldalon Full HD megjelenítő csatlakoztatható. A képernyőkre természetesen különböző tartalmak kerülhetnek, ezért akár 72 élőkép (6x6 + 6x6) megjeleníthető egyszerre az összesen mintegy 256 felvehető kamerából.

A firmwarefrissítés egyik nagy újdonsága, hogy habár az scm 256 eredetileg kizárólag a SmartCenter LITE PC szoftver kompakt, extra funkciókat is tartalmazó helyettesítésére lett tervezve, a végén valami sokkal több lett belőle. Egyrészt tartalmazza a Standard verzió bővítéseit, amiről egy kicsit később lesz szó, másrészt több szempontból is felette áll a Lite verzió egyszemélyes felépítésének.

A SmartCenter Lite szoftverrel összehasonlítva azonnal látszik az scm 256 előnye: az egyszerű, kompakt működés mellett, egy egyszemélyes és extra kliens-szerver felépítést is kínál. Ez azt jelenti, hogy amennyiben szerverként (ez egyébként a normál üzemmódja) használjuk, akkor nem csak helyben lehet elérni a szoftver felületét és a felvett eszközöket, hanem távolról is. Az SMC 256-ra egy PC-re telepített SmartCenter Standard kliens is kapcsolódhat. A távoli eléréskor minden funkció megjelenik a PC-n, így hozzáférhetünk az élőképekhez, a visszajátszáshoz, de távolról beállíthatjuk és irányíthatjuk akár az egész rendszert, és a felhasználókezeléstől az arcfelismerésen át a parkolókezelésig minden elérhető. 

A beépített funkciók messze meghaladják a SmartCenter Lite PC szoftver lehetőségeit. A testhőmérséklet mérésével összekötött beléptetés, az arcalapú munkaidőnyilvántartás, a több bejáratos személyszámlálás, avagy flow-control, valamint a parkolókezelés csupa olyan eszköz, amely magasra helyezi a mércét. Az scm 256 önálló működése már önmagában is izgalmas, de ezzel még nincs vége!

Az scm 256 ugyanis átállítható! 

A normál működés mellett kliens üzemmódot is kínál a készülék. Az, hogy szerverként, vagy kliensként fogjuk-e használni, az a készülék bekacsolásakor választható ki. Fontos, hogy egyik funkció sem gátolja a másikat, szóval, attól, hogy eddig szerver volt, de most kliens lett, nem törlődnek a szerver beállításai. A szerver üzemmód lényegében megegyezik a SmartCenter Lite önálló működésével, és a jelentősebb különbségeket vagy inkább előnyöket már leírtam. A kliens üzemmód ellenben másféle. Azt jelenti, hogy nagyobb rendszerek esetében, ahol a SmartCenter Standard VMS fogja össze a megfigyelőrendszer részeit, ez a kis doboz használható a PC-s kliensek helyettesítésére is. Ekkor mindaz, ami egy Windows PC-re felinstallált SmartCenter Standard klienssel elérhető, lehetővé válik a PC-nél jóval biztonságosabb, hibatűrőbb és persze kisebb fogyasztású scm 256 felületén is. Így a távoli vezérlésen, az adminisztrátori és beállítási feladatokon túl, használhatjuk élőkép, e-térkép, vagy statisztikai monitorozásra, és a keresés, valamint a visszajátszás is része a csomagnak. 

Ehhez azt kell tudni, hogy a SmartCenter Standard egy kifejezetten kliens-szerver felépítésű rendszer. Ez azt jelenti, hogy kell egy központi gép, amelyik ellátja a szerver funkciókat, és kell egy vagy több kliens, ami csatlakozik a szerverre. A központi gép lehet egy PC, amin a szerver program fut, de lehet egy célhardver is, például az SCR A256, ami egy rackbe szerelhető, Linux alapú, nagy teherbírású számítógép. Erre a rendszerre ezidáig csak PC-re telepített SmartCenter kliensek tudtak csatlakozni, ami több hátránnyal járt. Egyrészt a felépítés megkövetelte a Windowst, másrészt a készülékek magasabb sérülékenysége sebezhetőbbé tette a rendszert. Mostantól viszont megnyílt a lehetőség arra, hogy a kliens PC-k helyett is az scm 256 kerüljön felhasználásra. Érdemes végiggondolni, hogy ez milyen előnyökkel, vagy éppen hátrányokkal jár.

Az üzembiztosság csak az egyike a számos előnynek. Fontos az is, hogy az scm 256, mint minden célhardver, egyetlen feladatra készült, így nincsenek másodlagos funkciók, amelyek csökkentenék a hatékonyságot. Nem lehet rajta játszani, nem megy az internet, és nem fertőzik meg a PC-s világot folyamatosan fenyegető vírusok sem. Nem kell rendszeresen frissíteni, és nem kell rá segédprogramokat telepíteni. Mindezek ellenére a kliens PC-n megismert funkciók döntő többsége tökéletesen fut rajta. Működnek az olyan mesterséges intelligenciát támogató funkciók, mint az arcfelismerés, rendszámfelismerés, személyszámlálás, hőkamerakezelés, valamint a Google térkép és bitmap alapú e-térképek feltöltése, egymásba ágyazása és a rendszer kameráinak vagy más végpontjainak térképes elhelyezése. Kétirányú hangkapcsolat teszi a kamerák és a megfigyelőszemélyzet közötti kapcsolatot interaktívvá. Kliensként és szerverként is képes a TCD C500x dekóderek (monitorfalvezérlők) beállítására és használatára. Száz szónak is egy a vége: csak a láncait veszti, aki PC-ről scm 256-ra vált.

Nem lenne objektív ez a cikk, ha nem szólnék arról, hogy ez a Linux alapú, kis készülék nem tudja a halszemoptikák által szolgáltatott félgömb alakú képek kicsomagolását, az ún. dewarp funkciót. Ezen kívül az scm 256 nem tartalmaz felvételek tárolására alkalmas merevlemezt sem, így, ha redundáns vagy éppen önálló rögzítésre lenn szükség, azt csak egy további PC vagy különálló tárolószerver használatával oldhatjuk meg. Valamint az is lehet hátrány, hogy nem bővíthető ez a kompakt eszköz. Egy PC-be utólag is beszerelhető egy négymonitoros videokártya – itt azonban erre nincs lehetőség. Meg kell elégednünk a meglévő csatlakozókkal. 

Az igazán fontos perifériák természetesen be lettek építve: Két monitorkimenet, amiről már volt szó, táp, LAN, és kapunk 6 darab USB csatlakozót is, ami egér és billentyűzet(!) használatát, valamint USB tárolók csatolását teszi lehetővé.

A rendszer maga egy 128 GB-os SSD-re lett installálva, így villámgyorsan indul el, és mechanikus alkatrészek híján egyáltalán nem zajos, és persze nem is kopik. Az scm 256 minden ízében a digitális technológia szülötte, és nagyon könnyű megszeretni. Az ember azt szeretné, ha minden ilyen egyszerűen működne, és mindent ilyen könnyű lenne használni. Amíg ez így nem lesz, addig be kell érjük a Techson scm 256 miniszerverrel.

Boros György
Techson CCTV