Techson: Tűzbiztonsági támogatás és intelligens területvédelem

Techson: Tűzbiztonsági támogatás és intelligens területvédelem

A hőmérsékletmérésére és az objektumazonosításra alkalmas kamerák eddig csupán a koronavírus során kaptak kiemelt figyelmet. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy a vírusvédelmen túl számos különböző helyzetben és helyszínen lehet segítségünkre egy hőkamera. Ezúttal a Techson kínálatában megjelent új PT3 C005 IH ADM-3/PA dual lencsés hőkamera megoldásait és lehetőségeit vesszük górcső alá.

A Techson legújabb hőkamerája, a TCI PT3 C005 IH ADM-3/PA az eddigi Techson hőkamerákkal ellentétben nem a lázdetektálásra, hanem inkább a területvédelemre, a megfigyelésre, a tűzérzékelésre és a hőmérsékletmérésre helyezi a hangsúlyt.

A kamerában kettős lencserendszer kapott helyet. Az egyik egy 5 megapixeles, 1/2,7”-os képérzékelő, 7 mm-es gyújtótávolságú, optikai lencsével, mely a kamera alapvető képalkotásáért a felelős. Mellette helyezkedik el a 12 mm-es germánium lencsével szerelt, Vanádium-oxid, hűtés nélküli mikrobolométer, amely a hőképet készíti el. A kamera a lencséken túl a területvédelmi kameráknál (perimeter alarm, avagy PA) megismert kiegészítőket is tartalmazza. A kamera előlapján három fehér fényű LED található, amely riasztás esetén lép működésbe. A kamera aljára hangszóró került, amely különféle hangriasztások megszólaltatására képes. Mindezek mellett a kamera mikrofon vonalbemenettel is rendelkezik, valamint riasztás kimenettel is el lett látva.

A kamera saját felületén az „élő” nézetnél a két képérzékelő képe fogad bennünket, azonban kedvünk szerint válthatunk a lencsék képei között, amennyiben csak az egyiket szeretnénk épp megtekinteni.
A megjelenítés speciális formája a hőkép és a normál kamerakép fúziója, amely a két képi információ átfedésévél extra lehetőséget kínál a kép kiértékeléséhez: Egyrészt látszik a hőkamera által létre hozott hőkép, másrészt megjelennek azok a képrészek is, amelyeket csak a normál kamera lát, például az üvegfelületek mögötti tartalom vagy tárgyakon lévő ábrák és feliratok.

A beállításokon belül számos intelligens funkcióval találkozhatunk, és kiválaszthatjuk a számunkra szükséges és fontos funkciókat. A hőkamera hagyományos optikai része az MS4-es kameraszériában megszokott intelligens funkciókat kínálja. Amennyiben ezeket kívánjuk konfigurálni, fontos, hogy először ki kell választanunk, melyik optikai modult szeretnénk igénybe venni. A termál rész kiválasztása esetén vonalátlépést és behatolást konfigurálhatunk. A normál optika esetén azonban már rendelkezésünkre áll az objektumazonosítással egybekötött területfigyelés, célszámlálás, de akár az arcfelismerés is. Fontos megjegyezni azonban, hogy egyszerre csak az egyik lencsén alkalmazhatók az intelligens funkciók.

A tűzérzékeléssel és hőmérsékletméréssel kapcsolatos beállításokat és riasztásokat külön menüpontban konfigurálhatjuk. Ebből kifolyólag, ha teljes körűen ki szeretnénk használni a kameránkat célszerűen az intelligens funkciókhoz használjuk inkább az optikai lencsét, míg a termál oldalon érdemes a hőmérsékletmérésre épülő analitikát beállítani.

Fontos megemlíteni a tűzérzékelés és a hőmérsékletmérés közti különbségeket. Tűzérzékelés során a kamera arra ad ki riasztást, amikor a megfigyelt környezetből tüske jellegű, kiemelkedő hőmérsékleti eltérést érzékel, amely közel van a 100 Celsius fokhoz. Ebben az esetben a kamera segítségképpen az érzékelt gócpontot is bekeretezi számunkra, ezzel mutatva, hogy hol érzékeli a veszély forrását. Ezzel a funkcióval sokkal megbízhatóbban jelezhetjük előre tüzek kialakulását, mint a hőmérsékletmérés funkcióval. A hőmérsékletmérés esetén azonban bővebb eszköztár áll rendelkezésünkre. 10 különböző szabályt hozhatunk létre a mérésekre. A szabályok megalkotása során kijelölhetünk egy adott pontot, vonalat, vagy területet, amin a kamera a mérést végzi majd, emellett meghatározhatjuk, hogy az adott területen érzékelt hőmérsékletek esetén pontosan mikor is kapjunk riasztást. Riasztást kiváltó ok lehet, ha a hőmérséklet meghalad, vagy alulmúl egy általunk definiált hőmérséklet maximumot, minimumot, vagy a megfigyelt terület átlagát. Ezekben az esetekben, a Tűzérzékeléssel ellentétben, mi magunk határozhatjuk meg a riasztási hőmérsékletet, illetve beállítható még a kívánt terület távolsága a kamerától, valamint a hibahatár.

Mindegyik riasztás esetében rendelkezésünkre áll a fehér fényes riasztás, a hangriasztás és a riasztáskimenetek használata is, azonban mindegyik szabályra csakis ugyanazt a riasztást tudjuk ezek által kiváltani. Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy a hőmérsékletmérés során a kijelölt vonalnál vagy területnél kérhetjük, hogy az élő nézetben az eszköz folyamatosan mutassa nekünk az adott kijelölés átlaghőmérsékletét, valamint a minimum és a maximum hőmérsékletet is. Utóbbi kettő érték esetében kérhetjük, hogy ezeket egy ponttal mutassa is számunkra. Emellett akár saját magunk is odakattinthatunk a hőképen egy adott pontra és a kamera kiírja számunkra az adott ponton lévő hőmérsékletet.

Pár szó a kamera riasztási lehetőségeiről. A kamera 3 fehér fényű LED-del van felszerelve, ezek segítségével válthatunk ki fényriasztást. A kamera saját felületén lehetőségünk van ennek a fényriasztásnak a villogási idejét (1-60 másodperc között) és a villogás gyakoriságát (3 fokozatú skálán) is meghatározni. Hangriasztás esetén az eszközön találhatóak előre definiált hanganyagok, amelyek a különböző eseményekhez vagy riasztásokhoz alkalmazhatók. Ezen felül azonban lehetőségünk van akár saját hanganyagok lejátszására is. Saját hanganyagot kétféleképpen adhatunk a kamerához. Az egyik megoldás, hogy az előre felvett hanganyagot feltöltjük a kamerára, a másik lehetőségünk, hogy a kamera webes felületén keresztül felmondjuk a használni kívánt hangot. Ezek a felvételek maximum 10 másodperces felvételek lehetnek, amit a számítógépünkre is lement a kamera.

A felvett vagy feltöltött hangokat kiválaszthatjuk az adott riasztásoknál. A hangriasztásoknál további lehetőségünk van kiválasztani, hogy az előre rögzített hangfelvételeket riasztás esetén a kamera hányszor játssza le, illetve beállíthatjuk a felvételek hangerejét is. Ezeken felül a kamera saját érzékelőbemenetének és riasztáskimenetének viselkedése is beállítható, így NO és NC formában is használhatjuk.

A kamera ezeken felül saját SD kártyával is szerelhető, így a készített pillanatképeket vagy videófelvételeket akár a saját felületén keresztül is visszakereshetjük, kiválasztva azt is, hogy éppen melyik lencse általi felvételt vagy képeket szeretnénk lekérdezni. Emellett a kamerában egy statisztikai menü is helyet kapott, ahol a célszámlálás által készített statisztikákat kérdezhetjük le.

TCI PT3 C005 IH ADM-3/PA kamera önállóan is megállja a helyét területmegfigyelési, illetve tűz előrejelzési helyzetekben, illetve további intelligens funkcióinak köszönhetően felhasználása igazán szerteágazó lehet. Jelenleg a hőkamera képet csak az SCM rögzítők tudják feldolgozni, de a Techson NVR-ek 1.4.7-es firmware-ével rövidesen elérhetővé válik az átlagos IP rögzítők számára is. A hagyományos optikai képet és a már korábban megismert intelligens funkciókat természetesen a jelenlegi NVR-ekkel is fel lehet dolgozni. Fontos kiemelni, hogy a hőkamera önállóan nem helyettesít egy tűzvédelmi rendszert, azonban nagyon hasznos, sőt nélkülözhetetlen kiegészítője lehet egy ilyen rendszer egészének.