Új Auto-Tracking TechSon PTZ

Új Auto-Tracking TechSon PTZ

A PTZ kamerákból mit lehet még vajon kihozni?

Erre a kérdésre a TCI PS4 P804 IL500 ADM Z37 kamera a válasz, amely nem csupán kiváló optikai tulajdonságaival tűnik ki a mezőnyből, hanem köszönhetően a beépített mesterséges intelligenciának és az éjszakai módhoz használt lézer infravetőnek, képes automatizálni bármely megfigyelőrendszer érzékeny területeinek a felügyeletét.

A megfigyelőrendszerek elemeinek fejlődése töretlen. Egyre több pixel, egyre kevesebb fény, egyre okosabb kamerák, egyre érdekesebb funkciók tartják fent az izgalom szintjét, de – valljuk be – az ingerküszöb is egyre magasabb, így nehéz dolga van a tervezőknek, ha újabb és újabb szemkápráztató funkcióval akarnak ámulatba ejteni bennünket.

new_ptz_banner


Mindenesetre, a P804-es PTZ elég érdekes ahhoz, hogy érdemes legyen vele közelebbről is megismerkedni.

Előre kell bocsátanom, ez a kamera nem egy apróság! Tiszteletet parancsoló méreteivel is kitűnik hasonszőrű társai közül – a kilenc kilogramm súlyú, majdnem fél méter magas és közel harminc centiméteres átmérőjű ház ad helyet a technikának!

A rendkívül izgalmas funkciók működéséről a kamerába épített csúcstechnológia gondoskodik. Ezek közül a legelső és egyben talán a legérdekesebb a nyomkövetés (Auto-Tracking). Egy normál PTZ naphosszat unottan pásztázza az előre programozott útvonalat, egykedvűen váltogat a presetek között, és esetenként, a rögzítőből érkező parancs vagy a relébemenet riasztására odafordul, ahol valami fontos történt. Ezzel nincs is baj, ahova elegendő ez a szint oda tökéletes.

Erre – természetesen – a Techson P804 is képes, ám a köztes időt sokkal hasznosabban is képes eltölteni.

A fejlett alakfelismerő és objektumazonosító képességének köszönhetően kiválaszthatjuk, hogy embert, biciklit, autót, vagy akár mindhárom objektum mozgását kövesse-e a kamera. Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy beállítjuk a kamera tekintetének kiindulópontját egy nagyobb területre, amely lehet egy irodaház bejárata, üzemcsarnok, ipari terület... sorolhatnám a nagy és jól belátható helyszíneket. A látképen rajzoljunk körül egy vagy több területet, esetleg húzzunk vonalakat, ez lesz majd nyomkövetés kiindulópontja.

A területek és vonalak száma akár négyig bővíthető. A P804-es innentől figyel, és csupán arra vár, hogy belépjen valaki az adott területre, vagy átlépjen egy vonalat. Amint ez megtörténik, a PTZ életre kel, és minden tekintetben ráfókuszál az eseményre. A harminchétszeres zoom és a kamera mozgatásáért felelős motorok mindent megtesznek azért, hogy a behatoló egyetlen mozdulata se maradjon rejtve. Mintha csak filmet néznénk. A kamerába épített intelligens „operatőr” kinagyítja, és követi az alanyt, amíg csak ki nem kerül a látótérből. Ha többen vannak, az sem okoz gondot. Ilyenkor csoportként kezeli az alanyokat. Aztán ha az objektum már nem látszik, a PTZ még vár néhány másodpercet, hátha csak egy tereptárgy takarja ki egy időre. Végül elengedi a megfigyelés tárgyát, és visszatér az általunk megszabott kiindulópontba. Ugyanez történik akkor is, ha a kezelő személyzet egy időre átveszi az irányítást. Amint megszűnik külső vezérlés, vagy kikerül a megfigyelt alany a látótérből, a kamera visszatér alaphelyzetbe, és várja a következő mozgó célt.

new_ptz_banner

Ráadásul a kameramodul bőven a vízszintes fölé tud pozicionálni, ez pedig pontosan -20°-ot jelent. Annak, aki ritkán vagy régen foglalkozott PTZ-ékkel elmondom, hogy ez sok. Ezzel a negatív 20 fokos emeléssel a távoli tárgyak sosem kerülnek annyira a horizont fölé, hogy az AI ne tudja követni azokat.

A PS4 P804 éjszaka is bevethető. Az infrareflektorok legfejlettebb verziója teszi lehetővé, hogy lásson akár vaksötétben is. A lézeralapú infravörös világítás a kamera zoom szintjéhez igazodva fókuszál, így valóban képes megvilágítani egy ötszáz méterre lévő objektumot annyira, hogy értékelhető, részletes képet kapjunk.

A P804-es PTZ összes funkciójának felsorolása meghaladja ezen írás kereteit. Elég annyi, hogy nem csupán egyetlen feladat ellátására képes. Az objektumszűrés mellett például arcfelismerés, valós WDR színesíti a képességeinek palettáját. Önálló működésre képes, mindazt megteszi, amit a többi PTZ, és emellett prémium szolgáltatások teszik ellenállhatatlanná.

A PS4 P804 az a fajta kamera, amelynek használata, képességei és működése láttán elfogja az embert egy jól ismert érzés: nekem kell egy ilyen!

A TCI PS4 P804 IL500 ADM Z37 lézeres, nyomkövetős, AI PTZ kamera adatlapjáért kattints ide.

Boros György
CCTV termékfelelős


new_ptz_banner