Techson SmartCenter egyszeregy útmutató 1. rész

Techson SmartCenter egyszeregy útmutató 1. rész

A Techson SmartCenter egy kliens-szerver felépítésű videomenedzsment szoftver. Most egy olyan útmutató 1. részét hoztuk el, ami segít eligazodni akkor is, ha csak az egyfelhasználós SmartCenter LITE használatában van tapasztalatod, és akkor is, ha még nem próbáltad a rendszert!

A Techson SmartCentert Windows számítógépen (PC) és célhardvereken is lehet futtatni. Távfelügyeletre, beléptetésre, parkolókezelésre és számos egyéb funkcióra alkalmas a kis, közepes vagy a többezres kameraszámú rendszerekig. A SmartCenter egyes funkcióit és lehetőségeit részletesebben már korábbi cikkekben bemutattuk, most térjünk rá a felépítésére!

A kliens-szerver felépítés

A kliens-szerver felépítés azt jelenti, hogy szükséges egy kiszolgáló (azaz egy dedikált PC vagy célhardver), amelynek egyedüli feladata az, hogy a rákapcsolódó eszközök igényeit kiszolgálja. Jellemzően ezeknek két fontos feladata van: központosítás és terheléselosztás.

A telepítőcsomag két programot tartalmaz: a szervert a szervergépre, a kliensprogramot pedig azokra a PC-kre kell telepíteni, ahonnan magát a szervert szeretnénk elérni. A kliensek száma nincs korlátozva, a lehetséges kapcsolatok számát csak a főszámítógépben lévő RAM mennyisége és a hálózati sebesség határozza meg.

Központosítás

A rendszert úgy kell elképzelni, hogy adott egy központi kiszolgáló, ami eléri a rögzítőket, kamerákat és/vagy egyéb eszközöket. Valamint vannak a kliensek, amelyek erre a központi gépre csatlakoznak, és alapvetően egyenrangúak (persze a szervergépre telepíthető a kliens, sőt, az előre installált célhardveren már rajta is van).

Bejelentkezéskor dől el, hogy milyen funkciókat érünk el a szerveren, a felhasználói jogosultságaink alapján. A rendszer adatait (jogokat, kapcsolatokat, eseményvezérlést, monitorfal beállításait, az arc- és rendszámadatokat) a videófájlokon kívül a szerver tárolja, minden eszköz “hozzá fordul”. Így minden hozzáférés a csatlakozó eszköz jogainak megfelelő választ kap. Például, ha adminként bejelentkezünk bármelyik kliensről, mindenhez hozzáférünk — beleértve a rendszer teljes beállítását, a rögzítők és kamerák hozzáadását, törlését, a jogok kiosztását és a licencelést is.

Terheléselosztás

A SmartCenter LITE esetében a terhelés a végpontokra nehezedik, így előfordulhat, hogy erőforráshiány miatt nem jelenik meg a stream. Viszont a kliens-szerver felépítés magára vállalja a terhelést! Mivel minden kérés a központi kiszolgálóhoz kerül, a kliensek nem egyenként terhelik le a végpontokon lévő kamerákat és rögzítőket, és a túlterhelés is elkerülhető.

Ez annak köszönhető, hogy a szerver összesíti a kéréseket. Nézzünk egy gyakorlati példát! Amennyiben tíz kliens ugyanazt a kameraképet szeretné látni, a szerver csak egyszer nyitja meg a csatornát a rögzítő vagy a kamera felé. Ezáltal az összes eszköznek a terhelése annyi, mintha csupán egyetlen klienst kellene kiszolgálnia!

Segédszerverek

Természetesen a terhelés növekedhet, például egy nagy kameraszámú rendszer esetében. Ilyenkor arra is van lehetőség, hogy a központi kiszolgáló mellé segédszervereket (médiatranszfer-szerver) hozzunk létre — akár távolról, telepítésekor, vagy utólag! Ehhez a megoldáshoz egy olyan főszámítógépre van szükség, amin csak az adott funkció fut. A rendszer kezelése továbbra is az első, központi kiszolgálón marad, viszont a kiválasztott rögzítőkhöz és kamerákhoz új transzferszervert csatlakoztatunk.

Tárolószerverek

A terheléselosztás másik tipikus példája a tárolószerver. Ezen a beérkező videókat tudjuk “raktározni” —önállóan, vagy akár a távoli rögzítőkkel párhuzamosan is! A tárolószerver lehet akár az eredeti kiszolgáló, viszont a nagyobb kapacitás és a terhelés csökkentése érdekében újabbakat is telepíthetünk. A bejövő adatfolyam rögzítéskor arra a szerverre kerül, amelyikhez hozzá lett rendelve.

Összefoglalva a Techson SmartCenter egyszeregy útmutató 1. részében bemutattuk a kliens-szerver felépítést, és a két legfontosabb feladatát: a központosítást és terheléselosztást. A következő cikkben részletesen megismerkedünk a hardver- és rendszerigénnyekkel, és kifejtjük, hogy milyen gyártók termékeivel kompatibilis a videomendzsment szoftver!

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, a SmartCenter összes funkciója és a telepítési segédlet az alábbi linken érhető el: https://powerbizt.hu/smartcenter