Techson SmartCenter egyszeregy útmutató 2. rész

Techson SmartCenter egyszeregy útmutató 2. rész

Cikksorozatunk 1. részében bemutattuk a Techson SmartCenter kliens-szerver felépítést, és a két legfontosabb feladatát: a központosítást és terheléselosztást. Útmutatónk 2. részében megismerkedünk a hardver- és rendszerigénnyekkel, valamint kifejtjük, hogy milyen gyártók termékeivel kompatibilis!

A Techson SmartCenter hardver- és rendszerigénye 

A kiszolgáló PC elsődleges feladata a hálózati kapcsolat, azaz a kliensek és az erőforrások összekapcsolása. Ehhez sok memória szükséges és egy vagy több gyors hálózati csatoló. A célnak megfelelnek a készleten lévő szervergépek és a rendelhető Dell szerverek egyaránt! 

Szerver PC:
• Processzor: i5 – i7, Memória: 32 GB+, Videokártya: alaplapi, Hálózati kártya: 1 vagy több 1000Mb+, Op. Rendszer: Windows 10 vagy újabb. 

• A szerver PC kisebb rendszerek esetén helyettesíthető az SCM256 kompakt, linux alapú szerverrel. Az SCM256 nem tartalmaz tárolószervert, így szükség esetén a helyi/redundáns rögzítést külső tárolószerverrel vagy PC-vel kell megoldani. 

• Célhardverként használható az SCR A256 linux alapú szerver. 

Kliens PC:
• Processzor: i7, Memória: 32 GB+, Videokártya: dedikált GeForce RTX vagy jobb, Hálózati kártya: 1000Mb, Op. Rendszer: Windows 10 vagy újabb.  

• A kliens PC helyettesíthető az SCM256 kompakt, linux alapú szerverrel, amely kliensmódba is átkapcsolható. A kis készülék megjelenítési képessége kisebb egy dedikált videokártyás PC-nél! (D1 felbontásban 32 csatorna, FullHD felbontásban 6 csatorna). Fisheye dewarpra nem képes. 

SmartCenter célhardverek és készülékek 

ALL-IN-ONE szerver:
A TCP SCR A256 önálló, nagy teljesítményű szerver, amelyen a SmartCenter Standard verziója fut, kiegészítve a hőkamerák felügyeletével. A rendszerhez vagy ez a szerver, vagy egy PC-re telepített SmartCenter szerverprogram mindenképpen szükséges. 

Rack kivitel, Csatlakoztatható eszközök: max. 1024 eszköz, Csatlakoztatható kameraszám: max. 30000 kamera, Beépített licencek száma: 256 (a standard licencekkel bővíthető), 1 db. HDMI kiemenet, 4K felbontás, 1db. VGA kimenet, 1080p felbontás, Dual gigabit LAN, 2 beépíthető HDD (rögzítéshez), Bejövő sávszélesség: 880 Mbps (eszközök felől), Kimenő sávszélesség: 880 Mbps (kliensek felé), Helyi megjelenítés: élőkép max. 100 csatorna, Visszajátszás, Riasztások kezelése, VCA jelzések, Számlálás, Arcfelismerés, E-térkép, Monitorfal kezelés

Tárolószerver:
A terheléselosztás és a szegmentálás elve alapján további szerverekkel bővíthető a rendszer. Az SCR S16 egy RAID6-ra és HotSwapre képes, 16 HDD-vel használható, rackbe szerelhető tárolószerver, amely az alkalmazásszerverhez kapcsolódik, és redundáns adatmentésre vagy fő adattárolásra is használható. 

Mini kliens vagy szerver:
Az SCM256 mini szerver kétféle üzemmódja a kisebb rendszerek kliens- vagy épp szervermegoldása. Tehát kliensként és szerverként is használható. Erről bővebb információt itt olvashatsz. 

Dekóder:
A statikus monitorfalak (más néven tévéfalak) felépítéséhez szükséges a C5002 és C5004-es dekóder, amely 2, illetve 4 HDMI-kimenetű megjelenítőeszközként kapcsolható a rendszerbe. Akár 10x10-es, azaz 100 monitorból álló mátrix is összeállítható a segítségükkel, és a monitorok egyesíthetők is. Külön előnye a kis fogyasztású és 7/24 felhasználásra tervezett célhardvernek, hogy önállóan és SmartCenterhez integrálva is használható! 

IP-vezérlő:
A CON 2300 PTZ-vezérlő egyrészt a rendszer összes Techson, Hikvision, Dahua és OnVIF kompatibilis PTZ kamerájának a vezérlését és programozását képes ellátni, másrészt a SmartCenterhez kapcsolva a monitorfal egyes funkcióit is eléri. A segítségével válthatók az élőképek, cserélhetők az előre beállított monitornézetek, de akár teljesen át is szervezhetők (például az ablakfelosztás). 

Kompatibilitás más rendszerekkel 

A SmartCenter a Techson N szériás (2016 előtt gyártott) rögzítők és kamerák, a modern SmartSpeed rögzítők, és a SmartStart, SmartView és SmartPro kamerák mellett más gyártók készülékeivel is használható! A Hikvision és Dahua megfigyelőrendszerek elemei és az OnVIF kompatibilis készülékek felvehetők a rendszerbe, habár a funkcionalitásuk korlátozott. Így az AI funkciók, az objektumszűrés, az arcfelismerés és a rendszámfelismerés csak a Techson készülékekkel működik. Más készülékek esetében az élőkép, a helyi rögzítés, visszajátszás és a mozgásérzékelés érhető el. 

A SmartCenterbe (kizárólag a Professional verzió) integrálható a Paradox riasztórendszer EVO192 központja. A PRT3 modul soros kimenetén keresztül, egy RS232-to-LAN átalakítóval a riasztó egyes kimenetei elérhetővé válnak a SmartCenter eseménykezelője számára: az élesítés, a hatástalanítás, valamint a zónák állapotváltozása. Ezek az események a kamerákhoz hasonlóan célzott és ütemezett riasztásokat (PTZ, Pop-up, hangjelzés, pillanatkép, felvétel stb.) képesek kiváltani. 

Összefoglalva a Techson SmartCenter egyszeregy útmutató 1. részében bemutattuk a kliens-szerver felépítést. A 2. cikkben részletesen bemutattuk a hardver- és rendszerigényét, valamint, hogy milyen gyártók termékeivel kompatibilis. 

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, a SmartCenter összes funkciója és a telepítési segédlet az alábbi linken érhető el: https://powerbizt.hu/smartcenter