Aktiválás a biztonságért

Aktiválás a biztonságért

Kutatások és statisztikák alapján közel 1 millió jelszót lopnak el hetente. /Breach Alarm (2019.)/ . Az ellopott jelszavak 81%-a jellemzően már korábban kiszivárgott, ismert alapjelszó vagy gyenge jelszó. /Verizon Data Breach Investigations Report (2020.)/ Ezen információk talán még jobban bizonyítják, hogy a kényelem helyett célszerűbb a biztonságot választani.

A nagyobb biztonság érdekében a Techson legújabb szériás IP kamerái (például: EA5, ES4, MS5, PT3) csak olyan erős jelszavakkal válnak aktívvá, amelyek tartalmaznak kis- és nagybetűt, számot és speciális karaktert, valamint legalább 8 karakter hosszúak.

Az említett négy karakterosztály összesen 96 egyedi karaktert tartalmaz. Ebből a 96 egyedi karakterből egy 8 karakterből álló jelszó esetén 7,2 quadrillió különböző jelszó készíthető. Ha rendszerünket egy átlagos számítógéppel (10.000 jelszó/másodperc) próbálják hackerek megtámadni egy ilyen kombináció esetén akár 22.875 évre is szükségük lehet, hogy jelszavunkat feltörjék, viszont ha egy szuperszámítógép (1.000.000.000 jelszó/másodperc) támadja a rendszerünket, még annak is legalább 83,5 napra van szüksége a feltöréshez.

Az aktiválást két módon végezhetjük el. Megcsinálhatjuk a kamera saját webes felületén vagy a Techson IP Manager segítségével (akár tömegesen is). Mindkét esetet bemutatjuk a továbbiakban.

Amikor először lépünk a kamera webes felületére máris az aktiválási ablak fogad minket.

A segédletben látható, hogy milyen és mennyi karaktert kell tartalmaznia az általunk megadott jelszónak.

Gyenge jelszó esetén, vagy ha nem a szabálynak megfelelő karakterekből álló jelszót adtunk meg, akkor a kamera nem kerül aktiválásra.

Amennyiben megfelelő jelszót adtunk meg, abban az esetben ezt egy zöld pipa jelzi számunkra és a kamera máris aktívvá válik. Az aktiválást követően be is jelentkezhetünk a kamera saját felületére a már általunk beállított jelszóval.

Az első belépésnél kötelezően konfigurálnunk kell a biztonsági kérdéseket is. Ezt a lépést nem lehet kihagyni, vagy megkerülni, hiszen ezek kihagyása is biztonsági rést hagyhat a rendszerünkön.

 

Ha egy vagy akár több kamerás rendszert telepítünk a kényelmesebb telepítés érdekében az aktiválást nem csak a kamerák saját felületein, de akár az új Techson IP Managerrel is van lehetőség elvégezni. Mind a kamera jelszavát, mind pedig a biztonsági kérdéseket van lehetőségünk beállítani ezen a felületen.

Az IP Managerben az aktiválást az „Aktiválás” menüpontban tudjuk megtenni.

Az aktiválni kívánt kamerák előtt lévő check-boxokba be kell tennünk a pipát. Enélkül a szoftver nem fogja tudni, mely kamerákat kívánjuk aktiválni. Amennyiben nem megfelelő erősségű jelszót állítunk be, a kamerák nem aktiválódnak és a fentebbi képen látható hibaüzenetet fogjuk kapni.

Ha a jelszóadási szabályoknak megfelelő jelszót adtunk, abban az esetben a fenti üzenetet kapjuk és az IP Managerben a kamera/kamerák sorában az „Aktivált állapot” oszlopban a „nem aktivált” kiírás helyett az „aktiválva” jelenik meg.

Akárcsak a webes felületen a jelszó megadást és az aktiválást követően a biztonsági kérdéseket is szükséges megadnunk. Az aktiválási rendszer ugyan kényelmetlennek tűnhet, de célja, hogy segítse egy biztonságosabb telepítés, majd használat megvalósítását.