Zyxel PoE tápfeladók: 2,5 és 5 Gbps sebességre kapcsolva

Zyxel PoE tápfeladók: 2,5 és 5 Gbps sebességre kapcsolva

PoE: Power over Ethernet, tápellátás ethernet-kábelen keresztül 

Számtalan hálózati eszköz leírásában szerepel ez a három betűs PoE jelölés. Az ethernet kábeleken nemcsak az adat, hanem a tápfeszültség is továbbítható. Az IEEE 802.3 Power over Ethernet szabvány, ami leírja ezt. Mindenhol, ahol ilyen jelölést látsz, hogy 802.3af, 802.3at vagy 802.3bt akkor biztos lehetsz abban, hogy szabványosított PoE eszközzel van dolgod. 

A gyártók viszont forgalomba bocsájtanak nem szabványosított PoE eszközöket is. Ez nem hiba, ezek jellemzően a saját berendezéseikhez készülnek, ilyenek például a PoE adapterek. 

Ezek úgynevezett passzív PoE eszközök, ami röviden azt jelenti, hogy nem vár visszajelzést a csatlakoztatott eszköztől, hanem egyből kiadja a feszültséget az adott porton. Ez az aktív, szabvány szerinti PoE használata során nem történik meg. Ha például a laptopod kapcsolod össze egy aktív PoE switch-el, nem fog kárt okozni benne, mivel a laptoptól nem kap visszajelzést, hogy tápigénye lenne, ezért nem is ad ki tápfeszültséget a kábelre a switch. 

Azt mindenki tudja, hogy a WiFi 6-nak magasabb a LAN oldali sávszélesség igénye ahhoz, hogy az ultra gyors WiFi sebességet biztosítsa. 

Amelyik access point nem csak gigabites interfésszel rendelkezik, például a következő típusok: ZyXEL NWA210AX, ZyXEL WAX610D, ZyXEL WAX650S, abban az esetben már kevés a csak gigabites sebességet tudó switch vagy PoE tápfeladó. 

Ha már van 2000 Mbps sebességű internet előfizetésed, akkor sem kell a meglévő hálózati eszközeidet lecserélned, hanem elég, ha az új típusú ultragyors Zyxel PoE adaptereket választod. 

Mivel a 802.3bz szabvány támogatja a Cat5e kábelen a 2,5 Gbps és a Cat6 kábelen az 5 Gbps adatsebességet 100 méterig, ezért a meglévő kábelezést sem kell kicserélned. 

Így már minden adott, ahhoz, hogy a WiFi 6-ot használd te is.